Σε νέα ρότα με το “Αθηνά”, του Αλέκου Λασκαράτου

Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πριν από δύο μήνες το θέμα της αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ-ΤΕΙ είχε πρωτοέρθει στην επικαιρότητα με την αναγγελία του σχεδίου “Αθηνά” από το υπουργείο  Παιδείας.

Είχε δοθεί τότε μια εικοσαήμερη προθεσμία στα ΑΕΙ-ΤΕΙ να γνωστοποιήσουν στο υπουργείο τις σχετικές προτάσεις τους. Η προθεσμία ήταν ασφαλώς εξαιρετικά ασφυκτική και, με δεδομένες τις χρονοβόρες διαδικασίες στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δεν αναμενόταν να υπάρξει σοβαρή συνολική εισήγηση μέχρι το τέλος του περασμένου χρόνου.

Έτσι το υπουργείο, προκειμένου να τηρήσει τις προθεσμίες που έχει βάλει η Τρόικα και το Μνημόνιο, ανέστρεψε τη διαδικασία και ανέλαβε την πρωτοβουλία να ετοιμάσει και να παρουσιάσει το σχέδιο “Αθηνά”.

Με το σχέδιο αυτό επιχειρείται να μπει μια τάξη και ένα νοικοκύρεμα στον υπερβολικό αριθμό σχολών και τμημάτων (κυρίως ΤΕΙ) που, για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς, είχαν φυτέψει εδώ και εκεί οι κυβερνήσεις των τελευταίων σαράντα χρόνων και που σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν λόγο (πέραν της ψηφοθηρίας) ύπαρξης μια και δεν κάλυπταν πραγματικές ανάγκες  και αποτελούσαν αληθινά βαρίδια στην όλη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις,  ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών φέτος θα μειωθεί κατά 4%, ενώ στο φετινό μηχανογραφικό τα τμήματα θα μειωθούν από 480 σε 386. Θεσπίζονται επίσης συνενώσεις πανεπιστημίων και σχολών, κατά το πρότυπο της Γαλλίας και της Βρετανίας προκειμένου να αποκτήσουν αυτά μια ισχυρότερη φυσιογνωμία και δυνατότητα δράσης στον εκπαιδευτικό χώρο.

Όπως σε όλα τα προβλήματα με μεγάλο αριθμό βαθμών ελευθερίας έτσι και στο θέμα της αλλαγής του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, του εξορθολογισμού  του και της συνεπαγόμενης οικονομίας κλίμακας, η λύση δεν είναι μία, αλλά πολλές. Θα μπορούσε με άλλα λόγια η πρόταση του υπουργείου να είναι άλλη και να είναι καλύτερη ή λιγότερο καλή.

Σημασία έχει, κατά τη γνώμη μου, ότι η πρόταση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και ότι επιχειρείται για πρώτη φορά να μπει τέλος σε μια κατάσταση που ταλανίζει για χρόνια την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Βελτιώσεις θα γίνουν στην πορεία, αρκεί το υπουργείο να αντισταθεί σθεναρά στις μικροκομματικές και τοπικιστικές φωνές που θα ακουστούν και που θα υπερασπιστούν τη διατήρηση του status quo.

Μια από αυτές θα πρέπει να είναι σίγουρα και η επαναφορά της βάσης του 10 για τη βελτίωση του επιπέδου των εισαγόμενων φοιτητών και σπουδαστών, σημείο στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα άτολμο το υπουργείο.

Ήρθε η ώρα η τριτοβάθμια εκπαίδευση να πάψει να είναι υποχείριο συμφερόντων και να λειτουργήσει ως ένας βασικός μοχλός (ο βασικότερος) για το ξεπέρασμα της κρίσης και τη δημιουργία μιας σύγχρονης κοινωνίας στην Ελλάδα.

email
Πηγή άρθρου: protagon.gr