Γράμμα από την Κεφαλλονιά …

Ζημιές από σεισμό

Ζημιές από σεισμό

Μερικά πράγματα όλοι τα θεωρούμε δεδομένα, το σπίτι μας, το σχολείο, τον τόπο εργασίας μας…Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να σκεφτούν ότι ένας σεισμός μπορεί να τα αλλάξει όλα σε μερικά μόνο δευτερόλεπτα.

Μερικά μόνο δευτερόλεπτα στις 26 Ιανουαρίου ώρα 4.00 μ.μ. και λίγα ακόμη στις 3 Φεβρουαρίου στις 5.00 τα χαράματα.Αυτό ήταν όλο…

Χωρίς να το καταλάβω βρέθηκα με τα δύο μου παιδιά, τον δεκατετράχρονο Ανδρέα και τη δεκάχρονη Γεωργία, στην Αθήνα κουρασμένη, φοβισμένη και απογοητευμένη αφήνοντας πίσω στον πληγωμένο τόπο τη μισή ζωή μου. Ευτυχώς βρεθήκαμε όλοι στην αγκαλιά πολυαγαπημένων φίλων , της δεύτερης οικογένειάς μας, και στη ζεστασιά του σπιτικού τους…

Ψάχνοντας τρόπο να γεμίσω τις άδειες μέρες της μικρής μου κόρης και να σβήσω τις πρόσφατες εικόνες καταστροφής από το παιδικό μυαλό απευθύνθηκα σε ιδιωτικά σχολεία των Αθηνών. Την είχα ρωτήσει άλλωστε τι της έλειπε περισσότερο από το Ληξούρι και η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: το σχολείο και τα γαλλικά.

Όμως οι πόρτες όλων των ιδιωτικών σχολείων κλειστές. Τι κι αν έγινε σεισμός ; Ο κανονισμός απαραβίαστος:«δεν μπορούμε να δεχτούμε μαθήτρια στη μέση της χρονιάς για να φοιτήσει μόνο μία ή δύο εβδομάδες ». Όλων εκτός από ένα. Η Ελληνοελβετική Σχολή και ο ιδιοκτήτης της ο κύριος Λάσκαρης, άνοιξαν όχι μόνο τις πόρτες του σχολείου αλλά κυρίως τις πόρτες της καρδιάς τους. Δέχτηκαν τη μικρή σεισμοπληκτη Κεφαλλονιτοπούλα χωρίς δεύτερη σκέψη, και της πρόσφεραν απλόχερα ηρεμία, ζεστασιά, χαρά, ασφάλεια…Βάλσαμο για την παιδική ψυχούλα.

Ευχαριστώ θερμά τον κύριο Λάσκαρη, τη σύζυγό του, το διευθυντή , το προσωπικό του σχολείου και τους μικρούς μαθητές για την ανθρωπιά που έδειξαν.

Ως εκπαιδευτικός και μητέρα έχω κάτι να πω σε όσους γονείς στο κλινόν άστυ επιθυμούν να γράψουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο. Διαλέξτε το σχολείο του παιδιού σας με κριτήριο όχι την υλικοτεχνική υποδομή και τα τέλεια οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Διαλέξτε με κριτήριο τους ανθρώπους, την καθαρότητα του βλέματος τους. Αναζητήστε το ζεστό χαμόγελο στο πρόσωπό τους, και τη διαθεσή τους να διδάξουν στα παιδιά σας όχι μόνο γλώσσα και μαθηματικά αλλά κυριώς αξίες ανθρώπινες και ουσιαστικές όπως η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη.

Με εκτίμηση

Η μητέρα της μικρής Γεωργίας, Αθηνά Πανταζάτου

email