Να χρεοκοπήσουμε χωρίς δεύτερη σκέψη

Γιάννης Βαρουφάκης

ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Βαρουφάκης.(Πηγή φώτο:news247.gr)

«Είναι λάθος μας να φοβόμαστε τόσο πολύ την στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου.

Άλλοι πρέπει να φοβούνται μια τέτοια εξέλιξη περισσότερο από εμάς: η κυβέρνηση της κας Μέρκελ η οποία θα πρέπει να διασώσει τις Γερμανικές τράπεζες που θα κλονιστούν από μια δική μας στάση πληρωμών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα πρέπει να δει τι θα κάνει με μία χώρα-μέλος την οποία δεν μπορεί να αποβάλει από την ΕΕ αλλά η οποία τελεί υπό πτώχευση.

Οι κυβερνήσεις όλων των άλλων χωρών (πλην ίσως της Ολλανδίας και της Αυστρίας) που θα τρέμουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος των αγορών (των οποίων η όρεξη θα έχει ανοίξει από την ‘επιτυχημένη’ επίθεση στο χρέος της Ελλάδας).

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας (χωρών με συνολικό χρέος πάνω από 400%). Όλοι όσοι έχουν επενδύσει στο ευρώ, είτε σε περιουσιακά στοιχεία είτε ως μέσο συναλλαγής», γράφει σε άρθρο του ο καθηγητής οικονομικής θεωρείας, Γιάννης Βαρουφάκης.

«Ο αποκλεισμός του κράτους μας από τις χρηματαγορές δεν θα διαρκέσει πολύ.

Αν κηρύξει στάση πληρωμών, και ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, δεν θα περάσει πολύ καιρός που παλιοί δανειστές θα αποδεχθούν νέους όρους αποπληρωμής ενός ποσοστού των περασμένων δανεικών και νέοι υποψήφιοι δανειστές (μπορεί και οι ίδιοι με τους παλιούς) θα σχηματίσουν ουρά έξω από το Υπουργείο Οικονομίας να το δανείσουν!

Βλέπετε, το χρέος μας θα έχει μειωθεί τόσο που θα αποτελούμε εξαιρετική επένδυση. Έτσι είναι το κεφάλαιο – όταν οσφραίνεται ένα επικερδές deal δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του», συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης.

Ο καθηγητής συμπερασματικά δηλώνει» Να χρεοκοπήσουμε. Τώρα. Χωρίς δεύτερη σκέψη!»

Δεν είναι στο χέρι μας όμως.

Η τρόικα και το ΔΝΤ είναι ήδη πολύ ισχυροί.

Αυτό πρέπει πρώτα να αλλάξει.