Φτάνει η υστερία με το βασιλόπουλο της Βρετανίας…

H Γέννηση του βασιλικού βρέφους

H Γέννηση του βασιλικού βρέφους

Ξεπερνάει κάθε όριο ανοχής και αντοχής η υστερία με το βασιλικό βρέφος.

Όσο και να δικαιολογήσεις τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης για την ανάδειξη του θέματος ως πρώτης προτεραιότητας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έστω και αν αφορά την διαιώνιση του ιστορικού Οίκου των Γουίνδσορ, δεν μπορείς παρά να σκεφτείς ότι το παλάτι του Μπάκιγχαμ ζει στον δικό του κόσμο…

Προσωπικά ποτέ δεν μπόρεσα να αντιληφθώ με τι κριτήριο ένας άνθρωπος γίνεται ανώτερος από τους υπόλοιπους, χωρίς να έχει εργαστεί ποτέ στη ζωή του ή χωρίς να έχει κάποιο ιδιαίτερο και μοναδικό ταλέντο σε μία τέχνη ή χωρίς να έχει διαπρέψει για το επιστημονικό του έργο.

Έπειτα ποτέ δεν έχω ακούσει κάποιον Βασιλικό Οίκο να χρηματοδοτεί ιατρικές και άλλες επιστημονικές έρευνες ή τη δημιουργία νέων εμβολίων που θα δώσουν ελπίδα σε παιδιά και γονείς που βασανίζονται από ανίατες ασθένειες.

Δεν μπορώ να καταλάβω, επίσης, τι ιδιαίτερο έχει ως προσωπικότητα η Ελισσάβετ που την κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες γυναίκες της ηλικίας της πέρα από την τύχη να γεννηθεί σε έναν Βασιλικό Οίκο με μακραίωνη ιστορία. Την ίδια απορία έχω και για τα υπόλοιπα μέλη της βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας και όχι μόνο..

Με όλο το σεβασμό στην ιστορία μιας χώρας που είναι παραδοσιακά μοναρχική, δεν μπορώ να συλλάβω ως ιδέα πώς -ειδικά στην εποχή μας- οι πολίτες των χωρών που έχουν Βασιλικούς Οίκους διατηρούν έναν μύθο που βαραίνει, πλέον, και την τσέπη τους…

Σε καμία περίπτωση δεν προτείνω την κατάργηση της ιστορίας ενός κράτους όσο ελιτίστικη και αν είναι αλλά την ανανέωση των συμβόλων του. Είναι γνωστή, άλλωστε, η ταύτιση του Λονδίνου με όσους διατηρούσαν τίτλους ευγενείας. Το παλάτι, τα κειμήλια , τα έγγραφα , οι τελετές έχουν μουσειακή αξία και αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον μίας χώρας με ιστορικό παρελθόν.

Οι εποχές, όμως, έχουν αλλάξει και όλο και περισσότεροι πολίτες της Βρετανίας -που διατηρεί εδώ και αιώνες τον πιο ξακουστό Βασιλικό Οίκο της Ευρώπης- θεωρούν ότι η κατάργηση της μοναρχίας και η ταυτόχρονη ανάδειξή της σε μουσειακή ιστορική αξία θα είχε περισσότερο νόημα.

Ο Γουίλιαμ και η Κάθριν είναι δύο νέα παιδιά , όμορφα και τυχερά που απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, όπως χιλιάδες άλλα ζευγάρια σε όλο τον κόσμο..

Δεν είναι καν είδωλα της μουσικής βιομηχανίας ούτε διάσημοι ηθοποιοί του Χόλυγουντ για να τους ακολουθεί μία κάμερα σε κάθε τους βήμα. Η αλήθεια είναι ότι η ειδωλοποίηση ορισμένων δημοφιλών και αγαπημένων σταρ παγκοσμίου φήμης έχει πολλά στοιχεία βασιλικών προνομιών, όπως οι κουστωδίες « δουλοπρεπών αυλικών» και θαυμαστών. Η διαφορά είναι ότι οι διάσημοι- θεωρητικά τουλάχιστον- διαθέτουν ένα προϊόν – εν προκειμένω τη φωνή τους ή την υποκριτική τους ικανότητα – το οποίο προσφέρουν με ακριβό αντίτιμο εφόσον έχει μαζική ανταπόκριση.

Είναι λοιπόν εκτός εποχής να παίρνει τέτοιες διαστάσεις υστερίας ένα κατά τα άλλα – πολύ ευχάριστο γεγονός – που αφορά όμως την συγκεκριμένη οικογένεια. Ούτε οι κατασκηνώσεις έξω από το μαιευτήριο- εβδομάδες πριν συμβεί η γέννηση έχουν κάποια ουσία- ούτε και οι συνεχείς συνδέσεις μέχρι να γεννηθεί το μωρό, επιτείνοντας ακόμα περισσότερο την φυσιολογική αγωνία που έχει ένα οποιοδήποτε ζευγάρι που φέρνει στον κόσμο το πρώτο του παιδί.Από την άλλη πλευρά, αν υποθέσουμε ότι η εμμονική κάλυψη του γεγονότος γίνεται για λόγους τηλεθέασης, εμπορικούς ή για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα οικονομικά της προβλήματα μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα θα φέρει..Ο κόσμος , που είναι πλέον καλά εκπαιδευμένος στην επικοινωνιακή πολιτική, κουράζεται και στο τέλος αδιαφορεί..

Ο οίκος των Γουίνδσορ πρέπει να χαλαρώσει τα αυστηρά πρωτόκολλα και για έναν ακόμη λόγο.Άλλοι ομόλογοι σημαντικοί οίκοι της Ευρώπης όπως του Βελγίου και της Ολλανδίας έδειξαν το δρόμο της αλλαγής.Παρέδωσαν τα ηνία της συμβολικής εξουσίας τους στους νεότερους διαδόχους δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι επιθυμούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της εποχής..

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι με την ανακοίνωση της ενθρόνισης του νέου διαδόχου του Βελγίου , Φιλίππου από τον πατέρα του Αλβέρτο , ο βασιλικός οίκος άφησε τεχνηέντως να διαρρεύσει ότι ο προϋπολογισμός της βασιλικής οικογένειας θα υποστεί περικοπές της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ.Αντιθέτως πριν από καιρό αμηχανία είχε προκαλέσει στην κυβέρνηση Κάμερον η γραπτή επιστολή της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία είχε ζητήσει να της δοθεί επίδομα θέρμανσης για τα παλάτια της από το κονδύλι των 60 εκατομμυρίων λιρών που προορίζεται για ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων

Την ίδια στιγμή, ο γνωστός οίκος Γκριμάλντι του πριγκιπάτου του Μονακό φαίνεται να είναι ανοιχτός στην « νόθευση» του « γαλάζιου αίματος» καθώς έχει ήδη αποδεχθεί στις αίθουσες του θρόνου ως σύντροφο του πρωτότοκου γιού της Καρολίνας, Αντρέα, «μία κοινή θνητή» γυναίκα ταπεινής καταγωγής από την Κολομβία με την οποία έχουν αποκτήσει πρόσφατα και μωρό ενώ οργιάζουν οι φήμες για την κρυφή εγκυμοσύνη της πανέμορφης κόρης της ,Σαρλότ Κασιράγκι, η οποία περιμένει τον καρπό του έρωτα της από τον Γαλλο- μαροκινό ηθοποιό Γκάντ Ελμάλεχ…

Σε αυτήν την περίπτωση τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τηρούν μία διακριτική στάση την οποία την επιθυμεί ή την επιβάλλει το πριγκιπάτο του Μονακό..

Στάση που όπως φαίνεται απορρίπτουν για προφανείς λόγους τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ που πεισματικά αγνοούν τα σημάδια των καιρών…

email
Πηγή άρθρου: aixmi.gr