Αυτή η σκόνη τι θα γίνει;

Αυτή η σκόνη τι θα γίνει;

Αυτή η σκόνη τι θα γίνει;

Ωραία, λοιπόν, κατασχέθηκε στην Αττική η μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που βρέθηκε ποτέ στη χώρα μας. Και τώρα, τι θα την κάνουν;

Σύμφωνα με τον νόμο 4139/2013 «Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις», οι ποσότητες ναρκωτικών που κατάσχονται από τις αρχές καταστρέφονται σε χρονικό διάστημα που εξαρτάται από το εάν θα υπάρξει δήλωση αμφισβήτησης ως προς την ιδιότητα των κατασχεθέντων ως ναρκωτικών ή όχι, ενώ σαφώς προβλέπεται ότι διατηρείται ποσότητα επαρκής για δυο δείγματα καθώς και ο αριθμός συσκευασιών για «διεξαγωγή ερευνών». Εφόσον τηρηθούν όσα προβλέπει ο νόμος, η καταστροφή πραγματοποιείται ενώπιον επι­τροπής, στην οποία προεδρεύει ο εισαγγελέας πλημμε­λειοδικών και μετέχουν οι προϊστάμενοι της διωκτικής αρχής που ενήργησε την προανάκριση, της αρμόδιας υπη­ρεσίας της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή ανα­πληρωτές τους. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαι­οσύνης, Δημόσιας Τάξης και Οικονομίας και Οικονομι­κών, καθορίζονται τα μέσα και ο τόπος όπου θα γίνεται η καταστροφή, καθώς και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρ­μογή των διατάξεων του άρθρου αυτού. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθορίζονται τα μέσα, ο τρόπος και ο τόπος όπου θα γίνεται η καταστροφή, η φύλαξη συσκευασιών, αν αυτό ενδείκνυται για την έρευνα, η εξαίρεση ποσοτήτων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς ή ερευνητικούς σκοπούς. Διότι, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, κάποιες ποσότητες διατηρούνται για τις παραπάνω χρήσεις.

Τα τελευταία χρόνια τα ναρκωτικά καταστρέφονται σε κλιβάνους σε εργοστάσιο στο Δίστομο Βοιωτίας. Πλέον πρόσφατη καταστροφή στις 24/4/2014, εκείνη των 110 δεμάτων που περιείχαν ακατέργαστη και κατεργασμένη κάνναβη καθώς και δενδρύλλια, κοκαΐνη και ηρωίνη. Διόλου άσχημη κι εκείνη η «σοδειά» που καταστράφηκε: 380 κιλά κοκαΐνη, 21 ηρωίνη, συν τη φούντα και τη σοκολάτα.

Η αμέσως προηγούμενη καταστροφή είχε γίνει στις 21/2/2014 κι ήταν φτηνοδουλειά μπροστά στην υπερπαραγωγή των 380 κιλών κοκαΐνης του Απριλίου: 29 κιλά κοκαΐνη, 24 κιλά ηρωίνη, 741 κιλά ακατέργαστη κάνναβη, 20 τσιγαριλίκια (sic), 354 δενδρύλλια, μισό κιλό κατεργασμένη κάνναβη, λίγη μεθαμφεταμίνη και λίγη μεθαδόνη, λιγότερο από ένα γραμμάριο όπιο κι ακόμη λιγότερη μορφίνη, και 10.000 (!) ηρεμιστικά δισκία.

Δυο ακόμη καταστροφές είχαν γίνει το 2013: στις 16/7 και στις 21/2, πάντοτε σε κλίβανο στο εργοστάσιο του Διστόμου. Από εκείνες τις καταστροφές ξεχώρισαν τα 121 κιλά ηρωίνη του Φεβρουαρίου παρέα με περίπου 20.000 δισκία ηρεμιστικών και τα 15.000 δισκία του Ιουλίου.

Εντυπωσιακή, επίσης, η εμφάνιση, για μοναδική φορά σε αυτές τις τέσσερις επιχειρήσεις, του KHAT. Πρόκειται για ένα φυτό που χρησιμοποιείται κυρίως ως ναρκωτικό και ευδοκιμεί σε περιοχές της Ανατολικής Αφρικής και της Αραβικής χερσονήσου. Τα φύλλα του μασιούνται όπως ο καπνός, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ώρες. Πέρσι τον Ιούλιο είχαν καταστραφεί 27 κιλά KHAT.

Όπως φαίνεται, παρά τα όσα ο νόμος ορίζει και τα ίδια όριζε κι ο προηγούμενος (καταστροφή των κατασχεμένων ναρκωτικών σε συγκεκριμένη προθεσμία από την εύρεσή τους), η επιχείρηση αυτή πραγματοποιείται δυο φορές το χρόνο, καθώς πριν το Φεβρουάριο του 2013 ναρκωτικά είχαν καταστραφεί στις 28/6/2012.

Και κάπως έτσι, θα καταστραφούν οι ποσότητες που ανακαλύφθηκαν στην υπόθεση με τις πιπεράτες λεπτομέρειες για εφοπλιστές, εμπόρους διαμαντιών, πρώην και νυν συζύγους, πεθερές και ανήλικα, βίλες και πολυτελή τζιπ, αλλοδαπούς και χλιδάτα ξενοδοχεία, με ένα potential 200.000.000 ευρώ, εφόσον η ηρωίνη αποκτούσε την προστιθέμενη αξία όλων των φάσεων της διακίνησής της, όπως υπολογίζουν οι γνωρίζοντες.

email
Πηγή άρθρου: protagon.gr