Ο Αρχιεπίσκοπος, οι επιστολές και το “χρίσμα” που δεν ήρθε ποτέ

 Μήτρα

Μήτρα

Το έχουμε παραξηλώσει!

Από τη μια η ευμάρεια και η χλιδή μέσα στην οποία ζουν οι Ιεράρχες μας( οι πρίγκιπες της Εκκλησίας) και από την άλλη η ανοχή που δείχνει το χριστεπώνυμο πλήρωμα, γιατί έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αδιαφορίας στους πολλούς, κάθε φορά που έχουμε εκλογή Αρχιερέως, ενώ αντιθέτως ενδιαφέρεται η κλειστή κάστα εκ μέρους της Εκκλησίας και μία μικρή ομάδα λαϊκών που ζεί κοντά στην Εκκλησία και από την …εκκλησία !!!

Η εν Αγίω Πνεύματι εκλογή των νέων Ιεραρχών, ωστόσο, είναι ένα μέγα και ιερό Μυστήριο το οποίο ενσαρκώνει την Χάρη του Θεού και μεταφέρει την Αποστολική διαδοχή στους Επισκόπους της Εκκλησίας μας! Ίσως γιαυτό θα πρέπει να αναθεωρήσουν κάποιοι τις κοσμικές αντιλήψεις που το αντιμετωπίζουν και να το δουν με την δέουσα σοβαρότητα και προπαντός με φόβο Θεού!

Κάθε φορά που η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος συνέρχεται για να εκλέξει νέους Αρχιερείς επικρατεί– και αιτιολογημένα– μεγάλη χαρά στους κόλπους της Εκκλησίας μας γενικά και ιδιαιτέρως στις επιμέρους Μητροπόλεις, εκεί όπου ο λαός του Θεού περιμένει τον νέο Ποιμενάρχη του.

Η τακτική Ιεραρχία που συνέρχεται την επόμενη εβδομάδα( από Τρίτη 6 Οκτωβρίου, έως Παρασκευή 9 Οκτωβρίου), έχει μέσα στις εργασίες της και μάλιστα την τελευταία ημέρα των συνεδριάσεων τις εκλογές δύο νέων Μητροπολιτών: τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας και τον Μητροπολίτη Τρίκκης.

—Για την Μητρόπολη Κεφαλληνίας τα πράγματα έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

Μετά την αιφνίδια Κοίμηση του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτη Γερασίμου, κεφαλλήνιου γέννημα- θρέμμα, δημιουργήθηκε μία πανκεφαλληνιακή δυναμική, η οποία έθεσε στην Ιεραρχία θέμα εκλογής και αυτή τη φορά, Κεφαλλήνιου Μητροπολίτη.

Επιστολές, ψηφίσματα, τηλεφωνήματα από τους τοπικούς άρχοντες , από φορείς, από οργανώσεις και σωματεία, από ομογενειακές οργανώσεις των ΗΠΑ , από επιφανείς προσωπικότητες της Πολιτείας,κατέληγαν στην κοινή επωδό: ο νέος Μητροπολίτης να είναι Κεφαλλήνιος και μάλιστα ο πρώτος εκ των Κεφαλληνίων, που είχε το προνόμιο και την τιμή να προτείνεται ευθέως από τους συμπατριώτες του είναι ο Αρχιμ. Νικόλαος Χαρτουλιάρης, ο και ιατρός,ο οποίος υπηρετεί στην Μητρόπολη Κηφισίας και μάλιστα στην Ελευθερώτρια της Πολιτείας.

Ο π. Νικόλαος επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο εγκαίρως και του υπέβαλε τα σέβη του και του ζήτησε την ευχή του για να κατέλθει στην εκλογική διαδικασία, δεδομένου ότι και στην προηγούμενη εκλογή δοκίμασε τις δυνάμεις του και εσημείωσε αξιοπρεπή εμφάνιση μετά το απόλυτο φαβορί που ήταν ο Γέρων Γεράσιμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος του την παρείχε πλουσιοπάροχα αλλά το “χρίσμα” δεν το πήρε!
Το περίεργο σε όλο αυτό είναι η στάση του Αρχιεπισκόπου,ο οποίος μολονότι δέχθηκε τρομακτική πίεση για την υποψηφιότητα του π. Νικολάου, δεν ενέδωσε και άφησε το θέμα να αιωρείται και τα κουτσομπολιά οργιάζουν. Προς τι άραγε όλο αυτό; Κανείς δεν γνωρίζει!

— Η δεύτερη υποψηφιότητα πρόκυψε ύστερα από πρόταση του νεοεκλεγέντα σχετικά, Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, για τον συνυποψήφιό του στην εκλογή Ιωαννίνων, διευθυντή της Σχολής Βελλά, Αρχιμ. Δημήτριο Αργυρό. Συναντήθηκαν με τον Αρχιεπίσκοπο και του ζήτησαν την ευχή του, για να θέσει ο π. Δημήτριος υποψηφιότητα για την Μητρόπολη Κεφαλληνίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν και στην περίπτωση αυτή άνετος και γενναιόδωρος, ευχόμενος καλόν αγώνα και επιτυχή έκβαση με τη βοήθεια του Θεού και την ψήφο των Ιεραρχών.

Παράλληλα, όμως, με τις δύο παραπάνω επικρατέστερες υποψηφιότητες, αναφέρουμε και τα ονόματα δύο ακόμη Κεφαλλήνιων κληρικών: του δραστήριου Αρχιμ. Φώτιου Γαβριελάτου, που υπηρετεί ως Ιεροκήρυξ στη Μητρόπολη Κεφαλληνίας και του Αρχιμ. Καλλινίκου Γεωργάτου, που υπηρετεί στην Μητρόπολη Ναυπάκτου.

Οι Ιεράρχες, πάντως, είναι προβληματισμένοι με τη μεθόδευση που επιχειρήθηκε από την Αρχιεπισκοπή και από την πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από τον νέο σχετικά Ιεράρχη, ο οποίος ανήκει στο ισχυρό Αρχιεπισκοπικό περιβάλλον, όταν μάλιστα άλλοι Ιεράρχες και έμπειροι και παλιοί,δεν έχουν τολμήσει όχι να προωθήσουν κάποιο δικό τους κληρικό, αλλά ούτε και να το σκεφτούν δεν κατάφεραν!

Θα δούμε πώς θα λειτουργήσουν όλα αυτά στην Ιεραρχία και θα διαπιστώσουμε για μία ακόμη φορά το αν αφουγκράζεται και αν δεν αφουγκράζεται η Ιεραρχία– και γιατί— τα θέλω του χριστεπώνυμου πληρώματος! Ύστερα μιλάμε πώς μας προέκυψε η απόσταση και η αναντιστοιχία που επικρατεί, μεταξύ της διοίκησης της Εκκλησίας και του λαού του Θεού, ο οποίος πρέπει να δέχεται ως πρόβατο τα πάντα και να μην έχει άποψη, ούτε να υψώνει φωνή!

email
Πηγή άρθρου: exapsalmos.gr