Έκτακτος φόρος καπνού και στα καυσόξυλα

Κούτσουρο

Κούτσουρο

Ριζικά μέτρα θα λάβει το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπίσει την βλαβερή καβάντζα έμμεσης φοροδιαφυγής, που εμφανίστηκε φέτος με τα καυσόξυλα.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, η στέρηση εσόδων που έχει προκαλέσει η χρήση των τζακιών δεν εντοπίζεται μόνο στην κάθετη μείωση του υπερφορτωμένου με φόρους πετρελαίου, αλλά και στην κάθετη πτώση της κατανάλωσης τσιγάρων, δεδομένου ότι οι καπνιστές, εισπνέουν πλέον τον καπνό που χρειάζονται από τις αναθυμιάσεις και δεν αγοράζουν τσιγάρα.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για παράνομες συγκεντρώσεις καπνιστών, που επιδίδονται στα γνωστά «Ντουμάνι Πάρτι»: Μαζεύονται πολλοί σε σαλόνια, ανάβουν το τζάκι και κλείνουν την καμινάδα προκαλώντας τεχνητό νέφος κάπνας μέσα στο σπίτι, με αποτέλεσμα να εξοικονομούν πολλά πακέτα τσιγάρων.

Για το λόγο αυτόν και έπειτα από αντι-τζακική προπαγάνδα πολλών ημερών, όπου επισημάνθηκαν και κατακεραυνώθηκαν επαρκώς τα τζάκια και τα καυσόξυλα, το υπουργείο έκρινε ότι η κοινή γνώμη προετοιμάστηκε για την επιβολή του «ξυλοκαπνοφόρου». Δηλαδή του φόρου που θα εξισώνει την ξυλεία ψησίματος με την ξυλεία θέρμανσης. Πράγμα που εκτός από αύξηση εσόδων θα βοηθήσει και στην πάταξη του λαθρεμπορίου κάρβουνου.

Τα νόμιμα φορολογξμένα κούτσουρα, θα φέρουν στο εξης ειδική ταινία γνησιότητας και προειδοποίηση όπως όλα τα προϊόντα καπνού, ενώ οι οξιές και οι ελιές που διαρκούν περισσότερο, θα επιβαρύνονται κει με φόρο πολυτελείας.

Στην ίδια κατηγορία των εναλλακτικών ειδών καπνιστού, αναμένεται σταδιακά να ενταχθούν επίσης τα καπνογόνα γηπέδου (ο φόρος των οποίων θα εξισωθεί με τις φωτοβολίδες εντοπισμού), οι ολυμπιακές δάδες, οι εξατμίσεις παλιών οχημάτων, οι τσίχλες νικοτίνης και τα αρωματικά sticks.

Αντίθετα, προς το παρόν από τον ειδικό φόρο θα εξαιρεθούν η ινδική κάναβη (που δημιουργεί ανάγκη για κατανάλωση τσιπς, σοκολάτας και άλλων ειδών που ευνοούν την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας) τα καντήλια, τα κεριά στα μανουάλια και τα λιβάνια στα θυμιατήρια, αφού η εισπνοή τους κάνει το κοινό πιο εύπιστο και πρόθυμο.

Τέλος, εξετάζεται η πρόταση να φορολογηθεί επιπλέον το κονιάκ, που προκαλεί και αυτό αίσθημα ζέστης και αποτρέπει τους φορολογούμενους από τη χρήση πετρελαίου.

(Σημείωση: Το κείμενο αυτό αποτελεί προϊόν επινόησης με στόχο τη σάτιρα και σε καμμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Καταναλώστε το υπεύθυνα)

Πηγή άρθρου: protagon.gr