Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο GERXIT ο Αλέξης Τσίπρας, αγωνία για τις εξελίξεις στο Βερολίνο

Τσίπρας-Μέρκελ

Τσίπρας-Μέρκελ

Αλυσιδωτές φαίνεται πως είναι οι αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις εξελίξεις της προηγούμενης βδομάδας και την ελεύθερη πτώση των μετοχών γερμανικών τραπεζών.

Με βάση τα παραπάνω, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ έκτακτη σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην οποία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρέθηκε για πρώτη φορά σε μια ομολογουμένως ασυνήθιστη θέση, αυτή του απολογούμενου.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το πού οφείλεται η πτώση των μετοχών, αν υπάρχει θέμα κατάρρευσης μεγάλων γερμανικών τραπεζών, είναι υπό αμφισβήτηση η γενικότερη σταθερότητα της γερμανικής οικονομίας και, το κυριότερο, αν η Γερμανία θα μπορεί να είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Όπως μεταφέρουν πηγές του «Κουλουριού», το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν αρκετά βαρύ απέναντι στους Γερμανούς, ενώ στις συζητήσεις μεταξύ πολιτικών ηγετών τη σκληρότερη στάση κράτησε ο, δικός μας, Αλέξης Τσίπρας.

«Η Γερμανία θα πρέπει να εξασφαλίσει την εσωτερική της σταθερότητα αλλά και να μπορέσει να δεσμευθεί ότι θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρώπη» δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας για να συνεχίσει λέγοντας πως «Θέλουμε την Γερμανία στην Ευρώπη γιατί είναι μια χώρα που έχει προσφέρει πολλά όπως για παράδειγμα η αυτοκινητοβιομηχανία κι οι τηλεπικοινωνίες.

Ωστόσο, και είναι δυσάρεστο για όλους μας αυτό θέλω να είστε σίγουροι, αν δε τηρηθούν κάποια από τα διορθωτικά μέτρα που ζητάμε από τη Γερμανία σε ένα πλαίσιο χρόνου, είμαστε υποχρεωμένοι, για το καλό της Ένωσης, να καταφύγουμε σε δυσάρεστες λύσεις όπως αυτή των capital controls».

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με το αν υπάρχει ενδεχόμενο GERXIT, ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επί ώρες εξηγούσε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο την πρότασή του για την αποφυγή πιθανού κινδύνου με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών να ενημερώνει τον Αλέξη Τσίπρα πως υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση ανάμεσα σ’ αυτά που προτείνει η Γερμανία και σε αυτά που ζητούν οι θεσμοί, διατηρώντας έτσι σε αγωνία τους Γερμανούς πολίτες που αναμένουν τις εξελίξεις στο ζήτημα.

Υ.Γ Χιουμοριστικό που θα μας άρεσε να ήταν αληθινό!

email