Το Ληξούρι όμηρος των τραπεζών

Ληξούρι

Ληξούρι

Την ίδια στιγμή που  ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισκέπτεται τη Κεφαλονιά για να εξετάσει την πορεία της αποκατάστασης των ζημιών  που προκλήθηκαν από τους σεισμούς, οι τράπεζες, επικαλούμενες τη κείμενη νομοθεσία, παρακρατούν δεκάδες αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών λόγω χρεών των οφειλετών τους, με αποτέλεσμα  χρήματα που θα  όφειλαν να αποδοθούν για την αποκατάσταση των ζημιών κατοικιών και καταστημάτων, να μένουν στα ταμεία των τραπεζών έναντι οφειλών και να στερούν ανθρώπους, οικογένειες και επιχειρηματίες από το δικαίωμα μιας ανεκτής διαβίωσης, αλλά και συνολικά τη τοπική κοινωνία από ενέσεις ρευστότητας που θα οδηγούσαν σε αύξηση την οικοδομικής και άρα και οικονομικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, εννέα μήνες μετά τους δυο καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη Κεφαλονιά και κυρίως την περιοχή της Παλλικής, οι ασφαλιστικές εταιρείες, έστω και με αυτή τη καθυστέρηση, άρχισαν τις εκταμιεύσεις των ασφαλιστικών αποζημιώσεων, για ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, η απόκτηση των οποίων έγινε με τραπεζικό δανεισμό, οπότε και η ασφαλιστική κάλυψη υπήρξε υποχρεωτική, επιβαρύνοντας τους δανειολήπτες στη καταβαλλόμενη δόση τους. Κι όμως! Εξαιτίας των οφειλών της συντριπτικής πλειοψηφίας των δανειοληπτών, οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα σε συνθήκες διαρκούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, τα χρήματα των αποζημιώσεων δεν φτάνουν ποτέ στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη για την επισκευή των κατοικιών  και των καταστημάτων τους, αλλά μένουν  στα λογιστικά υπόλοιπα των τραπεζών, οι οποίες και επιχαίρουν για την αύξηση της ρευστότητας και την επίτευξη των δικών τους στόχων, στον τραπεζικό ανταγωνισμό. Χωρίς βέβαια να ενδιαφέρονται τόσο για τις στεγαστικές ανάγκες οικογενειών, τις επαγγελματικές αγωνίες μικρομεσαίων επιχειρηματιών, όσο και για ολόκληρη τη τοπική κοινωνία, που χωρίς τη διάθεση χρηματικών ποσών, δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεφύγει από τη μοίρα των όσων άφησαν οι δυο δίδυμοι σεισμοί.

Βασικό – μεταξύ άλλων-  επιχείρημα των τραπεζιτών σε μια παντελώς ανήθικη και καταστροφική για το Ληξούρι και τη Παλλική  τακτική, πως  οι τράπεζες μέχρι και την εξόφληση των δανείων διατηρούν τη κυριότητα των ακινήτων κι επομένως δικαιούνται οι ίδιες  τις αποζημιώσεις, ασχέτως φυσικά αν οι δανειολήπτες έχουν πλήρη δικαιώματα ιδιοκτησίας. Ή ότι τα προνόμιά  τους αυτά έχουν εκχωρηθεί με τις δανειακές συμβάσεις. Χωρίς φυσικά να μπορούν να δικαιολογήσουν τη παρακράτηση ποσών της ασφαλιστικής αποζημίωσης ακόμη και για πιστωτικές κάρτες!!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμφωνα με τη Πρόεδρο του ΙΝΚΑ Κεφαλονιάς, Πέρσα Μαρκαντωνάτου,  μια πολύτεκνη οικογένεια που ζει σε αυτοσχέδιο παράπηγμα λίγο έξω από το Ληξούρι και που με ληξιπρόθεσμη οφειλή 17.000 ευρώ, της παρακρατήθηκε αποζημίωση σχεδόν στο διπλάσιο ποσό  για χρέη της και σε υπόλοιπα τραπεζικά προϊόντα, χωρίς καμία απολύτως επίδοση σχετικού εγγράφου ή έστω ενημέρωση, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει ποτέ να επισκευάσει το σπίτι της.  Όταν μάλιστα η πρακτική αυτή τυγχάνει  αντικείμενη στην διάταξη του άρθρου 20 παράγραφος 1 του Συντάγματος, διότι η παράλειψη αυτή έχει ως συνέπεια ο οφειλέτης να μη λαμβάνει γνώση ή να λαμβάνει καθυστερημένα γνώση της εις βάρος του  αναγκαστικής εκτελέσεως, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικώς προ της ολοκληρώσεως της εκτελεστικής διαδικασίας, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα είτε για την ακύρωση, είτε για την αναστολή της πράξεως εκτελέσεως.

Σε κάθε περίπτωση, οι τακτικές αυτές των τραπεζών, καταδικάζουν ανθρώπους και οικογένειες στην ανέχεια και το περιθώριο, στερούν την οικοδομική δραστηριότητα με ένα βασικό αντικείμενο, εγκαταλείπουν τη τοπική κοινωνία στη μοίρα της και αφήνουν ως παρακαταθήκη για τις επόμενες δεκαετίες, σωρούς ερειπίων που δεν θα μπορέσουν να αποκατασταθούν ποτέ. Κι όλα αυτά,  ενώ  ανακεφαλαιώθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού κι ενώ  διαφημίζονται από τη Κυβέρνηση ως μοχλός ανάπτυξης. Για το Ληξούρι και τη Παλλική, η πολιτική αυτή των τραπεζών είναι απλά ένας μοχλός μιας ακόμη καταδίκης στη τύχη τους. Πιο καταστροφική από τον ίδιο τον Εγκέλαδο.

Σταύρος Αντύπας, για τα Κεφαλονίτικα Νέα 

email