Μνημόνιο; Ποιο μνημόνιο;

Μνημόνιο

Μνημόνιο(Πηγή φωτογραφίας:kavalablogs.gr)

Ως γνωστόν η αποτυχία είναι ορφανή. Συνεπώς δε μου κάνει καθόλου εντύπωση που το ένα μετά το άλλο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου επιχειρούν τώρα να απεκδυθούν των ευθυνών τους για την οικονομική πολιτική που ασκήθηκε στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

H Λούκα Κατσέλη, που όταν ψηφίστηκε το Μνημόνιο κατείχε τη θέση της υπουργού Οικονομίας, παραδέχεται ότι η σπουδή επί του περιεχομένου του δεν ήταν κάτι παραπάνω από ένα γρήγορο ξεφύλλισμα. Όπως αποκάλυψε, μιλώντας στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη «Ανατροπή», είχε στη διάθεσή της μόλις τρεις ώρες για να το διαβάσει προτού πάει στη Βουλή και το ψηφίσει. «Εγώ προσωπικά το διάβασα ένα Σάββατο πρωί για τρεις ώρες», είπε, υποστηρίζοντας ότι τον ίδιο χρόνο είχαν και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης.

 Λίγες ώρες αργότερα, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, άφηνε άναυδους τους τηλεθεατές του ΣΚΑΪ δηλώνοντας στην «Πρώτη Γραμμή» ότι δεν διάβασε το Μνημόνιο γιατί τότε είχε άλλες υποχρεώσεις! «Είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα, δεν ήταν δική μου δουλειά να το μελετήσω» πρόσθεσε ο κύριος Χρυσοχοίδης.

 Όλοι θυμόμαστε τις ασφυκτικές συνθήκες μέσα στις οποίες υιοθετήθηκε το Μνημόνιο. Οι αγορές είχαν στριμώξει στη γωνία τη χώρα, η οποία βρισκόταν μία ανάσα από τη στάση πληρωμών. Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι χρόνος για ενδελεχή μελέτη δεν υπήρξε. Πόσο μάλλον για την ανταλλαγή απόψεων και την κατάρτιση προτάσεων αλλαγών επ’ αυτού. Ή το παίρνεις ως έχει ή «τα λέμε»!

Κάποια στιγμή, όμως, και αφού το διαβολεμένο έγινε Νόμος του κράτους, θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι υπουργοί της τότε κυβέρνησης έκατσαν και το διάβασαν. Και όχι μόνο το διάβασαν, αλλά το ξεκοκκάλισαν αφού σε αυτό θα βασίζονταν από τούδε και στο εξής η σωτηρία της χώρας.

Δυστυχώς, όσο και αν προσπαθώ, η μνήμη μου δε με βοηθάει να ανασύρω δημόσιες δηλώσεις υπουργών που να εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους με τη συνταγή της τρόικας. Θυμάμαι, αντιθέτως, υπουργούς να υποστηρίζουν ότι αν τηρήσουμε κατά γράμμα αυτό το οικονομικό πρόγραμμα στα τέλη του 2011 η χώρα θα ξαναβγεί στις αγορές.

Οι πρώτες γκρίνιες αρχίζουν πολύ αργότερα. Όταν οι απαιτήσεις της τρόικας αρχίζουν πλέον να αγγίζουν ευαίσθητες σοσιαλιστικές χορδές, όταν τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν εμβάθυνση της ύφεσης και εκτόξευση της ανεργίας, όταν πολίτες και επιχειρηματίες αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους από την εξοντωτική φορολογική επιδρομή, αλλά, κυρίως, όταν όλοι μαζί αντιλαμβάνονται ότι αυτή η κρίση δεν πρόκειται να περάσει σε ένα ή σε δύο χρόνια.

Τι δεν πήγε καλά; Προφανώς η συνταγή της τρόικας, αυτή της αυστηρής λιτότητας χωρίς αναπτυξιακό προσανατολισμό, είχε σοβαρά προβλήματα. Προφανώς, επίσης, οι εκπρόσωποι της τριμερούς, δεν είχαν ιδέα ότι κομβικά σημεία του Μνημονίου, αυτά των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, δε θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εν μία νυκτί στην Ελλάδα, λόγω μίας σειράς αδυναμιών και στρεβλώσεων. Προφανώς τέλος, γνωρίζοντας το «μη εφαρμόσιμο» ή το «πολιτικά επώδυνο» πολλών εκ των μέτρων που πρότεινε η τρόικα, η κυβέρνηση Παπανδρέου διάλεξε τον εύκολο δρόμο, δηλαδή αυτό των οριζόντιων περικοπών και της καταιγίδας των φόρων.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά, με μία Ελλάδα να συνεχίζει να ακροβατεί μεταξύ γης και αβύσσου, με την ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα, την ύφεση να στραγγαλίζει τα πάντα και το έλλειμμα αγέρωχο σε διψήφιο ποσοστό, είναι τουλάχιστον κακόηχο να ακούς κορυφαίους υπουργούς –και όχι μόνο- να λένε «δεν ήξερα». Υπάρχουν τόσα άλλα που μπορούν να πούνε. Και δεν εννοώ τη «συγγνώμη», παρόλο που σε αρκετές περιπτώσεις θα ήταν για όλους λυτρωτική. Εννοώ ένα «κάναμε λάθος, το παραδεχόμαστε, δουλεύουμε όμως για να το διορθώσουμε». Κανένας Έλληνας δεν περίμενε, εξάλλου, μέσα σε αυτή τη χλαπαταγή να έχουν γίνει όλα σωστά. Κανένας όμως Έλληνας, ταυτόχρονα, δεν περίμενε και να γίνουν όλα λάθος.

Αποτυχία δεν είναι να πέφτεις κάτω. Αποτυχία είναι να μη σηκώνεσαι.

Το να σηκώνεσαι και να φεύγεις κάνοντας ότι ποτέ δεν έπεσες κάτω τι είναι;

Πηγή άρθρου: skai.gr