Άρθρα των κ. Π.Παπαδάτου & Γαβρίλη Μανωλάτου

Aπό άρθρο του κ. Παύλου Παπαδάτου στην Realnews

Παύλος Παπαδάτος

Παύλος Παπαδάτος

Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία βρέθηκαν αντιμέτωπες με τα ίδια περίπου οικονομικά προβλήματα. Κοιτάξτε όμως την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι επενδυτές στις τρεις αυτές χώρες. Το 2012 στην Ιρλανδία οι ξένες άμεσες επενδύσεις ήταν 29.4 δις δολάρια, στην Πορτογαλία 12.4 και στην Ελλάδα μόλις 2.9, που και αυτές στην πραγματικότητα ήταν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θυγατρικών επιχειρήσεων. Προσωπικά πιστεύω ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στη χώρα μας, αν πρώτα η κυβέρνηση δεν αλλάξει τις βασικές παραμέτρους και προϋποθέσεις που απαιτούνται. Και οι προϋποθέσεις αυτές ουδόλως επηρεάζονται από το μνημόνιο ή το ΔΝΤ. Απλώς υπενθυμίζω ότι ακόμη και η Αγγλία είχε καταφύγει στο ΔΝΤ το 1976.

Προσωπικά δεν είμαι ενάντια στο μνημόνιο, τη στιγμή μάλιστα που κανένα κόμμα δεν έχει προετοιμάσει έστω ένα υποτυπώδες εναλλακτικό πρόγραμμα διαχείρισης της ελληνικής κρίσης. Είμαι όμως κάθετα αντίθετος να εκλαμβάνεται το μνημόνιο μόνο ως μέσο εξαναγκασμού της δημοσιονομικής τακτοποίησης της Ελλάδας και τίποτε περισσότερο.

Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι όσες φιλότιμες προσπάθειες και αν καταβάλουμε, και πάλι η χώρα μας δεν θα τα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χωρίς νέο δανεισμό, ο οποίος πιστεύουν, όπως το πιστεύω και εγώ, δεν θα υπάρξει. Ισχυρίζονται επίσης ότι στην ίδια θέση θα βρεθεί ακόμη και με ένα νέο PSI το οποίο δεν θα είναι ακριβώς PSI αλλά ίσως μία μετακύληση των χρεών της Ελλάδας στο απώτερο μέλλον. Προσωπικά πιστεύω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να καρκινοβατεί στη σημερινή της κατάσταση, αν δεν χειροτερέψει, για πολλά ακόμη χρόνια.

Δεν αντιλαμβάνομαι τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει το κράτος συνεχώς να φορολογεί την ακίνητη περιουσία και μάλιστα πάνω σε ανύπαρκτες αντικειμενικές αξίες και δεν αλλάζει τους φορολογικούς συντελεστές αν μη τι άλλο για να φαίνεται και κάπως «έντιμο». Αλλά ως φαίνεται, κάποια μέλη της κυβέρνησης εξακολουθούν να ζουν στην εποχή της «φούσκας» και εξακολουθούν να είναι αθεράπευτοι νοσταλγοί του κρατικού ευδαιμονισμού και δανεισμού που οδήγησαν τη χώρα ως εδώ.

Και κάτι ακόμη: Αν η στατιστική μάς τα λέει καλά, από την ημέρα που έκλεισε η ΕΡΤ έως σήμερα έχουν μείνει χωρίς δουλειά πάνω από 10.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και φυσικά πολλοί εξ αυτών όχι μόνο δεν θα πάρουν τις παχυλές αποζημιώσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ, αλλά ούτε καν αποζημίωση. Εσείς ακούσατε να ενδιαφέρεται κανείς γι’ αυτούς; Ή μόνο όσοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα έχουν ψυχή και οικογένεια;

Σημείωση

Φέτος το δωδεκάρι μας στη Eurovision το δώσαμε στο Αζερμπαϊτζάν και μας έδωσε τον αγωγό και 1.5 δις… λένε. Του χρόνο ξέρουμε τώρα σε ποια χώρα θα το δώσουμε.

(Ακούσατε τίποτε για το ποιος θα πληρώσει τις αποζημιώσεις των 20.000 στρεμμάτων του ΤΑΠ, και αν θα χρεώνουμε διόδια; Γιατί πολύ φοβάμαι ότι ίσως κάνουμε τις ίδιες συμφωνίες με τους αζέρους που κάναμε και με τους Ρώσους και πληρώνουμε το αέριο 30% πιο ακριβά από ότι η υπόλοιπη Ευρώπη)!

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΤΕ

Α΄ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΙΚΙΑ ΧΡΕΟΥΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Γαβριήλ Μανωλάτος

Γαβριήλ Μανωλάτος

-Τρία χρόνια μνημονίων και αφόρητης καταπίεσης της ελληνικής κοινωνίας.

-Τρία χρόνια και η εξαθλίωση του ελληνικού λαού συνεχίζεται και βαθαίνει.

-Τρία χρόνια και όλο και μεγαλύτερα στρώματα λαού ζουν στην απόλυτη

-Η Ελλάδα μας μετατράπηκε σε αποικία χρέους των ίδιων των συμμάχων της από τις ίδιες τις κυβερνήσεις της.

-Τρία χρόνια και τα δεινά που υφιστάμεθα σαν λαός και σαν έθνος πλησιάζουν εκείνα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Γερμανικής Κατοχής.

Οι πολιτικοί μας θέτουν τις αγορές πάνω από λαό και τη δημοκρατία και φυσικά πάνω από τη νομιμότητα. Οι πολιτικοί μας εξαιρούν εαυτούς από τους νόμους και την υποχρέωση να τηρούν τις υποσχέσεις και τις υποχρεώσεις τους προς το λαό. Άλλα μας υποσχέθηκαν και άλλα κάνουν. Μας σώζουν λένε, εμάς και την πατρίδα, τη στιγμή που εμάς ως λαό μας οδήγησαν στην εξαθλίωση και την απόγνωση, ενώ την πατρίδα την κατάντησαν αποικία χρέους και εκμετάλλευσης. Και αυτό, χωρίς ρεαλιστικές δυνατότητες ή ορατές προοπτικές επανόδου σε μια ανεκτή διαβίωση και μια σχετικά αξιοπρεπή εθνική παρουσία στον διεθνή στίβο.

Ποιος δε θυμάται το πολυσυζητημένο «Ζάππειο Ι» και «Ζάππειο ΙΙ» ή το «άλλο μείγμα πολιτικής» τού σημερινού πρωθυπουργού τα οποία με κάθε τόνο και απόχρωση φωνής, διαλαλούσε και προέβαλλε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό; Ποιο είναι το «άλλο μίγμα πολιτικής» κύριε πρωθυπουργέ; Εφαρμόζετε, σκληρότερα αλλά και πιο διευρυμένα την ίδια πολιτική με εκείνη του προκατόχου σας. Εφαρμόζετε την ίδια πολιτική που επιβάλλεται από κέντρα εκτός Ελλάδας. Αυτά τα ζουν και τα γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες.

Πώς βρίσκεις λόγια και κουράγιο κύριε πρωθυπουργέ να λες τώρα στον ελληνικό λαό ότι, δήθεν, υποστήριζες τότε, αυτό που το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) ισχυρίζεται τώρα, κατόπιν εορτής, ότι δηλαδή θα έπρεπε το δημόσιο χρέος μας να είχε «κουρευτεί» νωρίτερα και βαθύτερα; Κύριε Σαμαρά ουδέποτε είχατε αναφερθεί, τότε που διαλαλούσατε το «άλλο μίγμα πολιτικής» και «το Ζάππειο Ι και ΙΙ», έστω και έμμεσα, έστω και με μία λέξη, περί κουρέματος του ελληνικού χρέους. Αν βρεθεί έστω και μία φράση δική σας, κύριε πρωθυπουργέ, που να αναφέρεται έστω και έμμεσα στα περί κουρέματος του χρέους, ας μου πουν «ντροπή σου» οι αναγνώστες αυτού του άρθρου. Αλλιώς ας πουν το «ντροπή» εκεί που χρειάζεται να το πουν. Γιατί κύριε Βενιζέλο και κύριε Κουβέλη δεν αντιδράτε, δεν διαψεύδετε αυτές τις ανακρίβειες του κυρίου πρωθυπουργού; Γιατί, βέβαια, συγκυβερνάτε και είστε συνυπεύθυνοι για τη εξαθλίωση του Ελληνικού Λαού. Συνεπώς, αποτελούν ψιλά γράμματα τα ψέματα προς τους πολίτες και το λαό… Εδώ πήγε περίπατο η «προγραμματική συμφωνία» των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης. Για κάποια ψέματα, που αφορούν τους άλλους, θα τα χαλάσετε;

Καταπολέμησες το πρώτο μνημόνιο κύριε Σαμαρά, προβάλλοντας, το «Ζάππειο Ι και ΙΙ» και το «άλλο μίγμα πολιτικής» όχι για να τα εφαρμόσεις στη θέση του μνημονίου, αλλά για να γευτείς την εξουσία. Το ίδιο και ο κύριος Κουβέλης. Και ο κύριος Βενιζέλος, όχι μόνο δεν αντιδρά σ’ αυτές τις αντιφάσεις, αλλά συγκυβερνά μαζί τους. Για να αλλάξει η εξουσία χέρια και μόνο γι’ αυτό, στήθηκαν δύο νέες κυβερνήσεις και έγιναν δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με τον χαμένο χρόνο, επιδείνωσε το οικονομικό και δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας σε μεγάλο βαθμό, αυξάνοντας ακόμα πιο πολύ το φορτίο στους ώμους του λαού.

Τι δεν είναι αλήθεια από τα ανωτέρω; Θα χρειαζόταν πολύς χρόνος και άφθονο μελάνι για να καταγραφούν όλα όσα έγιναν και γίνονται εις βάρος του λαού και της πατρίδας από τους πολιτικούς που μας κυβερνούν. Και μάλιστα στο όνομα της ίδιας της σωτηρίας μας και της σωτηρίας της πατρίδας.

Η συνέχεια στο επόμενο άρθρο μας, τη Δευτέρα, με τίτλο «Η Χρεοκοπία και οι Ψευδολογίες». Θα αναφερθούμε στις καυχησιολογίες ότι δήθεν μας έσωσαν από τη χρεοκοπία και θα δείξουμε τί ακριβώς συμβαίνει…

Για τα σχόλιά σας: gamanolatos [at] gmail [dot] com

email