Διακοπές Τέλος… Τα κεφάλια μέσα!

Tέλος διακοπών

Tέλος διακοπών

Μόλις επέστρεψες από τις διακοπές σου, όπου ήσουν χαλαρός και έκανες ό,τι πραγματικά ήθελες.

Καθώς περνάει το απόγευμα νιώθεις ένα αίσθημα άγχους να σε κατακλύζει. Έχεις ήδη αρχίσει να νιώθεις ότι όλος εκείνος ο ενθουσιασμός που είχες για τις διακοπές και για τις υπέροχες ημέρες ξεγνοιασιάς έχουν αρχίσει να σε εγκαταλείπουν, καθώς προβλέπεις την τρέλα που πρόκειται να επικρατήσει την επόμενη μέρα στην δουλειά. Δεν μπορείς παρά μόνο να αποχαιρετίσεις την χαλάρωση και τον ήλιο, και να καλωσορίσεις όλες εκείνες τις εκκρεμότητες που άφησες πίσω στη δουλειά πριν φύγεις για διακοπές.

Σκέψου, όμως, ότι δεν είσαι ο μόνος που έχει όλα αυτά τα ανάμεικτα και αρνητικά, κατά βάση, συναισθήματα.

Για πολλούς ανθρώπους, η μετάβαση από τις διακοπές στην εργασία είναι γεμάτη με άγχος και αποδιοργάνωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο σε εκείνους όπου η εργασία τους είναι πολύ απαιτητική και το εργασιακό περιβάλλον ιδιαίτερα αγχωτικό. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις αυτήν την μετάβαση λιγότερο άσχημη.

Οργανώσου, λοιπόν, πριν φύγεις για διακοπές.

Πριν ξεκινήσεις για τις πολυπόθητες διακοπές σου, κάνε μια λίστα με τα πράγματα που έχεις ολοκληρώσει. Επιστρέφοντας στην εργασία σου θα είναι ευκολότερο να γνωρίζεις τι έχει μείνει ανολοκλήρωτο και μπορείς να ξεκινήσεις από εκεί.

Στη συνέχεια, προσπάθησε να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και οργάνωσε τις πρώτες ημέρες στην δουλειά.

Μην προσπαθήσεις να τα τακτοποιήσεις όλα μέσα στις πρώτες ημέρες. Το σίγουρο είναι ότι θα κάνεις μισές και, ίσως, καθόλου καλές δουλειές. Και για να παίρνεις δύναμη στο ενδεχόμενο χάος που μπορεί να επικρατεί, να μεταφέρεις στην εργασία σου κάτι από τις τελευταίες διακοπές σου. Μια φωτογραφία, ένα αναμνηστικό και, ίσως, σε βοηθήσουν να παραμείνεις χαλαρός. Σιγουρέψου, βέβαια, ότι το αναμνηστικό είναι κατάλληλο για το γραφείο, γιατί δεν νομίζω ότι όλοι θα έχουν την διάθεση να δουν τις «άγριες» διακοπές σου στην Μύκονο!

Επικεντρώσου στα θετικά σημεία. Σκέψου ότι πολλοί από τους φίλους σου δεν έχουν πάει διακοπές, δεν έχουν εργασία και, ίσως, περνάνε πιο δύσκολα από εσένα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχει θετική και αισιόδοξη συμπεριφορά σχετικά με τα εργασιακά θέματα, είναι πολύ πιο ενεργητικοί και αισθάνονται πιο ήρεμοι, άρα και πιο αποδοτικοί.

Και τέλος, ακόμα και αν φαίνεται πολύ μακρινό σχέδιο, προγραμμάτισε τις επόμενες διακοπές σου. Ίσως, βέβαια, αυτό να ακούγεται οξύμωρο στην Ελλάδα του σήμερα, καθώς κανείς μας δεν ξέρει «τι μας ξημερώνει αύριο»…

Καλό χειμώνα και kalo kouragio (Όλι Ρεν, 2010)

email