Π.Παπαδάτος: “Tυφλοί τα τ’ ώτα τον τε νουν τα τ’ όμματα εί”

Ο Παύλος Παπαδάτος

Ο Παύλος Παπαδάτος.

Όσο πιο αισιόδοξα είναι τα λόγια που ακούγονται, τόσο περισσότερο τα διαψεύδει η σκληρή πραγματικότητα και τόσο πιο σκληρό θα είναι για όλους μας το 2013. Εξ άλλου, ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, ο οικονομολόγος Μπλασάρ, δηλώνει ότι: “Tο ΔΝΤ έκανε ένα τρομερό λάθος με την επιβολή αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα. Εγκληματούν όμως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί που θέλουν να τη συνεχίσουν. Η Ελλάδα για πολλά χρόνια θα ζει στο χείλος του γκρεμού…”

Όταν βλέπω ότι στη χώρα μας το 58% των νέων κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι και ότι 3.5 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, όχι μόνο δεν αισιοδοξώ, αλλά αισθάνομαι ντροπή ως Έλληνας πολίτης.

Όταν κάποιος γνωρίζει την ασύλληπτη επιπολαιότητα με την οποία το Υπουργείο Οικονομικών «εκπόνησε» το  αντιαναπτυξιακό φορολογικό νομοσχέδιο, τότε σίγουρα θα πρέπει να έχει χάσει και την τελευταία ικμάδα της αισιοδοξίας του.

Όταν όλοι μας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει στη διάθεσή του έξι λίστες που του έχουν δώσει Ολλανδοί, Άγγλοι, Λουξεμβουργιανοί, Λιχτενσταϊνοί και Γάλλοι με δεκάδες χιλιάδες εν δυνάμει φοροκλέπτες – μεταξύ των οποίων και μία γραμματέας με καταθέσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ – και ακόμη δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ, αλλά εξακολουθεί να «γδέρνει» φορολογικά ακόμη και ανάπηρους συνταξιούχους, αυτό σημαίνει ότι έχουμε πάρει εντελώς λάθος δρόμο.

Όταν οι δύο – τρεις  πρωταγωνιστές του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ όχι μόνο δεν ζητούν συγγνώμη, αλλά έχουν τη θρασύτητα να μας περνούν για ηλιθίους και εμείς τους ανεχόμεθα, τότε πραγματικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Τα πράγματα όμως είναι ακόμη πιο απελπιστικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι ενώ η φορολογία αυξήθηκε κατακόρυφα, εντούτοις, τα φορολογικά έσοδα για φέτος υπολογίζονται ότι θα είναι λιγότερα από αυτά του 2008! Και έπεται συνέχεια… 9.2 δις ευρώ επιπρόσθετα μέτρα για φέτος, τα οποία τελικά θα είναι γύρω στα 11.5 δις. Και όλος αυτός ο Γολγοθάς, μόλις για 2-3 δις δημοσιονομικό όφελος!

Τουλάχιστον ο έλεγχος των Γερμανών και των τροικανών μάς γλυτώνει από κάτι κουτοπονηριές του τύπου “δημιουργίας – δήθεν – ελληνικής Ριβιέρας στην παραλιακή”, ώστε κάποιοι να μπορούν να παρακάμπτουν την επιτροπή αποκρατικοποιήσεων για να αρχίσουν ξανά το πανηγύρι της ρεμούλας. Παρ’ όλα αυτά, με πιάνει πανικός όταν σκέφτομαι την εναλλακτική πολιτική λύση!

Σημείωση

Αν κάποιοι εξακολουθούν να αισιοδοξούν, τότε ή εγώ ή αυτοί, όπως είπε και ο Οιδίποδας στο μάντη Τειρεσία, θα πρέπει να είναι “τυφλοί τα τ’ ώτα τον τε νουν τα τ’ όμματα εί”!