Συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ, του Αλέκου Λασκαράτου

Αμφιθέατρο

Αμφιθέατρο

Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό. Η προσπάθεια λύσης του είναι σημερινή. Αναφέρομαι στον μεγάλο αριθμό τμημάτων ΑΕΙ και κυρίως τμημάτων ΤΕΙ που έχει η χώρα, πολλά από τα οποία έχουν γνωστικά αντικείμενα που δεν ενδιαφέρουν κανένα, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΤΕΙ Πρέβεζας με εβδομήντα μέλη διδακτικού προσωπικού και σχεδόν μηδενικό αριθμό φοιτητών!

Η ιστορία είναι τριάντα χρόνια παλιά. Ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ’80 αλλά συνεχίστηκε επί όλων των κυβερνήσεων που ακολούθησαν μέχρι, σχεδόν, τις μέρες μας.

Για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς, το τονίζω καθαρά ψηφοθηρικούς, ιδρύθηκαν διάφορα τμήματα κυρίως ΤΕΙ στην περιφέρεια χωρίς σοβαρό σχεδιασμό και συσχέτιση με τις ανάγκες της χώρας. Συχνά η ειδικότητα και οι προτιμήσεις των προσλαμβανόμενων μελών ΔΕΠ ήταν αυτή που καθόριζε και την παραπέρα φυσιογνωμία του Τμήματος. Ενδεικτικά, οι σχολές που λειτουργούν και έχουν ως γνωστικό αντικείμενο τα οικονομικά είναι πανελλαδικά 36. Επιπλέον, λειτουργούν 50 τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, 32 Πληροφορικής κ.ο.κ.

Η πολιτεία, τόσο σε επίπεδο κεντρικό όσο και κυρίως σε επίπεδο βουλευτών περιφέρειας, όλων ανεξάρτητα των κομμάτων, στήριζαν τις διαδικασίες αυτές με το σκεπτικό της τόνωσης της τοπικής οικονομίας, (ενοίκια, φαγάδικα, καφετέριες, κλπ.) και την ανταλλαξιμότητα των παραπάνω «ευεργετημάτων» με ψήφους.

Αποτέλεσμα, η δημιουργία σχολών και τμημάτων με πολύ μικρό ενδιαφέρον στις προτιμήσεις των υποψηφίων φοιτητών και σπουδαστών και αποτέλεσμα να έχουν χαμηλό βαθμό εισαγωγής σε αυτές, δηλαδή οι υποψήφιοι που τα επέλεγαν να είναι χαμηλού επιπέδου. Την χαριστική βολή την έδωσε πριν δυόμισι χρόνια η κ. Α. Διαμαντοπούλου με την κατάργηση της βάσης του δέκα στις εισαγωγικές εξετάσεις, πράγμα που επέτρεψε την εισαγωγή σπουδαστών με γενική βαθμολογία μέχρι και τρία στα είκοσι! Όλοι καταλαβαίνουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Ήρθε φαίνεται η ώρα να συμμαζευτεί η κατάσταση. Συζητήσεις εδώ και εκεί υπήρξαν και παλιότερα όμως η τρόικα είναι αυτή που έθεσε το θέμα επιτακτικά στο τραπέζι. Θα μου πείτε τη δουλειά έχει η τρόικα με την τριτοβάθμια εκπαίδευση; Με δεδομένο τον γενικότερο στόχο της μείωσης των δημόσιων δαπανών, το θέμα των πλεοναζόντων και στην ουσία «εν υπνώσει» σχολών και τμημάτων, δεν μπορούσε παρά να τεθεί στο τραπέζι από την τρόικα για λόγους εξοικονόμησης δημόσιων πόρων. Εγώ θα προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα από την εξοικονόμηση των πόρων, για να πω ότι λόγοι αναβάθμισης της παρεχόμενης παιδείας επιβάλλουν τον ορθολογισμό της γεωγραφικής διασποράς των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει π.χ. νόημα η ύπαρξη 50 τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων, πολλά από τα οποία είναι σπαρμένα στις Άνω και Κάτω Ραχούλες και παρέχουν χαμηλό επίπεδο εκπαιδευτικού έργου; Ασφαλώς και όχι.

Την υλοποίηση του προγράμματος ανασχεδιασμού της διασποράς σχολών και τμημάτων, που έχει πάρει την κωδική ονομασία «σχέδιο Αθηνά», ξεκινά με την εγκύκλιο που έστειλε ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και με την οποία ζητά να σταλούν οι σχετικές προτάσεις των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Τα κριτήρια που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στη διαδικασία αυτή έχει επεξεργαστεί η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π)

Όμως εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Η εγκύκλιος του υπουργείου έχει ημερομηνία 12/11/2012 και ζητά να έχουν κατατεθεί οι προτάσεις μέχρι την 1/12/2012, δηλαδή μέσα σε διάστημα 20 ημερών (!), πράγμα βέβαια ανέφικτο. Σε αυτό αντέδρασε άμεσα και έντονα η ΠΟΣΔΕΠ (η πανελλήνια Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών) καταγγέλλοντας τις ασφυκτικές προθεσμίες, αλλά και ζητώντας ευρύτερη συζήτηση πάνω στο θέμα.

Επειδή από τη μία πιστεύω ότι ούτε ένα τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ δεν θα δεχθεί αυτόβουλα και αμαχητί να καταργηθεί, όσα και όσο σοβαρά και να είναι τα επιχειρήματα προς τούτο, ενώ από την άλλη, βάσει του τρίτου μνημονίου η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2013, πολύ φοβάμαι ότι θα μπούμε σε νέο κύκλο έντονων κινητοποιήσεων, έτσι για να πληρώσει, για άλλη μια φορά, η τριτοβάθμια εκπαίδευση τις απερίσκεπτες, για να μην πω τις εγκληματικές, ενέργειες της πολιτικής μας ηγεσίας σε βάρος της επί τρεις δεκαετίες.

Πηγή άρθρου: protagon.gr