Η Βρετανία της Ελισάβετ

Η Βασίλισσα Ελισάβετ κρατάει στα χέρια της τον Πρίγκιπα Αndrew. Φωτογραφία: vam.ac.uk

Όταν νεαρή παιδούλα ανέβηκε στον θρόνο της Βρετανίας είχε σαν Πρωθυπουργό της τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, στον οποίο έκαμε την πρώτη μαθητεία της.Η Βρετανία βρίσκεται σε εποχή ευφορίας και αυτοθαυμασμού.

Η διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων, τα 60 χρόνια της Ελισάβετ ΙΙ΄ στο θρόνο και επίσης η «εκδίκηση» εναντίον της ηπειρωτικής Ευρώπης («the continent») για την κατάσταση της Ευρωζώνης.

Εκείνο που περισσότερο από τα τρία απασχολεί τους Βρετανούς είναι η Βασίλισσά τους και τα 60 χρόνια της βασιλείας της. Η Ελισάβετ ανήλθε στον θρόνο το 1952 και στα 86 της χρόνια συνεχίζει τη βασιλεία της, έχοντας τον γιο της Κάρολο να περιμένει, το ίδιο όπως η πρόγονός της Βασίλισσα Βικτώρια άφησε τον γιο της Εδουάρδο τον 7ον να περιμένει τη σειρά του.

Όταν νεαρή παιδούλα ανέβηκε στο θρόνο της Βρετανίας είχε σαν Πρωθυπουργό της τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, στον οποίο έκαμε την πρώτη μαθητεία της. Από τότε, άλλοι 11 Πρωθυπουργοί υπηρέτησαν τη χώρα κάτω από τη βασιλεία της.

Περίεργος λαός οι Βρετανοί! Παρ’ όλες τις ιδιαιτερότητές τους, στον 21ον αιώνα είναι πιστοί στη Μοναρχία και στη Βασίλισσά τους. Η Ελισάβετ φαίνεται ότι έχει την αγάπη και τον σεβασμό του λαού της.

Η συμπεριφορά της στο θέμα της Πριγκίπισσας Νταϊάνας ελάττωσε τη δημοσιότητά της για λίγο, αλλά αυτό ξεχάστηκε. Ούτε η εκκεντρική σε μερικές περιπτώσεις συμπεριφορά του συζύγου της, Πρίγκιπα Φίλιππου, επηρεάζει τη δημοτικότητά της. Οι υπήκοοί της δεν είναι μόνο στα βρετανικά νησιά αλλά και στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά, είναι επίσης ο αρχηγός του κράτους.

Δεν φαίνεται, όμως, να έχει διευθετήσει τη διαδοχή της. Ο Κάρολος έφθασε στα 60 του χρόνια και περιμένει πάντα να πάρει το θρόνο, η μητέρα του, όμως, δείχνει προτίμηση στον γιο του, Ουίλιαμ.

Η αλλαγή της σειράς της διαδοχής, από την άλλη μεριά, δεν είναι κάτι το εύκολο. Εκείνο που διερωτώνται, τέλος πολλοί Βρετανοί είναι αν η Μοναρχία μπορεί να αντέξει, όταν φύγει η Ελισάβετ.

email
Πηγή άρθρου: sigmalive.com