
Ο Φρανσουά Ολάντ.(Πηγή φωτογραφίας:news247.gr)
Μόνο σουρεαλιστικό, με τους συσχετισμούς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη, μπορεί να χαρακτηριστεί το πρόγραμμα του Φρανσουά Όλαντ για την φορολογία.
Διαβάζοντας προσεχτικά τις εξήντα προτάσεις του κάπου ανακοινώνει ότι σε περίπτωση εκλογής του σκοπεύει να καταργήσει σχεδόν όλες τις φοροαπαλλαγές που είχε θεσπίσει ο Σαρκοζί για τους έχοντες.
Έτσι σαν άλλος Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος εξήγγειλε την φορολόγηση με 75% των εισοδημάτων άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ και κατά 45% εκείνων που υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ ετησίως.
Στο πολιτικό του μανιφέστο ο πρώην σύζυγος της Σεγκολέν Ρουαγιάλ και δήθεν Σοσιαλιστής εξήγγειλε το επί τρίμηνο πάγωμα των τιμών των καυσίμων, την αύξηση κατά 25% των ετήσιων επιδομάτων για γονείς που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας καθώς και εγγυημένα επιτόκια πάνω από τον πληθωρισμό για τους αφορολόγητους αποταμιευτικούς λογαριασμούς, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τόνωση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων.
Ο Ολάντ τόνισε επίσης ότι σκοπεύει να περικόψει κατά 30% τους μισθούς του προέδρου και των υπουργών ενώ θα μειώσει και το προσωπικό των υπουργείων.
Το πρόγραμμα του θυμίζει κατά πολύ το “λεφτά υπάρχουν” του Γιώργου Παπανδρέου κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι Γάλλοι πολίτες οι οποίοι θέλουν από την άλλη να απαλλαχθούν από την μαριονέτα της Αγκελας Μερκελ, Νικολά Σαρκοζί.
Γνωρίζοντας πολύ καλά τι έπαθε ο σύντροφός του, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς μερικές μέρες αργότερα δήλωσε ότι θα διατάξει μια απογραφή των δημόσιων οικονομικών από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η κίνηση του Ολάντ φαίνεται να έχει διπλό στόχο, αφ’ ενός να κλέψει κάτι από τη δημοσιότητα που θα έχει σήμερα ο Σαρκοζί έχοντας πάντα δίπλα του την Κάρλα, και αφ’ ετέρου να προετοιμάσει το έδαφος για μέτρα λιτότητας, την ευθύνη των οποίων μπορεί να επιρρίψει στον προκάτοχο του και στην αδυναμία του να διαχειριστεί το χρέος και το έλλειμμα της Γαλλίας.
Ο Ολάντ έχει όμως και άλλο ένα πρόβλημα. Σχεδόν οι τέσσερις στους πέντε Γάλλους (ποσοστό 82%) εκτιμούν πως η παγκοσμιοποίηση αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την απασχόληση στη Γαλλία, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της εταιρείας Ifop.
Με τα μέτρα που εξήγγειλε ο διεθνής ανταγωνισμός με χώρες όπως η Κίνα, ή η Ινδία, θα έχει στην επόμενη δεκαετία αρνητικές επιπτώσεις στον τομέα της απασχόλησης στη Γαλλία πολύ απλά γιατί φορολογώντας με 75% τους πλούσιους κανείς δε θα κρατήσει την επιχείρησή του στην χώρα.
Η οικονομική πολιτική λοιπόν είναι μονόδρομος μετά τα χαμένα 3Α της Γαλλίας. Τώρα αν θα τα φέρει Ολάντ, μένει να αποδειχθεί, ωστόσο μέχρι στιγμής οι Γάλλοι πολίτες δεν τον πιστεύουν.