Η όχι και τόσο… ρόδινη πλευρά της Αυστραλίας

Η όχι και τόσο… ρόδινη πλευρά της Αυστραλίας

Η όχι και τόσο… ρόδινη πλευρά της Αυστραλίας.

«Ήρθε με $1,000 στην τσέπη» μου είπε πριν από λίγες μέρες ένας φίλος για έναν νεομετανάστη. «Σκέφτεται να μείνει για ένα μήνα, μπας και μπορέσει να ξεκινήσει σπουδές, να βρει δουλειά και αν τα καταφέρει να φέρει και την οικογένειά του» πρόσθεσε ζητώντας μου να τον βοηθήσουμε.

Παρά το γεγονός ότι η σκέψη μου άρχισε να τρέχει σε γνωστούς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον νεοφερμένο, το ποσό των $1,000 ακούστηκε σαν ξοφλημένο γραμμάτιο στα αυτιά μου.

«Με αυτά τα λεφτά πως θα ζήσει;» αναρωτήθηκα. «Πως θα τα φέρει βόλτα έστω και για μία εβδομάδα;». «Μα καλά δεν ήξερε, δεν ρώταγε;»

Στην συνέχεια διαπίστωσα όμως ότι έστω και αν δεν ήξερε, και προσπαθούσε να ρωτήσει για το κόστος ζωής στην Αυστραλία, αν δεν είχε κάποιο γνωστό εδώ, ποιος θα τον πληροφορούσε (;).

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα γι’ αυτό το άρθρο. Γιατί τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της πατρίδας μπορεί να διατυμπανίζουν τα επίπεδα των μισθών στην Αυστραλία, αλλά όχι το γεγονός ότι ζούμε σε μία από τις ακριβότερες χώρες του πλανήτη. Γιατί ο Νεοέλληνας που καταφέρνει να τα φέρει βόλτα με 700 ευρώ το μήνα όταν ακούει για μισθούς των $700 την εβδομάδα που ισοδυναμούν με περίπου 570 ευρώ, νομίζει ότι η ζωή στην μακρινή χώρα του Νότου, στην οποία σημειωτέον δεν έχει την οικονομική ή ηθική στήριξη των δικών του ανθρώπων, θα είναι ευκολότερη. Πλανάται τα μέγιστα.

Και αυτήν την πλάνη στοχεύει να ανατρέψει αυτό το άρθρο. Εμείς που ζούμε στην Αυστραλία γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την κατάσταση, οι συμπατριώτες μας όμως στην Ελλάδα όχι. Και είναι η γλώσσα των αριθμών που πρέπει να μιλήσουμε γιατί αυτή είναι και η γλώσσα που μιλά στην τσέπη του καθενός μας.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ

Ο Γιώργος Τοσούνης ήρθε στην Αυστραλία πριν από περίπου 9 μήνες. Στην τσέπη του είχε 15,000 ευρώ. Ήρθε με τουριστική βίζα αλλά βρήκε ένα συγκεκριμένο κύκλο σπουδών που ήθελε να παρακολουθήσει και άρχισε σπουδές. Στην Ελλάδα όμως ο Γιώργος είχε αφήσει τρία παιδιά και μία σύζυγο. Χρειάστηκε να περιμένει τουλάχιστον οκτώ μήνες και να μαζέψει άλλες $10,000 δουλεύοντας σκληρά για να καταφέρει να βρει ένα σπίτι προκειμένου να στεγάσει την πενταμελή οικογένειά του.

« Για να στήσεις ένα σπιτικό θα πρέπει να έχεις $3000 και να έχεις σταθερή δουλειά» μου λέει και το ποσό των $3,000 αναφέρεται μόνο στο να νοικιάσει ένα σπίτι. Γιατί ενώ τα ενοίκια μίας μέσης κατοικίας για μία τετραμελή οικογένεια κυμαίνονται στα 350- 400 ευρώ το μήνα, στην Αυστραλία με το που για να πάρεις το κλειδί ενός σπιτιού πρέπει να έχεις στο χέρι τουλάχιστον 1,950 ευρώ. Με άλλα λόγια το λιγότερο που μπορείς να πληρώσεις το μήνα για να νοικιάσεις ένα σπίτι, χωρίς κεντρική θέρμανση στην Αυστραλία, είναι γύρω στα 980 ευρώ ($1,200).

Έκανε αιματηρές οικονομίες, στερήθηκε τα πάντα ο Γιώργος. Κάτι με τις οικονομίες, κάτι με τα χρήματα που είχε μαζί του κατάφερε να κτίσει ένα σπιτικό για την οικογένειά του. Και επειδή η γλώσσα των αριθμών είπαμε είναι η καλύτερη για να κοιμήσεις δύο παιδιά σε ένα σπίτι και όχι για να επιπλώσεις ένα σπίτι στην Αυστραλία, χρειάζεσαι 800 ευρώ για κρεβάτια, 1,200 ευρώ για ένα φθηνό ψυγείο και άλλα τόσα για να αγοράσεις, τραπέζι και καρέκλες να τους καθίσεις, κατσαρόλες να τους μαγειρέψεις, πιάτα να τους ταΐσεις, σεντόνια να τους κοιμήσεις και όλα αυτά με 570 ευρώ ($600 την εβδομάδα).

Ο Γιώργος που ζει σήμερα με την οικογένειά του στην Αυστραλία έχει μία πολύτιμη συμβουλή να δώσει σε όποιον αποφασίσει να κάνει το μεγάλο άλμα από το Βόρειο στο Νότιο ημισφαίριο, να έχει στην τσέπη τουλάχιστον $10,000 έκαστος.

Αυτά που λέει ο Γιώργος δεν είναι τυχαία. Πρόσφατη έρευνα που μελέτησε το κόστος ζωής σε πολλές μεγαλουπόλεις του πλανήτη κατατάσσει την Μελβούρνη, την Πέρθη και το Σίδνεϊ ανάμεσα στις 20 ακριβότερες πόλεις του κόσμου. Η Μελβούρνη βρίσκεται στην 15η θέση, το Σίδνεϊ στην 11η θέση ενώ η Πέρθη στην 19η θέση. Η έρευνα 2012 Mercer Worldwide Cost of Living κατατάσσει τις τρεις αυστραλιανές μεγαλουπόλεις ως πολύ πιο ακριβές για να ζήσει κανείς ακόμα και από το… Λονδίνο.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Η ερώτηση παραμένει μπορεί να ζήσει μία τετραμελής οικογένεια με $600 την εβδομάδα; Ή στην καλύτερη των περιπτώσεων με $1000 την εβδομάδα;

Η μονολεκτική απάντηση είναι με μεγάλη, πολύ μεγάλη δυσκολία και αυτό μόνο και εάν τα ενήλικα άτομα της οικογένειας δεν έχουν αυτοκίνητο, δεν πίνουν και πάνω απ’ όλα δεν καπνίζουν και είναι αποφασισμένοι ότι η κοινωνική ζωή και οι έξοδοι θα περιοριστούν σε μία ανά τρίμηνο.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα και συγκριτικά με το τι ισχύει στην Ελλάδα το κόστος ζωής για μία οικογένεια στην Αυστραλία.

Ας θεωρήσουμε ως βασική αρχή το ακαθάριστο εισόδημα των $700 την εβδομάδα που μετά τις σχετικές κρατήσεις γίνεται $640 δηλαδή περίπου $2,700 τον μήνα αν εργάζεται ένα άτομο στην οικογένεια. Στον πίνακα 1 παραθέτουμε κατάλογο εξόδων σε μηνιαία βάση.

Μπορεί μία οικογένεια να ζήσει με $600 την εβδομάδα;

Μπορεί μία οικογένεια να ζήσει με $600 την εβδομάδα;

Πηγή άρθρου: neoskosmos.com