Για το πλοίο της γραμμής Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη…….

Σάμη - Πάτρα

Σάμη – Πάτρα

Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι για το θέμα της συγκοινωνίας πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι φορείς της Ιθάκης και μάλιστα να τεθεί επικεφαλής ο κεντρικός φορέας που λέγεται ΔΗΜΟΣ ΙΘΑΚΗΣ, γιατί χωρίς αυτόν οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ελάχιστες. Είναι, επίσης, γνωστό ότι δεν μπορεί κανείς να χαράξει μια γραμμή αντιμετώπισης του θέματος, αν δεν εντοπίσει τα εμπόδια που συναντά, στην προκειμένη περίπτωση, η προσπάθεια δρομολόγησης του πλοίου στη γραμμή ΠΑΤΡΑ-ΣΑΜΗ-ΙΘΑΚΗ.

Το πρώτο εμπόδιο, λοιπόν, είναι οι πλοιοκτήτες-εφοπλιστές, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη γραμμή είναι οικονομικά ασύμφορη σε αντίθεση με τη γραμμή ΙΘΑΚΗ – ΚΥΛΛΗΝΗ, όπου εξοικονομούν 20 μίλια (10+10) καθημερινά και κάνουν δύο δρομολόγια για Ζάκυνθο στο μεσοδιάστημα.

Το δεύτερο εμπόδιο είναι το νομικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει στον Υπουργό ή σε άλλο φορέα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να παρέμβει και να πιέσει τους πλοιοκτήτες να δρομολογήσουν πλοίο σε γραμμή που ούτε καν ζήτησαν να τους δοθεί.

Συνεπώς, πρέπει να στραφούμε προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις.

Προς την κατεύθυνση των εφοπλιστών και προς την κατεύθυνση του Υ.Ε.Ν. Ο διάλογος με τους πρώτους είναι λίγο δύσκολος , αν και πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας και το λέω αυτό γιατί ποιος μπορεί να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα αν η εταιρεία LEVANTE έκανε ή δεν έκανε αίτηση για τη γραμμή τον προηγούμενο μήνα;

Άρα μας απομένει η προσπάθεια να διεκδικήσουμε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, προτείνοντας να παρθούν μέτρα που να αποβλέπουν σε φιλολαϊκές διεκδικήσεις, γιατί η Χώρα μας διαθέτει πλήθος νησιών που οι κάτοικοί τους απαιτούν πιο συχνή συγκοινωνία και μάλιστα με τα κέντρα εξυπηρέτησής τους, όπως στην προκειμένη περίπτωση είναι για τους Ιθακήσιους η Πάτρα.

Όμως για να ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες χρειάζεται μια συσπείρωση των δυνάμεων και να κοιτάξουμε μπροστά, γιατί το να αναμοχλεύουμε το παρελθόν (μνημόνια κτλ) δεν οφελεί σε τίποτε, για να μην πω ότι μας διαιρεί αντί να μας συσπειρώνει. Εγώ προσωπικά αδιαφορώ ποιος δημοτικός συνδυασμός είχε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της χθεσινής συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία της Ιθάκης. Αδιαφορώ, γιατί ενδιαφέρομαι για το συμφέρον του συνόλου (γι’ αυτό και έλαβα μέρος) παραμερίζοντας τις οποιεσδήποτε κομματικές προτιμήσεις. Η Ιθάκη δεν αντέχει σε μικροκομματικά συμφέροντα. Αυτές οι μικροπολιτικές επιλογές ανήκουν και πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν.

Πηγή άρθρου: ithacanews.gr