Ένας “ολιγάρχης” στον Σκορπιό

H πώληση του Σκορπιού

H πώληση του Σκορπιού

Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε το σκηνικό που στήθηκε γύρω από την “αγορά” του Σκορπιού από τον Ρώσο “ολιγάρχη”. Ένα σκηνικό που γεννάει σκέψεις και ερωτηματικά αν δηλ. θα έχει θετική η αρνητική επίδραση στο Μεγανήσι.

Κι’ αυτό γιατί μεταξύ των άλλων ο Σκορπιός ανήκει διοικητικά στον Δήμο Μεγανησίου ο οποίος έχει την αρμοδιότητα να εγκρίνει και να ελέγξει τις τυχόν μεταβολές που θα επιχειρηθούν στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον. Μεταβολές που μπορούν να κρίνουν το μέλλον όλης της περιοχής και του Μεγανησιού.

Κατά πρώτον θεωρούμε επιβεβλημένο να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Μεγάλο Έλληνα Αριστοτέλη Ωνάση, για ότι προσέφερε στην πατρίδα του την Ελλάδα και ειδικότερα την Λευκάδα. Έναν Έλληνα που “έδωσε” στην πατρίδα του και δεν “πήρε”, ούτε ζήτησε. Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Αλ. Ωνάσης αλλά και η πάλαι ποτέ κραταιά Ολυμπιακή Αεροπορία είναι μερικά δείγματα αυτής της δοτικότητάς του.

Όσο για τον Σκορπιό αφού τον “κέντησε” με σεβασμό και ευαισθησία, ένα νησί μαργαριτάρι της θάλασσας, τον κατέστησε παγκόσμιο πόλο έλξης διασημοτήτων, της τέχνης, του πολιτισμού, της πολιτικής, των επιχειρήσεων. Ονόματα πολλά, Τσώρτσιλ, Κάλλας, Νουρέγιεφ κι’ άλλες προσωπικότητες φιλοξενήθηκαν στο νησί και η λάμψη τους προσέλκυσε κόσμο που ανακάλυψε τις ομορφιές των νησιών της Λευκάδας.

Το δίπολο Σκορπιός-Ωνάσης εξελίχθηκε σε μύθο που συνέβαλε στην ανάπτυξη της Λευκάδας και την προκοπή των Λευκαδιτών.

Το μεγαλείο του ανδρός εκφράσθηκε για τελευταία φορά στην διαθήκη του.

Κληροδότησε το μισό της αμύθητης περιουσίας του στην Ελλάδα προκειμένου να καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες της, στον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία.

Για τον Σκορπιό όρισε ότι αν οι κληρονόμοι του δεν μπορούν η δεν θέλουν να τον συντηρήσουν να περιέλθει στο κοινωνικό σύνολο που εκφράζεται στο πρόσωπο των παιδιών των υπαλλήλων της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Δυστυχώς η εν ζωή τελευταία κληρονόμος του, η οποία αποκόπηκε από κάθε τι Ελληνικό, δεν αρκέστηκε στα πλούτη που κληρονόμησε ανέξοδα και άκοπα και, χωρίς να σεβαστεί την βούληση του διαθέτη πρόγονού της, παράκαμψε τον όρο της διαθήκης και πούλησε τον Σκορπιό, ποιος ξέρει με τι νομικά τερτίπια.

Η εκποίηση συνοδεύτηκε από μια επικοινωνιακή καταιγίδα όπου πρωτοστάτησαν τα αδηφάγα ΜΜΕ και στην οποία “τσιμπήσαμε” πολλοί από εμάς για διάφορους λόγους. Άλλοι βρήκαμε την ευκαιρία της ανέξοδης προβολής μας, άλλοι σκεφτήκαμε το συμφέρον μας, άλλοι εντυπωσιαστήκαμε από την διαφαινόμενη γκλαμουριά και άλλοι σφυρίξαμε αδιάφορα. Οι Αρχές αρκέσθηκαν στην ανέξοδη προβολή τους.

Το ποιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης και ο λόγος της αγοράς του νησιού, ποιες οι προθέσεις του για τυχόν αξιοποίηση του, αν εφαρμόσθηκαν στην διαδικασία αγοροπωλησίας οι κείμενοι νόμοι και τέλος αν έγινε σεβαστή η βούληση του Ωνάση όπως εκφράσθηκε στην διαθήκη του πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

Το λέμε αυτό γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Λευκάδα ωφελήθηκε από τον μύθο του ονόματος Ωνάσης, που εγκαταστάθηκε στον Σκορπιό και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από μια 23χρονη που της έκανε δώρο το νησί ο μπαμπάς της. Αυτές είναι ψευτογκλαμουριές για τα μεσημεριανά τηλεοπτικά.

Μόνο αν συντηρηθεί ο “μύθος” η ωφέλεια θα συνεχισθεί.

Και για να μην παρεξηγηθούμε και χαρακτηρισθούμε “αντιδραστικοί” υπενθυμίζουμε ότι η ανάπτυξη ενός τόπου είναι συνυφασμένη με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Όταν λοιπόν το φυσικό περιβάλλον των νησιών μας είναι μοναδικό και αποτελεί το μεγάλο κεφάλαιο της τουριστικής ανάπτυξής τους κάθε καταστροφή του θα μειώσει την αξία του. Ο τόπος μας πρέπει να προστατευθεί για να μπορεί να θρέψει και τις επόμενες γενιές. Ας θυμηθούμε λοιπόν και την έννοια της λέξης φιλότιμο, που στις μέρες μας έχει χαθεί και ας μην ξεπουλήσουμε τον τόπο μας.

Επειδή τα δείγματα γραφής που έχουν δώσει οι “ολιγάρχες”, όπου επένδυσαν τουριστικά, δεν είναι ενθαρρυντικά ( είδε Μαυροβούνιο-Montenegro) ας κρατήσουμε μία επιφύλαξη για τις πραγματικές προθέσεις τους και οι αρμόδιοι (Δήμος –Κράτος), εκτός από το καλωσόρισμα, ας τονίσουν ότι θα ασκήσουν τις θεσμικές τους εξουσίες και θα προστατεύσουν τα νησιά μας από κάθε βλαπτική μεταβολή που τυχόν θα επιχειρηθεί.

Και μέσα σ’ όλα αυτά μας προέκυψε και ο κ. Κ. Αραβανής Δήμαρχος Λευκάδος ως μη όφειλε. Και ενώ το πρωτόκολλο επιβάλλει ο Δημοτικός Άρχοντας ενός τόπου να δέχεται στο Δημαρχείο ακόμη και του Πολιτειακούς Άρχοντες σε ένδειξη τιμής προς τον τόπο, εκτός εξαιρετικών γεγονότων, ο κ. Αραβανής δεν δίστασε να παρακάμψει τον Δήμαρχο Μεγανησίου, στην περιφέρεια του οποίου ανήκει διοικητικά ο Σκορπιός και πήγε στο νησί και υποδέχθηκε τους νέους ιδιοκτήτες. Ευτέλισε έτσι τον θεσμό του Δημοτικού Άρχοντα αντιστρέφοντας την τάξη. Δεν νομίζουμε ότι αποτελεί εξαιρετικό γεγονός η άφιξη των νέων ιδιοκτητών του Σκορπιού. Αλήθεια γιατί το έκανε, μόνο για την προβολή του; Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η συμπεριφορά του απέναντι στο Μεγανήσι είναι απαράδεκτη ακόμα και ύποπτη.

Κύριε Δήμαρχε Μεγανησίου νομίζουμε ότι θα πρέπει να αποκαταστήσετε την χαμένη τιμή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αντιδράσετε στην προσβλητική για το Μεγανήσι και σας προσωπικά συμπεριφορά του κ. Αραβανή. Γνωρίζουμε την εξάρτηση του Δήμου μας από τις κάθε άλλο αθώες Υπηρεσίες του κ. Αραβανή αλλά το αντάλλαγμα που πληρώνουμε είναι μεγάλο και πολλές φορές επιζήμιο για το νησί μας και δεν πάει άλλο.

Σ’ ότι αφορά τους νέους ιδιοκτήτες του Σκορπιού, καλώς δεν πήγατε στην υποδοχή τους και πιστεύουμε ότι, αν σας επισκεφθούν στο Δημαρχείο, αφού τους καλωσορίσετε, όπως επιβάλλουν οι παραδόσεις μας, να τους υπενθυμίσετε την θεσμική αρμοδιότητα του Δήμου, όπως οι νόμοι ορίζουν και οτι σκοπεύετε να την ασκήσετε. Περιμένουμε την τοποθέτησή σας.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ

email
Πηγή άρθρου: meganisinews.gr