Ουκ αν λάβεις παρά των μη εχόντων…

Ουκ αν λάβεις

Ουκ αν λάβεις

Πάλι καλά που θυμηθήκαμε να ρίξουμε μια ματά στα κρατικά έσοδα πριν μας έρθει η τρόικα και ακουστούνε πάλι…κανονιές. Για το πεντάμηνο λοιπόν του Ιανουαρίου-Μαίου 2012, παρουσιάζεται υστέρηση εσόδων κατά 660 εκατ. ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου του συμπληρωματικού προυπολογισμού, που ήταν 18,834 δις. Να πούμε πάλι καλά και να είμαστε ευχαριστημένοι που τουλάχιστον κινούμαστε μέσα στους στόχους για το έλλειμμα και τις κρατικές δαπάνες;

Εμείς βέβαια, δεν θα είχαμε πρόβλημα, αλλά είναι που περιμένουμε την τρόικα η οποία κάπου θα βρεί να κολλήσει πάλι! Προφανώς, τα μειωμένα κρατικά έσοδα, θα της δώσουν την ευκαιρία Τελικά, για να γελάσουμε λιγάκι, η ιστορία αυτή με τους στόχους της τρόικα και τη δική μας προσπάθεια να τους πιάσουμε, έχει αρχίσει να θυμίζει ανέκδοτο. Μονίμως κάτι θα μας λείπει από το πάζλ. Φτάνουμε έναν στόχο; Θα χωλαίνουμε σε άλλον οπωσδήποτε. Ανεβαίνει το ένα προσδοκούμενο μέγεθος, κατεβαίνει το άλλο, διότι αποδεικνύεται ότι όλα μαζί δεν γίνονται ταυτόχρονα στην προσπάθεια ανάταξης μιας οικονομίας.

Το υπουργείο λέει βέβαια, ότι η απόκλιση αυτή οφείλεται στην υστέρηση εισπράξεων Φόρου Εισοδήματος, λόγω της παράτασης που δόθηκε στους φορολογούμενους. Αλλά και τι σημασία έχει, αφού οι φόροι υποτίθεται ότι θα εισπραχθούν λίγο αργότερα: Το πρόβλημα είναι ότι το ύψος των φόρων είναι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, αδύνατον να εξοφληθεί από τους φορολογούμενους. Εφ΄όσον η αγορά έχει στεγνώσει, όλων των ειδών τα δηλωθέντα εισοδήματα έπεσαν κατακόρυφα, οι μισές επιχειρήσεις της χώρας έκλεισαν και η ανεργία εξαπλώθηκε σαν περονόσπορος. Παρ΄όλα αυτά, οι φόροι φέτος στο σύνολό τους, από μια πρόχειρη μόνο εκτίμηση, έχουν ανέβει από 50% και άνω σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Ιλιγγιώδης αύξηση φόρων σε σχέση με κατακόρυφη πτώση εισοδημάτων, τι άλλο θα μπορούσε να επιφέρει εκτός από υστέρηση εσόδων. Και πάλι καλά δηλαδή!\

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Οταν δεν έχει ο άλλος, από πού θα πληρώσει; Και όταν οι συνθήκες έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί, αντιβαίνουν την δημιουργία, απόδοση και συντήρηση οικονομικών πόρων, από πού θα έρθουν τα έσοδα; Αυτό δεν μπορούσε κάποιος να το πεί με δύο λόγια στην τρόικα; Και εάν μετά απ΄αυτό, η τρόικα επέμενε πάλι στα αριθμητικά μεγέθη που δεν βγαίνουν όπως τα περίμενε ή όπως τα είχαν υποσχεθεί οι κυβερνώντες μας, τότε θα φαινόταν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Οτι δεν είμαστε μόνο εμείς οι φταίχτες που δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, αλλά και κείνοι που είτε δεν μπορούν να καταλάβουν, είτε δεν θέλουν. Και εάν βεβαίως, αυτά τα απλούστατα στοιχειώδη οικονομικά δεν μπορεί να τα καταλάβει η τρόικα ή ο κ. Σόιμπλε για κάποιον περίεργο λόγο, ας αναλάβουν άλλοι συνομιλητές των δανειστών κι΄ας ξαναδούν την συμφωνία τους με την Ελλάδα. Εάν πάλι δεν θέλουν να ακούσουν οποιαδήποτε λογική συζήτηση, τότε πράγματι κάτι περίεργο συμβαίνει με τους Ευρωπαίους ως προς την Ελλάδα.

Και ίσως αποδειχτεί ότι η δική μας οικονομική αταξία, λειτούργησε σαν άλλοθι για άλλου είδους περίεργες προθέσεις υποκινούμενες από πολλά και διάφορα άδηλα συμφέροντα Θα θέλαμε να ελπίζουμε ακόμα, ότι δεν συμβαίνει το δεύτερο και ότι θα πρυτανεύσει η λογική και το κοινό συμφέρον της Ευρωπαικής Ενωσης και της ευρωζώνης, που αγωνιά σ΄αυτή τη φάση έντονα για την τύχη του ευρώ. Αλλά είναι καιρός να καταλάβουν όλοι, ότι η τύχη ενός νομίσματος που θέλουν να διατηρηθεί, στηρίζεται στην απόδοση του συνόλου των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Και τα σύνολα αυτά, αποτελούνται από κοινωνίες, που η φοροδοτική τους ικανότητα, εξαρτάται κυρίως από τη διαμόρφωση των αναπτυξιακών προοπτικών που θα φέρουν νέους οικονομικούς πόρους. Και όπως θα πρέπει να έχουν ήδη καταλάβει, ανάπτυξη μέσα σε καθεστώτα παρατεταμένης ύφεσης, δεν γίνεται, ούτε υπάρχει περίπτωση να γίνει.

email
Πηγή άρθρου: InfoGnomon