«Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο» το κριτήριο των εκλογών της 6ης Μαΐου

Εκλογές

Εκλογές (Πηγή φωτογραφίας:4b.blogpost.gr)

Με βάση το δίλλημα «Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο» ψήφισαν οι Έλληνες ψηφοφόροι στις εκλογές της 6η Μαΐου. Αυτό προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγαν οι φοιτητές/τριες του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης για το μάθημα της «Στατιστικής των Επιχειρήσεων».

Η έρευνα ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 5 Μαΐου, μία ημέρα δηλαδή πριν από τις εκλογές.

Συγκεντρώθηκαν 3.341 έγκυρα ερωτηματολόγια και από τη στατιστική ανάλυση σχετικά με το προφίλ των ψηφοφόρων των κομμάτων προέκυψαν ευρήματα που ακολουθούν.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, μετά από το πρωταρχικό κριτήριο για το Μνημόνιο, ακολούθησε η επιμέρους ομαδοποίηση της οπτικής των «δεξιών» και «αριστερών» τάσεων.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, οι αναποφάσιστοι αυτοπροσδιορίζονται στον «αριστεροκεντρώο» χώρο της «αντιμνημονιακής» ομάδας το οποίο ερμηνεύει τα μεγάλα ποσοστά που έλαβε ο χώρος αυτός σε σχέση με παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις.

Στα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτει ότι οι νεώτερες ηλικιακές ομάδες απομακρύνθηκαν από τους δύο εκπροσώπους του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και στράφηκαν σε συγγενή «αντιμνημονιακά» κόμματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα «γερασμένο κόμμα», αφού το 60% των ψηφοφόρων του είναι στις ηλικίες 50 και πάνω, ενώ στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει την προτίμηση των νεαρότερων ηλικιών, καθώς το 65% των ψηφοφόρων του είναι κάτω από 50 χρονών.

Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι ότι οι ψηφοφόροι με μεγάλα εισοδήματα, ψήφισαν το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη (ΔΗΣΥ), το ΛΑΟΣ και τη ΝΔ.

Συγκεκριμένα, το μέσο ετήσιο εισόδημα των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι 16.500 ευρώ, των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων 12.500 ευρώ και των ψηφοφόρων της ΧΑ 12.200 ευρώ.
το μέσο ετήσιο εισόδημα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι 14.300 ευρώ, του ΣΥΡΙΖΑ 13.900 ευρώ, της ΔΗΜΑΡ 12.700 και του ΚΚΕ 12.200 ευρώ.

Το μέσο ετήσιο εισόδημα των ψηφοφόρων της ΔΗΣΥ είναι 22.300 ευρώ, του ΛΑΟΣ 17.100 ευρώ, της ΚΣ 13.000 ευρώ, των Οικολόγων 11.700 ευρώ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ 11.100 ευρώ.

Πρώτο πρόβλημα ανάμεσα στους ψηφοφόρους είναι η ανεργία και τελευταίο το εργασιακό κόστος.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ως εξής:

Παρατηρούμε ότι από τους ψηφοφόρους της ΝΔ κάτω από το 10% είναι στην ηλικιακή ομάδα «Έως 30», ενώ σταδιακά οδηγούνται σε μεγαλύτερα ποσοστά από το 20% στην ηλικιακή ομάδα «πάνω από 70». Αντίθετα, στους Ανεξάρτητους Έλληνες και στη ΧΑ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι αντίστροφα αθροίζοντας ένα ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% για τους ψηφοφόρους τους που είναι κάτω από 40 χρονών.

Eικόνα «γερασμένου» κόμματος εμφανίζει μόνο το ΛΑΟΣ ενώ τα υπόλοιπα, Οικολόγοι, Δημοκρατική Συμμαχία (ΔΗΣΥ), ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Κοινωνική Συμφωνία (ΚΣ) έχουν περισσότερο «νεανική» σύνθεση.

Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω είναι φανερό ότι οι νεώτερες ηλικιακές ομάδες απομακρύνθηκαν από τους δύο εκπροσώπους του δικομματισμού και στράφηκαν σε συγγενή «αντιμνημονιακά» κόμματα.

Επίπεδο σπουδών

Οι διαφορές στα ποσοστά των ψηφοφόρων ανάμεσα στα επίπεδα σπουδών είναι πολύ μικρές, ωστόσο οι ψηφοφόροι των Ανεξάρτητων Ελλήνων εμφανίζουν μικρή θετική μετατόπιση ως προς το επίπεδο σπουδών, ενώ οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής μικρή αρνητική μετατόπιση.

 Oι διαφορές ανάμεσα στα κόμματα εξακολουθούν να είναι μικρές, αλλά θετική μετατόπιση εμφανίζουν οι ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, ενώ αρνητική μετατόπιση οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Ένα επιπλέον αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι ότι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ η επικρατούσα τιμή για το επίπεδο σπουδών είναι το «Πτυχίο ΑΕΙ/ΑΤΕΙ»
  Στην περίπτωση αυτή θετική μετατόπιση εμφανίζεται στους ψηφοφόρους της ΔΗΣΥ ενώ αρνητική μετατόπιση στους ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ. Επιπλέον, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στη ΔΗΣΥ, στη ΚΣ και στους Οικολόγους η επικρατούσα τιμή για το επίπεδο σπουδών είναι το «Πτυχίο ΑΕΙ/ΑΤΕΙ».
Εισοδήματα

Σύμφωνα με αυτά τα ποσοστά, το μέσο ετήσιο εισόδημα των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι 16.500 ευρώ, των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων 12.500 ευρώ και των ψηφοφόρων της ΧΑ 12.200 ευρώ.

Tο μέσο ετήσιο εισόδημα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι 14.300 ευρώ, του ΣΥΡΙΖΑ 13.900 ευρώ, της ΔΗΜΑΡ 12.700 και του ΚΚΕ 12.200 ευρώ.

Tο μέσο ετήσιο εισόδημα των ψηφοφόρων της ΔΗΣΥ είναι 22.300 ευρώ, του ΛΑΟΣ 17.100 ευρώ, της ΚΣ 13.000 ευρώ, των Οικολόγων 11.700 ευρώ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ 11.100 ευρώ.
Οικονομικές υποχρεώσεις

Oι ψηφοφόροι της ΧΑ εμφανίζουν αρνητικότερες απαντήσεις από ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Oι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εμφανίζουν μια μικρή μετατόπιση προς τον πόλο «Πολύ εύκολα» ενώ αρνητικότερη μετατόπιση εμφανίζουν κυρίως οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ και δευτερευόντως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ
Θετική μετατόπιση εμφανίζουν οι ψηφοφόροι της ΔΗΣΥ και ιδιαίτερα αρνητική οι ψηφοφόροι της ΚΣ.

Ιεράρχηση προβλημάτων

Τα σημαντικότερα προβλήματα σύμφωνα με την ιεράρχηση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων συμφώνησαν ότι το σημαντικότερο είναι η «Ανεργία».

 • 2ο σημαντικότερο πρόβλημα οι αναποφάσιστοι κατέταξαν τους «Χαμηλούς μισθούς/συντάξεις» και το πρόβλημα αυτό βρέθηκε στη 2η ή στη 3η σειρά ανάμεσα στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων.
 • 3ο πρόβλημα για τους αναποφάσιστους αναδεικνύονται οι «Απολύσεις» και σε αυτήν περίπου τη σειρά εμφανίζεται και ανάμεσα στα κόμματα με μοναδική διαφοροποίηση των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ που το κατατάσσουν 5ο.
 • 4ο πρόβλημα είναι η «Εγκληματικότητα» που εμφανίζει υψηλότερη προτεραιότητα για τους ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ και μικρότερη στους ψηφοφόρους ΔΗΣΥ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 • 5ο πρόβλημα το «Κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» όπου εμφανίζει μεγαλύτερη προτεραιότητα στους ψηφοφόρους ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ και ΔΗΜΑΡ και μικρότερη προτεραιότητα στους ψηφοφόρους της ΧΑ, Ανεξάρτητων Ελλήνων, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 • 6ο πρόβλημα το «φορολογικό σύστημα» όπου εμφανίζει μεγαλύτερη προτεραιότητα στους ψηφοφόρους ΚΣ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ και μικρότερη στους ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ.
 • Τέλος, 7ο πρόβλημα η «Υγεία – κοινωνική ασφάλιση» όπου εμφανίζει τη μεγαλύτερη διακύμανση, με τη μεγαλύτερη προτεραιότητα για τους ψηφοφόρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη μικρότερη στους ψηφοφόρους ΛΑΟΣ και ΚΣ.

Στα λιγότερο σημαντικά προβλήματα,  οι διακυμάνσεις στις προτεραιότητες των προβλημάτων ανάμεσα στους ψηφοφόρους των κομμάτων είναι μεγαλύτερες. Έτσι,

 • 8ο πρόβλημα για την ιεράρχηση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων είναι το «Κλείσιμο μεγάλων επιχειρήσεων» το οποίο όμως για τους ψηφοφόρους 6 κομμάτων αποτελεί το 7ο κατά σειρά πρόβλημα ενώ για τους ψηφοφόρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ιεραρχείται ως 11ο.
 • 9ο πρόβλημα είναι η «Απώλεια εθνικής ανεξαρτησίας» που όμως κατατάσσεται ψηλότερα από τους ψηφοφόρους Ανεξάρτητων Ελλήνων και ΧΑ και χαμηλότερα από ΔΗΣΥ και Οικολόγους.
 • 10ο πρόβλημα είναι οι «Εργασιακές σχέσεις (ελαστικοποίηση, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων κλπ.) όπου εμφανίζει υψηλή προτεραιότητα στους ψηφοφόρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και χαμηλή στη ΝΔ, στο ΛΑΟΣ και στη ΧΑ.
 • 11ο για τους αναποφάσιστους οι «ξένοι μετανάστες στην Ελλάδα» στο οποίο εμφανίζεται ιδιαίτερα υψηλή προτεραιότητα σε ΧΑ και ΛΑΟΣ και χαμηλή σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
 • 12ο πρόβλημα για τους αναποφάσιστους είναι η «Απώλεια ατομικής ιδιοκτησίας» όπου για κανένα κόμμα οι ψηφοφόροι δεν το ιεράρχησαν σε ψηλότερη θέση.
 • 13ο πρόβλημα -ιεραρχικά- για τους αναποφάσιστους είναι το «ρεύμα μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό» το οποίο κατέχει υψηλότερη προτεραιότητα για τους ψηφοφόρους των περισσότερων κομμάτων.
 • Τελευταίο στην ιεράρχηση των προβλημάτων κατατάχθηκε το «υψηλό εργασιακό κόστος».

Συνυπολογίζοντας τη θέση των ψηφοφόρων των κομμάτων απέναντι στην ιεράρχηση των προβλημάτων μπορούμε με τεχνικές ομαδοποίησης (clustering) να αναπαραστήσουμε το πολιτικό σκηνικό ανάλογα με τις συνάφειες που εμφανίζονται στην ιεράρχηση.

Τα κόμματα χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες («μνημονιακά» και «αντιμνημονιακά») ενώ μέσα σε αυτές τις ομάδες οι επιμέρους ομαδοποιήσεις ακολουθούν τη συνηθισμένη οπτική «δεξιών» και «αριστερών» τάσεων.

Παρατηρούμε ότι οι αναποφάσιστοι αυτοπροσδιορίζονται στον «αριστεροκεντρώο» χώρο της «αντιμνημονιακής» ομάδας το οποίο ερμηνεύει τα μεγάλα ποσοστά που έλαβε ο χώρος αυτός σε σχέση με παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις.

email
Πηγή άρθρου: thebest.gr