Σε 700.000 δικαιούχους ο «Ελάχιστος Εγγυημένος Σύντροφος» από την Κυβέρνηση

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Σε 13 δήμους της χώρας θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα «Ελάχιστος Εγγυημένος Σύντροφος» που παρουσιάστηκε στο Ζάππειο από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γ. Βρούτση παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα αρχίσει από τους δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Πάτρας, Βόλου, Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Ρόδου, Κεφαλληνίας, Γλυφάδας, Λάρισας και Πειραιά. Σε αντιδιαστολή με το πρόγραμμα του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» του οποίου βασικό κριτήριο ήταν ο μικρός πληθυσμός των δήμων εφαρμογής, η επιλογή των δήμων αυτών έγινε με βάση την ανεπάρκεια των υφιστάμενων δομών και το γεγονός ότι η μοναξιά χτυπάει κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Στην πλήρη εφαρμογή του το πρόγραμμα θα καλύπτει 700.000 άτομα σε όλη τη χώρα.

Για την παροχή του ελάχιστου εγγυημένου συντρόφου θα λαμβάνεται υπόψη ο «πραγματικός χρόνος μοναξιάς» του αιτούντος, ο οποίος ορίζεται ως ο χρόνος που έχει περάσει από την τελευταία φορά που «ολοκλήρωσε» σχέση με άτομο του φύλου της σεξουαλικής του προτίμησής και θα προκύπτει από ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων, συνεντεύξεις γειτόνων, τυχόν ηχογραφήσεις, βίντεο ή φωτογραφίες αλλά και με τη χρήση ανοιχτής πληροφορίας για τις σχέσεις των αιτούντων που θα προκύπτει από το Facebook.

Το άτομο που θα χορηγείται ως ελάχιστος εγγυημένος σύντροφος θα έχει ύψος τουλάχιστον 1,50μ για τις γυναίκες και 1,60μ για τους άνδρες, ύψος στο οποίο θα προστίθενται δύο εκατοστά για κάθε έτος μοναξιάς του δικαιούχου. Έτσι, κατά μέσο όρο το ύψος του συντρόφου θα κυμαίνεται από 1,65 έως 1,70 μέτρα ανά δικαιούχο. Επιπροσθέτως, τα άτομα που θα παραχωρούνται στους δικαιούχους θα έχουν πλήρη οδοντοστοιχία και θα εξετάζονται περιοδικά για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε στην Ελλάδα ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων για την καταπολέμηση της μοναξιάς και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην εκδήλωση.

Αυτό έγινε εφικτό, συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς «γιατί με το εγχώριο προϊόν που βγάζει η πατρίδα μας μπορεί να καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες βασιζόμενη πλέον αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις». Τόνισε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση βάζει μπροστά πράγματα που ήταν αδιανόητα μέχρι πριν από λίγο αν και θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό, καθώς και ότι οι μεταρρυθμίσεις καθιστούν τη χώρα πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη. «Η κοινωνική δικαιοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη και στεριώνει την Δημοκρατία στη χώρα μας. Τρέμει ο ΣΥΡΙΖΑ» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για την εύρεση του ελάχιστου εγγυημένου συντρόφου θα ξεκινήσει από 15 Νοεμβρίου.

(Σημείωση: Το κείμενο αυτό και η φωτογραφία που το συνοδεύει, αποτελούν προϊόν επινόησης με στόχο τη σάτιρα και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καταναλώστε τα υπεύθυνα)

email
Πηγή άρθρου: tokoulouri.com