Νέοι από την Αυστραλία θα έρχονται για εργασία στην Ελλάδα

Αυστραλία

Μεταναστεύουν οι Έλληνες στην Αυστραλία;(Πηγή φώτο:cityimage.net)

Ως μάννα εξ ουρανού για απελπισμένους άνεργους νέους της Ελλάδας, προβάλλεται από τα ελληνικά ΜΜΕ η ανακοίνωση του Αυστραλού υπουργού Μετανάστευσης, Chris Bowen, για παροχή δωδεκάμηνης τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας σε Έλληνες πολίτες.

Ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας κάλυψαν εκτεταμένα την «καλή είδηση» για τις χιλιάδες των δεινοπαθούντων άνεργων νέων της γενέτειρας.

Μάλιστα, κάποιοι ζηλωτές της ενημέρωσης –ηλίθιοι είναι ο αρμόζων χαρακτηρισμός– δημοσιοποίησαν ακόμη και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του ελληνικής καταγωγής Συμβούλου Επικοινωνίας του υπουργού Μετανάστευσης, Βασίλη Κυριακόπουλου, με αποτέλεσμα να κατακλύζεται ο αγαπητός Βασίλης από τηλεφωνήματα ενδιαφερομένων από την Ελλάδα. Τέτοια χάλια έχουν κάποια ελλαδικά μέσα ενημέρωσης.

Επί της ουσίας, ο κ. Bowen μου είπε σε τηλεφωνική συνομιλία μας, την Τετάρτη το πρωί, ότι έδωσε εντολή στα αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου του να οργανώσουν επείγουσες διαπραγματεύσεις με τα αντίστοιχα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης, για την υπογραφή αμοιβαίας συμφωνίας των δύο χωρών η οποία θα προβλέπει την παροχή τουριστικής βίζας σε 500 Έλληνες πολίτες ηλικίας 18-30 ετών με δικαίωμα δωδεκάμηνης παραμονής και εργασίας στην Αυστραλία.
Τι σημαίνει, υπογραφή αμοιβαίας συμφωνίας; Σημαίνει, ότι ίσος αριθμός Ελλήνων και Αυστραλών πολιτών θα έχουν το δικαίωμα να εργάζονται, οι πρώτοι στην Αυστραλία και οι δεύτεροι στην Ελλάδα για χρονική περίοδο δώδεκα μηνών.

Αν, λοιπόν, η Αθήνα αποδεχθεί την πρόταση της Αυστραλίας και υπογραφεί η επιδιωκόμενη συμφωνία 500 Έλληνες ηλικίας 18 έως 30 ετών, θα έχουν δικαίωμα να κάνουν διακοπές δώδεκα μηνών στην Αυστραλία και να χρηματοδοτούν τις διακοπές τους με τον ιδρώτα του προσώπου τους. Με το εισόδημα που θα κερδίζουν.

Ομοίως, ίσος αριθμός Αυστραλών της ίδιας ηλικιακής ομάδας θα έχουν δικαίωμα να κάνουν αυτοχρηματοδοτούμενες διακοπές δώδεκα μηνών στην Ελλάδα.

Οι συζητήσεις –επίσημες και ανεπίσημες– για σύναψη τέτοιας συμφωνίας άρχισαν προ πολλών ετών. Οι πρώτες συζητήσεις άρχισαν το 1994, ένα χρόνο περίπου μετά την τοποθέτηση του ομογενούς γερουσιαστή, Νίκου Μπόλκα, στο υπουργείο Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων της δεύτερης κυβέρνησης του Πολ Κίτινγκ.

Ως υπουργός ελληνικής καταγωγής, ο κ. Μπόλκας καθιέρωσε την έκδοση τουριστικής, ηλεκτρονικής και επιχειρηματικής βίζας (Business Visa) σε Έλληνες πολίτες, που ενδιαφέρονταν να επισκεφθούν την Αυστραλία για τουρισμό ή να διερευνήσουν τις δυνατότητες επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στον αντίποδα της Ευρώπης.Το επόμενο, προγραμματισμένο βήμα του κ. Μπόλκα ήταν η υπογραφή αμοιβαίας συμφωνίας με την Ελλάδα για παροχή τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας σε Έλληνες πολίτες. Η ήττα του Εργατικού Κόμματος στις εκλογές του 1996 ανέστειλε οριστικά τις συζητήσεις.

Οι προκαταρκτικές συζητήσεις της προαναφερόμενης χρονικής περιόδου είχαν αποκαλύψει κάποια διστακτικότητα, αν όχι απροθυμίας της Ελλάδας να υπογράψει τέτοια συμφωνία από φόβο να μην χάσει οριστικά προσοντούχους νέους της, που θα «μαγεύονταν» από την Αυστραλία και θα εξασφάλιζαν μόνιμη παραμονή τους στην πρώην «τυχερή χώρα».

Επίσημα, η Ελλάδα δεν απέκλειε το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με «τη φίλη» Αυστραλία, αλλά παρασκηνιακά διατυπώνονταν σοβαρές επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα μίας τέτοιας συμφωνίας.

Παράλληλα η Αυστραλία παρέμενε χαμηλά, ως επιλογή, μεταξύ των χωρών προτίμησης των νεαρών προσοντούχων Ελλήνων. Η Αμερική και η Ευρώπη ήταν οι κορυφαίες επιλογές – ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Αυστραλία θεωρείτο «τόπος εκούσιας εξορίας» άμοιρων Ελλήνων –λόγω της απόστασης από την Ελλάδα– και σχολιάζονταν υποτιμητικά από τους νέους και τις οικογένειές τους. Μέχρι χθες η Αυστραλία ήταν η πέμπτη, κατά σειρά προτίμηση Ελλήνων νέων, ως χώρα μόνιμης εγκατάστασης, ενώ η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Τζένι Μπλούμφιλντ, και το υπουργείο Μετανάστευσης έχουν δηλώσει επανειλημμένα, ότι το φημολογούμενο ενδιαφέρον Ελλήνων να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία δεν επιβεβαιώνεται από τον αριθμό αιτήσεων που έχουν υποβληθεί.

Το θέμα ανακινήθηκε μετά την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση του 2008, που κλόνισε την παγκόσμια οικονομία και ισοπέδωσε τις μικρές οικονομίες του πλανήτη, σαν την ελληνική οικονομία. Η ολίσθηση της ελληνικής οικονομίας στη χρεοκοπία –εξ αιτίας και των σοβαρών ενδημικών προβλημάτων της– έστρεψε πολλούς Έλληνες προς την Αυστραλία, γνώριμη χώρα από τη μετανάστευση συγγενικών τους προσώπων και γνωστών κατά την κρίσιμη μεταπολεμική περίοδο.

Ο κατακλυσμός της Αρχιεπισκοπής, κοινοτικών και εθνικοτοπικών φορέων, των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης, ομογενών επιχειρηματιών και συμπαροίκων από προφορικές και γραπτές παρακλήσεις για βοήθεια έδωσε νέα δυναμική στις συζητήσεις για άσκηση πίεσης στην αυστραλιανή κυβέρνηση «για ιδιαίτερη αντιμετώπιση» δεινοπαθούντων Ελλήνων που ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία.

Σε συναντήσεις μου με την πρωθυπουργό και τον υπουργό Μετανάστευσης στην Καμπέρα, έθεσα επανειλημμένα το αίτημα για «ιδιαίτερη αντιμετώπιση» Ελλήνων που ψάχνουν απεγνωσμένα για διέξοδο από την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα.

Η απάντηση που πήρα ήταν στερεότυπη. «Η Αυστραλία υλοποιεί συγκεκριμένη μεταναστευτική πολιτική, επιλέγει με προκαθορισμένα κριτήρια και δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων να μεταναστεύσουν».
Είμαι βέβαιος, ότι την ίδια απάντηση έλαβαν και πολυάριθμοι άλλοι ομογενείς, που έθεσαν το θέμα στην πρωθυπουργό, τον υπουργό Μετανάστευσης και άλλα στελέχη της κυβέρνησης.

email
Πηγή άρθρου: neoskosmos.com