Πώς μπορείτε να γίνετε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Ι. Διώτης ή ο Γεώργιος Ράλλης

USB Stick

USB Stick

Τις τελευταίες εβδομάδες ολόκληρη η Ελλάδα ασχολείται με ένα CD και ένα USB stick, και κάποια αρχεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν από τις υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου για τον εντοπισμό πολιτών της χώρας που φοροδιαφεύγουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε από την ειδησεογραφία, θεωρήθηκε ότι η χρήση αποθηκευτικού μέσου USB stick ήταν πιο ασφαλής από την απλή αντιγραφή του αρχικού CD. Εδώ γίνεται ένα σφάλμα. Στην περίπτωση πολύ σημαντικών αρχείων ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ακεραιότητα της πληροφορίας (αρχεία) και όχι στην ευκολία μεταφοράς. Πιο απλά, δε μας νοιάζει αν το USB stick μπορούμε να το κρύψουμε εύκολα στην τσέπη μας, αλλά να μην μπορεί να γίνει επέμβαση (και αλλαγή) στην πληροφορία από κάποιον. Γι’αυτό οι Γαλλικές υπηρεσίες – πολύ σωστά – φέρονται να παρέδωσαν τη “Λίστα Λαγκάρντ” στους Ελληνες αξιωματούχους σε CD.  Εννοείται ότι στο CD δε μπορεί να γίνει αλλαγή, εκτός αν καταστραφεί το αρχικό και αντικατασταθεί ως αντικείμενο με κάποιο άλλο CD (πρέπει να μοιάζει βέβαια με το αρχικό εξωτερικά για να μην καταλάβει κανείς ότι το CD είναι διαφορετικό). Στα απλά CD που χρησιμοποιούμε όλοι μας καθημερινά μπορούμε να γράψουμε μόνο μία φορά αρχεία – τα οποία δε μπορούμε να σβήσουμε, να επεξεργαστούμε ή να αντικαταστήσουμε. Αν γράψουμε λάθος αρχεία πετάμε το CD… και χρησιμοποιούμε ένα νέο άδειο για να τα ξαναγράψουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε USB stick, τότε μπορούμε να σβήσουμε και να γράψουμε αρχεία κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες φορές μέχρι το USB stick να χαλάσει…

Ας πάμε όμως στον τίτλο του άρθρου μας. Πώς μπορείτε να γίνετε Υπουργός Οικονομικών ή αλλιώς ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου; Πολύ απλά, αν τα αρχεία του USB stick σας έχουν ημερομηνία της περιόδου 7 Οκτωβρίου 2009 – 17 Ιουνίου 2011. Αν θέλετε να γίνετε ο κ. Ιωάννης Διώτης δεν έχετε παρά να βάλετε την ημερομηνία 8 Ιουλίου 2011. Τέλος… αν θέλετε να γίνετε πρωθυπουργός – πιο συγκεκριμένα ο κ. Γεώργιος Ράλλης – βάλτε μία ημερομηνία της περιόδου 10 Μαΐου 1980 – 17 Σεπτεμβρίου 1981. Πώς να το κάνετε αυτό; Χρειάζεστε μόνο ένα USB stick και μέσα σε αυτό ένα αρχείο της επιλογής σας. Δυστυχώς αν έχετε CD δε μπορείτε να αλλάξετε την ημερομηνία του αρχείου που θέλετε – είπαμε ότι δε μπορούμε να επεξεργαστούμε αρχεία σε CD. Θα έχει για πάντα την αρχική ημερομηνία μέχρι να καταστρέψετε το CD (και να γράψετε – “κάψετε” –  άλλο).

Η αλλαγή των ημερομηνιών του αρχείου είναι εύκολη υπόθεση σε ένα USB stick, δε χρειάζεται να είστε hacker ή κατάσκοπος. Αν έχετε Windows κατεβάζετε ας πούμε αυτό το δωρεάν προγραμματάκι FileDate Changer και ακολουθείτε τις οδηγίες. Δε θα σας πω τα βήματα εδώ. Είναι εξαιρετικά απλό και αν δε σας ικανοποιεί το συγκεκριμένο προγραμματάκι θα βρείτε πολλά άλλα στο διαδίκτυο. Θα σας πω μόνο τα βασικά. Έχουμε την ημερομηνία και ώρα που δημιουργήθηκε το αρχείο (Created Date), την ημερομηνία και ώρα που κάποιος άνοιξε το αρχείο τελευταία φορά (Accessed Date), και την ημερομηνία και ώρα που έγινε τελευταία φορά αλλαγή στο περιεχόμενο του αρχείου (Modified Date). Αν έχετε Mac, Linux, FreeBSD ή κάποιο άλλο λειτουργικό σύστημα η διαδικασία της αλλαγής είναι διαφορετική, αλλά σας διαβεβαιώ ότι είναι και πάλι εφικτή – κάποιες φορές χωρίς να έχετε προγραμματάκι από το διαδίκτυο.

Μιας και έχετε 3 ημερομηνίες διαθέσιμες, θα σας έλεγα απλά να βάλετε ότι το αρχείο δημιουργήθηκε από τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη (ας πούμε την ημέρα των Χριστουγέννων του 1980), βάλτε ότι το άλλαξε τελευταία φορά ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου την Πρωταπριλιά του 2010 και ότι τελευταία φορά το άνοιξε για να το διαβάσει ο κ. Ιωάννης Διώτης στις 8 Ιουλίου 2011.