Η άλλη όψη των Χριστουγέννων…

Χριστούγεννα

Χριστούγεννα

Τα  Χριστούγεννα είναι μία εορταστική περίοδος που ανακινεί τα συναισθήματα των ανθρώπων, όπως οι διακοσμητικές χιονόμπαλες, είτε προς την χαρά και την εφορία, είτε προς την θλίψη και τη μελαγχολία.

Είναι το κλίμα που δημιουργείται γύρω μας, που κατά κάποιο τρόπο επιβάλλει όλα να είνσυναισθήματααι λαμπερά και στολισμένα με χρυσόσκονη, οι άνθρωποι ευδιάθετοι, φορώντας τα καλύτερα και πιο όμορφα τους χαμόγελα και ρούχα, περιτριγυρισμένοι από τα αγαπημένα τους άτομα.

Μια ατμόσφαιρα που έτεινε στο πέρασμα των χρόνων να μοιάζει υπερβολική με ακριβά δώρα, εντυπωσιακά στολίδια, εορτασμούς, ευφάνταστα φαγητά και φαντασμαγορικές επιδείξεις.

Αυτή η υπερβολή είναι όμως, που προκαλεί την χριστουγεννιάτικη θλίψη,  τη μελαγχολική διάθεση, ακόμα και συμπτώματα κατάθλιψης σε μία μερίδα ανθρώπων, καθώς φέρνει στην επιφάνεια τις προσωπικές τους δυσκολίες, ώστε να φανούν αντάξιοι των κοινωνικών απαιτήσεων, που αρμόζουν στις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων.

Η μοναξιά, οι απώλειες προσώπων και προηγούμενων κεκτημένων καταστάσεων, οι προσωπικές δυσκολίες, η έλλειψη φίλων, οικογένειας και χρημάτων είναι συνθήκες που προκαλούν ή εντείνουν την θλίψη σε κάποια άτομα κατά τη διάρκεια των εορτών.

Το θέμα όμως, είναι αυστηρά προσωπικό. Το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων βρίσκεται μέσα στον κάθε άνθρωπο, ξεχωριστά. 

Είναι μία μικρογραφία της  καθημερινής ζωής. Πάντα γύρω  θα υπάρχουν υπερβολές, καλύτερες συνθήκες ζωής,  λαμπεροί και εντυπωσιακά προβεβλημένοι άλλοι, άρα πάντα θα υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης με τους άλλους.

Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο που θα φέρει την προσωπική γαλήνη. Άλλωστε, καλό είναι ο καθένας να δημιουργεί τις δικές τους ιδανικές στιγμές, εικόνες, εμπειρίες και βιώματα και όχι να μάχεται να αποκτήσει τις ζωές των άλλων, αντιγράφοντας τες.

Τα Χριστούγεννα  αποτελούν μία πολύ καλή αφορμή για τον καθένα να αναζητήσει, να διεκδικήσει και να δημιουργήσει τα αποκλειστικά δικά του Χριστούγεννα. 

Προσαρμοσμένα στις δικές του δυνατότητες, στις τωρινές συνθήκες ζωής του και αποδεχόμενος τα συναισθήματα του.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό ο άνθρωπος να προσπαθεί να φτιάξει όσον το δυνατόν καλύτερα το παρόν του και όχι να στέκεται και να λησμονεί το παρελθόν του.

Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να μοιράσει και να μοιραστεί τα συναισθήματα του, όπως η αγάπη, η εκτίμηση, η συμπάθεια, η στοργή και υποστήριξη, με άτομα που τα έχουν πραγματική ανάγκη, που θα τα εκτιμήσουν και θα τα ανταποδώσουν με ένα πηγαίο χαμόγελο, μία ζεστή αγκαλιά και ένα ειλικρινές «ευχαριστώ».

Αυτός είναι ένας απλός και ανεκτίμητος τρόπος για να νιώσει κάποιος γεμάτος από όμορφα συναισθήματα.

Ένα δώρο που μπορεί να κάνει ο καθένας στον εαυτό του, φέτος τα Χριστούγεννα, είναι η αγάπη και η αποδοχή αυτού που είναι και αισθάνεται αληθινά, φροντίζοντας να κάνει πράξη στη ζωή του, όλα όσα εύχεται στους άλλους.