Σεισμοί στην Κεφαλονιά: Ένας μήνας μετά…

Σεισμόπληκτο Ληξούρι

Σεισμόπληκτο Ληξούρι

Την Καθαρή Δευτέρα συμπληρώνεται ένας μήνας από τότε που έγινε ο δεύτερος σεισμός στην Κεφαλλονιά. Τις συνέπειές του υπέστησαν όλοι οι Κεφαλλονίτες και κυρίως οι κάτοικοι της Παλλικής.

Προσπαθώντας να δω την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος μετά και από τα μέτρα στήριξης που ντελάλησε η κυβέρνηση και που εκτέλεσε ο κρατικός μηχανισμός, άρχισε να σχηματίζεται μια εικόνα στο μυαλό μου…

¨Καταστροφικοί σεισμοί ταλανίζουν την Κεφαλλονιά !ο Πρωθυπουργός δίνει εντολή στον πιλότο να αλλάξει πορεία και να προσγειωθεί στην Κεφαλλονιά. Διατάζει το επιτελείο του να σπεύσει στο νησί και να κάνουν ό,τι χρειαστεί για τους πληγέντες…Άμεση εκταμίευση εκατό χιλιάδων ευρώ για αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών…600ευρώ λαμβάνει κάθε κάτοικος που έχει πάθει ζημιά το σπίτι του…6000ευρώ για αντικατάσταση οικοσκευών…Κρουαζιερόπλοιο αναχωρεί για την Κεφαλλονιά με 1700 κλίνες…2 πολεμικά σπεύδουν με δυνατότητες φιλοξενίας και άφθονο υλικό…κλιμάκια σωμάτων ειδικών στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών…Εθελοντική βοήθεια καταφθάνει από παντού…Η Κεφαλογιάννη φθάνει στο νησί και αμέσως ξεκινά ενέργειες για την τουριστική προβολή του νησιού και την ελαχιστοποίηση της ζημιάς ενόψει της τουριστικής περιόδου…Ο Παρίσης έχει συνεχώς ανοιχτή συνομιλία με τον Μιχελάκη…Ελικόπτερα πηγαινοέρχονται… Θα γίνει ό,τι χρειαστεί…¨

3 Μαρτίου 2014.Οι σεισμοί έχουν κοπάσει, ο κόσμος σιγά-σιγά επιστρέφει στους ρυθμούς του. Οι ζημιές στα σπίτια είναι πολλές και δαπανηρές. Οι πολίτες προσπαθούν να μαζέψουν τις απαραίτητες βεβαιώσεις προκειμένου να εισπράξουν τα 586!ευρώ για τις ζημιές στους τοίχους των σπιτιών τους. Η αποζημίωση των 6000 ευρώ αποδεικνύεται όνειρο απατηλό, οι αρχές ζητούν από τον κόσμο τιμολόγια αγοράς προκειμένου να δώσουν την αποζημίωση. Τα σχολεία λειτουργούν όπως-όπως και οι επισκευές τους είναι μια μεγαλόκαρδη και αυθόρμητη χειρονομία του κυρίου Μαρινάκη που θα ξοδέψει 500.000 ευρώ από τις λευκές αποταμιεύσεις του. Τα πολεμικά πλοία παραμένουν ανέξοδα δεμένα στο λιμάνι, φθηνή διαφήμιση της κρατικής ετοιμότητας. Το ένα τέταρτο των κατοίκων της Παλλικής έχει μεταναστεύσει, η αγορά είναι νεκρή ,τα ξενοδοχεία στο Ληξούρι τουλάχιστον, έχουν υποστεί πολλές ζημιές και είναι άγνωστο αν είναι σε θέση να υποδεχτούν τουρίστες. Δεν έχει ξεκινήσει καμιά τουριστική καμπάνια προβολής της Κεφαλλονιάς, ούτε για έσω ούτε για έξω. Τα 100 χιλιάρικα που είχε δώσει εντολή ο Σαμαράς να δοθούν άμεσα, προφανώς δεν εννοούσε αμέσως ο άνθρωπος, δεν έχουν δοθεί ακόμη…Βέβαια, τα κρουαζιερόπλοια πληρώνονται αδρά αν και οι άστεγοι είναι ελάχιστοι, οι απευθείας αναθέσεις έργων, που δικαιολογούνται από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει ανακηρυχθεί το νησί, δίνουν και παίρνουν, στα σχολεία αν και κρέμονται οι ζημιές ακόμη πάνω από τα κεφάλια των μαθητών, το υπουργείο εγκρίνει δαπάνες για Ημερίδες Αντιμετώπισης του Μετατραυματικού Στρες, και οι τοπικοί άρχοντες αντί να πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση ώστε να αντλήσουν όσους περισσότερους πόρους μπορούν, χειρίζονται με μαεστρία τη βαλβίδα εκτόνωσης της οργής του κόσμου.

Αποτιμώντας την κατάσταση λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι η Κυβέρνηση με την αγαστή συνεργασία τοπικών αρχόντων και εγχώριων ΜΜΕ έχει βγει κερδισμένη επικοινωνιακά, έτοιμη να δρέψει εκλογικές δάφνες, οι ειδικοί αντισεισμικών κατασκευών, (αυτοί με τις απευθείας αναθέσεις) τσεπώνουν το παραδάκι επισκευής των δημόσιων κτιρίων, οι πλοιοκτήτες συναντούν οικονομική συνέπεια εκ μέρους της πολιτείας, ο Μαρινάκης ανακηρύσσεται σε ευεργέτη της χρονιάς και ο Σαμαράς σε καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Οι κάτοικοι όμως, που μετράμε ακόμα ζημιές-πληγές τις οποίες αδυνατούμε να γιατρέψουμε, ήδη εξασθενημένοι από την αδυσώπητη αρπαγή των εισοδημάτων μας, με τα σπίτια μας χαλασμένα, με τους γείτονες μας φευγάτους, με το μέλλον μας ερημικό, ανήμποροι μπροστά στην αβυσσαλέα κοροϊδία που συνεχίζει να εκτυλίσσεται εις βάρος μας, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πως χάσαμε την ευκαιρία να αυτοοργανωθούμε και με αλληλεγγύη να φτιάξουμε τις ζημιές μας, να γιάνουμε τις πληγές μας, να στηρίξουμε τα παιδιά μας, να διαλαλήσουμε τις αντοχές μας στους σεισμούς – υλικές και πνευματικές-, να ξεφωνίσουμε τις κακοτεχνίες των κρατικών κατασκευών, να κρατήσουμε την περηφάνια μας, να αισθανθούμε για μια φορά το ψέμα της αναγκαιότητας του κράτους.

Αντί γι’αυτό, τώρα, σερνόμαστε πίσω από τη γραφειοκρατία για να εισπράξουμε ψίχουλα, παρακαλάμε να γίνουν δεκτά τα δικαιολογητικά γνησιότητας της σεισμοπληξίας μας, αντί γι’αυτό χάνουμε την αξιοπρέπεια μας ελπίζοντας και εκλιπαρώντας για βοήθεια, αντί γι’αυτό θα συρθούμε στις κάλπες να διαιωνίσουμε το κράτος, αντί γι’αυτό δώσαμε το δικαίωμα στους αργυραμοιβούς να διαλαλούν ότι μας βοήθησαν, ώστε να εξαργυρώσουν τη φιλανθρωπία τους στις προσεχείς εκλογές.

Α! Ξέχασα, δεν θα πληρώσουμε το χαράτσι του 2014…

email