Γράμμα ενός ομογενή για τη Σάμη που αγάπησε και αγαπά

Σάμη Κεφαλλονιάς

Σάμη Κεφαλλονιάς

Για τον αδερφό Δημήτρη Δημουλα που ποτέ δεν έπαψε να εργάζεται και να πιστεύει στο όνειρο για ενα καλύτερο μέλλον

“Η εγκατάλειψη που μαραζώνει το τόπο μου τη Σάμη, όπως και άλλα μέρη του νησιού ιδιαίτερα κατά την Καλικρατικη περίοδο που συνδυάζετε με τα δεινά της πατρίδας μου κάνει τις κρύες νύχτες της ξενιτιάς μας ακόμη πιο παγερές.

Ζω με την οικογένεια μου στο Σικάγο αλλά οι σκέψεις μας και η ψυχή μας ειναι στο νησί.

Εκεί στη Σάμη ζει η μάνα μου, τα αδέρφια μου, η αγαπημένη μου ανιψιά Βασιλεία, οι Θείοι μου, Θείες, αγαπημένοι φίλοι και οικογένειες που αγαπάμε και σεβόμαστε γιατί πάντα ήταν δίπλα μας στις ευτυχισμένες αλλά και δύσκολες στιγμές της ζωής.

Συντροφιά μέσα στις νύχτες που δεν μπορώ να κοιμηθώ από τις σκέψεις μου για τη πατρίδα και τα μύρια τόσα που περνά, η φωνή ενός τραγουδιστή που έχει ξεχωριστή θέση σε αυτούς που πάντα ταξιδεύουν τη γη και ονειρεύονται ότι μια μέρα θα αγναντέψουν την Ιθάκη.

Η φωνή του Δημήτρη Δημουλα ! Αστείρευτο ταλέντο! Γνήσιο Σαμικόπουλο! Άξιος ταξιδευτής Κεφαλλονίτης! Δεν τον άγγιξε ποτέ η ιδέα εμπορευματοποίησης της τέχνης! Τραγουδούσε και τραγουδά γιατί το νοιώθει Ρωτήστε τη Φαραντούρη.

Ρωτήστε το Μίκη Θεοδωράκη που τραγούδησε πλάι τους. Ρωτήστε ποιος είναι ο Δημήτρης! Ο στοχαστής. Ο ταξιδευτής που αγγίζει τη ζωή του συνανθρώπου του με περισια αγάπη και αγκαλιάζει τη καθημερινότητα του.

Προτίμησε να μείνει πλάι μας. Να μεταφέρει σε όλους εμάς, μέσα από τους στίχους και τα τραγούδια του, απλόχερα το μεγαλείο που κρύβει στη ψύχη του ! Τις ανθρώπινες αξίες που κουβαλάει μέσα του !

Το όραμα ότι μας αξίζει μια καλύτερη Σάμη, μια καλύτερη Κεφαλλονιά, μια στοργική πατρίδα.

Ελεύθερη και ανεξάρτητη ! Πρώτιστα για τις νέες γενιές. Να μπορούν να περπατούν με το κεφάλι ψηλά και με τη σειρά τους να δώσουν τη σκυτάλη και αυτοί στις επόμενες .

Η Σάμη Πόλη-Κράτος με ισχυρή ναυτιλία και εμπόριο αντιτάχθηκε στους Ρωμαίους το189πχ για μήνες ολάκερους. Δεν υπέγραψε ταπεινωτικές συμφωνίες. Στάθηκε και έδωσε τη μάχη για τα παιδιά της να ναι ελεύθερα Δεν γονάτισε . Δεν έχουμε μάθει να γονατίζουμε.

Σε τούτους τους δίσεκτους καιρούς αδερφέ Δημήτρη σε χρειαζόμαστε.

Όλα αρχίζουν από τη ψυχική ανάταση . Η δύναμη της αναγέννησης είναι μέσα μας. Γιατί τα βραδάκια στον έναστρο ουρανό αν κοιτάξεις προς τα κάστρα πάνω από τη Σάμη αυτοί που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους, σε κάθε φάση της ιστορίας μας, μας κοιτάζουν.

Όταν αφήνουμε τα μάτια της ψυχής να μας οδηγούν τους συναντάμε.

Προσδοκούν να σταθούμε αντάξιοι. Δώσε κουράγιο αδερφέ Δημήτρη να ενώσουμε όλοι τις ψυχές μας να βάλουμε και να υλοποιήσουμε στόχους να πάμε μπροστά , γιατί η Πατρίδα , το νησί μας και η Σάμη αξίζουν όλα αυτά που ονειρευτήκαμε!

email