Απέτυχες; Συγχαρητήρια! – Είναι η μέρα της Αποτυχίας!

Είναι η μέρα της Αποτυχίας

Είναι η μέρα της Αποτυχίας

«Όποιος δεν έχει αποτύχει, δεν έχει προσπαθήσει να κάνει τίποτα καινούργιο» – Αϊνστάιν

13 Οκτωβρίου, διεθνής ημέρα για την Αποτυχία! Η προσπάθεια που ξεκίνησε από τη Φινλανδία πριν δυο χρόνια να γιορτάσουμε για τις αποτυχίες μας, μάλλον… απέτυχε. Δεν έγινε ούτε πολύ γνωστή, ούτε μάλλον ευπρόσδεκτη.

Εξηγήσιμο, βέβαια. Από μικροί στα βάσανα της επιτυχίας. Ο βαθμός στο σχολείο, σου μαθαίνει πολύ νωρίς ότι ο κόσμος χωρίζεται σε πετυχημένους και μετεξεταστέους. Από κοντά και η οικογένεια, με τις δικές της βαθμολογήσεις για να περάσεις ένα σωρό εξετάσεις: στους συγγενείς, στον περίγυρο, σ’ όλη την κοινωνία.

Κι έτσι μεγαλώνεις πετώντας βελάκια στον στόχο που στο κέντρο του γράφει Επιτυχία. Όταν τα βελάκια πάνε αλλού γι’ αλλού, δεν μιλάς γι’ αυτό. Το κρύβεις, ντρέπεσαι ή τα βάζεις με τους άλλους που είναι καλύτεροι στις επιδόσεις. Ξέρεις ότι γίνονται γαμήλιες δεξιώσεις, αλλά δεν έχεις ακούσει για πάρτι διαζυγίου, γιορτάζεις το πτυχίο μετά από την ορκωμοσία, αλλά όταν δεν πιάνεις τη βάση δεν σε κερνάει κανένας.

«Μόνο όποιος τολμάει να αποτύχει μεγαλοπρεπώς, μπορεί και να επιτύχει μεγαλοπρεπώς» – Ρόμπερτ Κένεντι

Ε, ναι, αλλά κι αυτό το είπε ένας επιτυχημένος! Αυτό είναι το κακό με τα αποφθέγματα. Φέρουν ένα σπουδαίο όνομα, και όχι κάποιον που το λένε, ας πούμε, απλά «Μήτσο». Κι έτσι ο κάθε Μήτσος από μας προσπαθεί να αφήσει ένα ίχνος ότι πέρασε κι αυτός από δω. Τώρα γιατί είναι κανόνας η επιτυχία και όχι η ευτυχία ή η αγάπη, ένας μοντέρνος γκουρού που θησαύρισε δίνοντας απλοϊκές συμβουλές για κατακτήσεις, έχει πει:

«Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορεί να κάνει αδύνατη την πραγματοποίηση ενός ονείρου: ο φόβος της αποτυχίας» – Πάολο Κοέλιο

Ωραία! Είχαμε πιστέψει κι εκείνο το άλλο με τη συνωμοσία του σύμπαντος αν θέλουμε κάτι πολύ, αλλά ακόμη περιμένουμε…

Στη Φινλανδία, έχουν αποφασίσει κάθε 13 του Οκτώβρη να μαζεύονται σε σχολεία, εταιρείες, καφέ, δημόσιους χώρους και να μιλάνε ανοιχτά για τις ιστορίες αποτυχίας τους, γιατί όπως λένε θέλουν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο: αποτυγχάνεις-δεν το αποδέχεσαι-συχνά φορτώνεις την αποτυχία σε άλλους-ντρέπεσαι να μιλήσεις για τα λάθη σου-δεν βρίσκεις έγκαιρα τη σωστή λύση- αποτυγχάνεις ολοκληρωτικά.

Ένας σπουδαίος συγγραφέας, που τα έργα του απασχολούν ακόμη όλον τον κόσμο και που στον καιρό του δεν ήταν επιτυχημένος, έχει πει μάλλον την πιο σοφή κουβέντα.

“Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better” – Σάμιουελ Μπέκετ

Το 2012 άνθρωποι της Aalto Entrepreneurship Society, του Boardman και άλλων φιλανδικών οργανισμών πήραν συνεντεύξεις από δημόσια πρόσωπα που δεν φοβήθηκαν να μοιραστούν προσωπικές ιστορίες αποτυχίας. Στη σελίδα τους στο facebook κοινοποιήθηκαν πάνω από 300 τέτοιες ιστορίες και 80.000 βίντεο και οι επισκέπτες έφτασαν το 1.000.000. Προς το παρόν φαίνεται πως η Ημέρα δεν κατάφερε να περάσει ως Διεθνής στα διάφορα Αλμανάκ και από όσο έψαξα δεν βρήκα αντίστοιχες εκδηλώσεις στις ευρωπαϊκές πόλεις ή και στην Αθήνα, όπως είχε γίνει το 2012.

Απέτυχε η μέρα της Αποτυχίας! Ε, και; Νο matter… Αν θέλετε πάντως να μάθετε τα σωστά βήματα της Αποτυχίας, μπορείτε να τα βρείτε στο http://dayforfailure.com/ Και φυσικά να τουιτάρετε στο #DayForFailure.

Κι επειδή είπα πριν για το απόφθεγμα ενός Μήτσου, ως επίλογος η απάντηση (στον Μπέκετ) ενός φίλου, όταν του είπα ότι σήμερα είναι μέρα της Αποτυχίας, και να προσπαθήσουμε να αποτυγχάνουμε καλύτερα.

email
Πηγή άρθρου: protagon.gr