Kεφαλονιά: Μετασεισμικό άρθρο

Επίσκεψη στο σεισμόπληκτο Ληξούρι

Επίσκεψη στο σεισμόπληκτο Ληξούρι

Είδα, άκουσα, διάβασα τόσο πολλά πάνω σε αυτό το θέμα. Δύο εβδομάδες τώρα δεν κάνω και τίποτ’ άλλο. Ναι εντάξει, φοβερό αυτό που γίνεται στην Κεφαλονιά, δεν λέω. Αλλά πιστεύω πως έχει πια εξαντληθεί και τείνει να ευτελιστεί τελείως το θέμα. Εμείς, από τούτο το ταπεινό μας site, προσπαθήσαμε να δείξουμε κάποιες σημαντικότερες πτυχές του θέματος και να δώσουμε και κουράγιο στους κατοίκους του νησιού. Δεν θα γίνουμε όμως κουραστικοί. Αυτό, λοιπόν, θα είναι και το τελευταίο (μάλλον) κείμενο, με το οποίο θα προσπαθήσω να βγάλω τα δικά μου συμπεράσματα από όλη αυτή την ιστορία, που δείχνει σιγά σιγά να κλείνει. Να κάνω ένα ρεζουμέ βρε αδερφέ, έτσι όπως εγώ το βλέπω.

Και κάνει λοιπόν που λέτε το σεισμούλη… Και να που ξαφνικά όλοι μας θυμήθηκαν -γιατί σε τούτη τη χώρα πρέπει κάτι κακό να πάθεις για να σου δώσουν σημασία! Και αρχίζει το έλα να δεις! Ο κόσμος τρελάθηκε και -τουλάχιστον στην αρχή- με το δίκιο του.

Αρχίζει να καταφθάνει κάθε είδους βοήθεια και αυτό είναι το θετικό της υπόθεσης. Έγιναν ομολογουμένως πολλά και πάρθηκαν πολλά προστατευτικά μέτρα. Αλλά ως πότε; Γιατί αυτά είναι εντελώς προσωρινά. Να δείτε, όμως, που κάτι μου λέει πως δεν θα εξελιχθεί έτσι η ιστορία. Είναι σαν να το βλέπω. Ο Ευαγγελάτος ένα χρόνο μετά να κάνει ρεπορτάζ για τις σκηνές που ακόμα οι κάτοικοι βρίσκονται εκεί μέσα! Ελπίζω να πέφτω έξω…

Το αρνητικό σε όλη αυτή τη βοήθεια είναι που δεν ήταν σωστά δομημένη και στοχευμένη. Και εξηγούμαι… Ήρθαν για παράδειγμα μεγάλα πλοία για να μείνει ο κόσμος μέσα και δεν γινόταν ο παραμικρός έλεγχος! Και επειδή αναφέρθηκε και σε άλλο κείμενο αυτό, ήθελα να επισημάνω πως εγώ δεν αναφέρομαι στους τσιγγάνους. Δεν κάνω διάκριση φυλετική, αλλά διάκριση αναγκών! Δεν είναι δυνατόν ο φοβισμένος κάτοικος Αργοστολίου, που το σπίτι του, στη χειρότερη των περιπτώσεων, έχει μικρορωγμούλες και σπασμένα γυαλικά, να πηγαίνει και να παίρνει τη θέση στο πλοίο ενός κατοίκου Ληξουρίου, όπου ο σεισμός ελλόχευε πολύ μεγαλύτερους κινδύνους. Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι ηλικιωμένοι ή τέλος πάντων άνθρωποι που το έχουν ανάγκη να μένουν σε στρατιωτικά αντίσκηνα και άλλοι περισσότερο «φινετσάτοι» να μένουν στο καράβι με τη ζεστούλα και τα τσάμπα φαγητά. Και τώρα που είπα ζεστούλα, δεν είναι δυνατόν να μην ελέγχονται οι συνθήκες υγιεινής (πχ υπερβολικά ζεστή ατμόσφαιρα) στο πλοίο, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροβίων και ασθενειών.

Βέβαια, κάτι που θέλω να τονίσω είναι πως υπάρχουν και άλλοι που προτιμούν να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους παρά στους ειδικούς χώρους που υπάρχουν, με αποτέλεσμα να μένουν τώρα πλοία και ξενοδοχεία εκτάκτου ανάγκης άδεια! Γιατί υπάρχει έντονος φόβος, έλλειψη ψυχραιμίας και -αν μου επιτρέπετε- λίγη παραπάνω περηφάνια.

Γενικώς σε τέτοιες συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, θέλεις λόγω ενστίκτου, θέλεις λόγω πανικού, όλοι την πάρτη τους θα κοιτάξουν. Δεν λέω πως είναι καλό, αλλά είναι απολύτως δικαιολογημένο. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν και να λειτουργούν σωστά ελεγκτικοί μηχανισμοί. Εκεί είναι όμως που το κράτος αδυνατεί…

Στην πράξη αδυνατεί βέβαια, γιατί στα λόγια ήταν κι εδώ πρώτο! Όλοι πήγαν! Σαμαράς, Δένδιας, ένα σωρό υπουργοί και βΟλευτές, ο Ιερόνυμος, ο Καμπουράκης… όλες οι «​αρχές» του τόπου! Πολλούς τους έστειλαν κιόλας για έλεγχο. Κυβερνητικά όργανα και συντονιστές… Χαμός! Ο ένας ερχότανε κι ο άλλος έφευγε. Έπεσαν όλοι με τα μούτρα να βοηθήσουν, αλλά το πρόβλημα ήταν πως δεν υπήρχε κανείς να συντονίσει τους συντονιστές!

Εντάξει, αν το δούμε, όμως, από ανθρωπιστική σκοπιά και μόνο, δεν είναι κακό που ήρθαν όλοι αυτοί και έστω με την παρουσία τους στήριξαν το νησί. Δεν είναι βέβαια και καλό. Μου είναι αδιάφορο προσωπικά. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ είμαι αντίθετος με το γιουχάρισμα και την αρνητική συμπεριφορά απέναντι στον οποιονδήποτε, όπως είμαι και αντίθετος με την έλευση όλων αυτών. Πιστεύω πως τη δεδομένη χρονική στιγμή οι μεγαλοβουλευτάδες δεν ήταν και οι πιο απαραίτητοι άνθρωποι για βοήθεια, γενικώς. Αλλά λίγο η διαφήμιση, λίγο οι επικείμενες εκλογές… Ο εκμεταλλεύσας του εκμεταλλεύσαντος! Εσύ τους εκμεταλλεύεσαι για προώθηση και βοήθεια οποιουδήποτε είδους και αυτοί σε εκμεταλλεύονται για πολιτικούς σκοπούς. Πάτσι!

Και μ’ αυτά και μ’ αυτά έγινε και δεύτερος μεγάλος σεισμός και ήρθαν κι άλλες βοήθειες. Βοήθειες από το πουθενά όμως! Μέχρι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έστειλαν βοήθεια! Ό,τι να ‘ναι γινόταν! Καλό αυτό. Το κακό ήταν πως, ειδικά μετά τον δεύτερο σεισμό, οι σεισμολόγοι πήραν φωτιά! Αλλά για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η δουλειά των σεισμολόγων είναι να βεβαιώνουν ότι δεν μπορούν να βεβαιώσουν πότε θα γίνει σεισμός.

Φήμες, λέει ο άλλος, λένε ότι θα γίνει ισχυρός μετασεισμός. Σοβαρά τώρα; Ποτισμένος ο λαός από θρησκεία, ζώδια και μεταφυσική, ακόμη δεν ξέρει ότι οι σεισμοί δεν μπορούν να προβλεφθούν. Να δείτε που στο τέλος, με τόσες «προβλέψεις», θα τους πάρουν τους σεισμολόγους στα πρωινάδικα αντί για αστρολογία! Τσελέντης αντικαθιστά Λίτσα Πατέρα και πάει λέγοντας… Και διαφωνούσαν και όλοι μεταξύ τους! Τους έβλεπες να βγαίνουν στα κανάλια και ο ένας να αναιρεί την άποψη του άλλου. Το τελευταίο που είπαν σε κάποιο ΜΜΕ ήταν πως ο σεισμολόγος Τσελέντης είχε προβλέψει τον σεισμό εδώ και 2-3 χρόνια και το είχε αναφέρει στις αρχές. Αν αυτό αληθεύει μιλάμε για σκάνδαλο κατά των αρχών ξεκάθαρα νομίζω…

Γενικώς βέβαια, για κάποιο λόγο (ποιον άραγε;) τα κανάλια θέλησαν να τραγικοποιήσουν σε υπερτεράστιο βαθμό όσα συνέβησαν στο νησί, με αποτέλεσμα τον πέραν του δέοντος φόβο των ιδίων των κατοίκων. Έφτασαν οι ξεδιάντροποι οι δημοσιογραφίσκοι να δείξουν ένα παλιό ξερό ποτάμι που δεν έχει νερό πια και να το πλασάρουν σαν ρήγμα από το σεισμό! Είδα στις ειδήσεις μέχρι κι ένα σπίτι γκρεμισμένο, στο Αργοστόλι, που το θυμάμαι στην ίδια κατάσταση από όταν πήγαινα σχολείο, με λεζάντα «οι επιπτώσεις του τραγικού σεισμού»! Οι εντελώς ηλίθιοι έβγαλαν ως και μια φωτογραφία της παραλίας του Μύρτου (παλιότερα 3η καλύτερη της Ευρώπης), στον οποίο είχαν χώμα τα νερά λόγω σεισμού και άρχισαν τις θεωρίες του στυλ «δεν θα έρθουν τουρίστες το καλοκαίρι γιατί ο Μύρτος χάλασε»! Μα χάλασε; Είναι αυτή περιγραφή; Αν είναι δυνατόν να μιλάμε έτσι για μια θάλασσα η οποία έχει από τα πιο ισχυρά ρεύματα και η οποία, βεβαίως, αυτοκαθαρίστηκε λίγες ώρες μετά.

Τέλος πάντων… Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για όλο αυτό το ζήτημα με τους σεισμούς, αλλά κατανοώ πως έχω αρχίσει να σας κουράζω, οπότε συντομεύω. Άλλωστε μόνο με βιβλίο ολόκληρο θα μπορούσα να αναλύσω τις σκέψεις για ένα τόσο πολύπλοκο θέμα.

Θα μου ήταν εύκολο κι εμένα να σας μιλήσω σαν μεταλλειολόγος μηχανικός και να σας κάνω γεωλογικές αναλύσεις. Καταλαβαίνω όμως ότι δεν χρειάζεστε τέτοια. Είστε πολύ φοβισμένοι οι Κεφαλονίτες και δεν περνάτε καθόλου ευχάριστα αυτή την περίοδο. Και αυτά τα «δεν είναι τίποτα», «θα περάσει» και «κάντε υπομονή» εγώ τα ακούω βερεσέ. Η υπομονή είναι και το τελευταίο στάδιο πριν την αυτοκτονία! Να κάνουμε υπομονή; Μάλλον όχι. Εγώ απλά θα πω να μην χάνετε την ψυχραιμία σας και να ενεργείτε λογικά. Τα άλλα είναι απλώς θέμα χρόνου! Ήδη αυτές τις μέρες (με μικρές εξαιρέσεις) το φαινόμενο αρχίζει να εξασθενεί.

Χαίρομαι απίστευτα που ακούω από μερικούς, έστω, από εσάς ότι βοηθάτε ο ένας τον άλλο και υπάρχει τόσο μεγάλη αλληλεγγύη στο νησί. Έτσι πρέπει. Και να μην ανησυχείτε περισσότερο από όσο πρέπει! Κλείστε το χαζοκούτι και πάψτε να ενημερώνεστε από τους τσαρλατάνους! Σας κάνουν κακό! Ούτε η συντέλεια του κόσμου ήρθε, ούτε τίποτα! Και τουρισμό θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερο και τα προβλήματά μας θα λυθούν και δεν θα πάθει κανείς τίποτα απολύτως εάν είμαστε όλοι ενωμένοι!

Να σκέφτεστε με λογική,

να πράττετε με λογική

και όλα θα πάνε καλά..!

email
Πηγή άρθρου: adespotesidees.gr/