Σεισμός, παραθερισμός

Επίσκεψη στο σεισμόπληκτο Ληξούρι

Επίσκεψη στο σεισμόπληκτο Ληξούρι

Με την πρόχειρη και απλοϊκή ανάλυση που γίνεται όλες αυτές τις ημέρες βγαίνει το συμπέρασμα πως είμαστε τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα στην Κεφαλονιά. Λογικό, το πιο επικίνδυνο σημείο στη χώρα με σεισμό τέτοιας επιτάχυνσης δεν είχε νεκρούς ή βαριά τραυματίες. Η σεισμική ενέργεια εκτονώθηκε και άρα ο σεισμός ήταν σωσμός.

Στις 13 Μαΐου 1995, πριν σχεδόν 20 χρόνια δηλαδή, 6,6 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησαν την Κοζάνη και τα Γρεβενά. Ευτυχώς, κανένας νεκρός. Δυστυχώς, 12 τραυματίες, 10.000 προσωρινά άστεγοι και πάνω από 15.000 κτίρια με μικρές και μεγάλες ζημιές ή ολοκληρωτικές καταρρεύσεις. Ήταν Σάββατο, 11:47 το πρωί. Από τη Δευτέρα, κιόλας, άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης στα κτίσματα των δύο νομών, με ένα κυβερνητικό πρόγραμμα-μαμούθ, ενώ δόθηκαν περισσότερα από 5.500 δάνεια. Όλα άτοκα, με ορίζοντα αποπληρωμής τα 15 χρόνια και με επιχορηγούμενο το 33%. Παροχές που δόθηκαν σε σεισμόπληκτους αλλά και σε επιτήδειους που προμηθεύτηκαν μαϊμού-βεβαιώσεις περί μόνιμης κατοικίας και υπογραφές από μηχανικούς περί «ακαταλληλότητας» των σπιτιών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στα χωριά στις πλαγιές του Σμόλικα, περισσότερα από 60 χιλιόμετρα από το επίκεντρο και με καμία καταστροφή δίνονταν δάνεια ακόμη και ως το 2005, 10 χρόνια, δηλαδή, μετά τον σεισμό. Εάν αναρωτιέστε τι έγιναν καλά φανταστήκατε. Βεράντες, σκεπές και μπάρμπεκιου σε εξοχικά.

Στις 26 Ιανουαρίου 2014, πριν σχεδόν μια εβδομάδα δηλαδή, 5,9 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησαν την Κεφαλονιά. Ευτυχώς, κανένας νεκρός. Δυστυχώς, υπήρχαν τραυματίες, περισσότεροι από 4.500 προσωρινά άστεγοι και τα περισσότερα κτίρια του νησιού με προβλήματα είτε κατεστραμμένα. Δυσκολίες στις επικοινωνίες και στις μεταφορές, στο πόσιμο νερό και στα τρόφιμα. Ήταν Κυριακή, 15:55 το μεσημέρι. Από Δευτέρα, κιόλας, άρχισαν οι επισκέψεις επισήμων. Η μισή κυβέρνηση στο νησί, εξαγγελίες για παροχές και βοήθεια, κοινοτικά και κρατικά κονδύλια στα πρόθυρα εκταμίευσης (μόνο η Περιφέρεια Αττικής θα δώσει πέντε εκατομμύρια ευρώ).

Η Κεφαλονιά κηρύχθηκε σεισμόπληκτη. Ορθώς, ορθότατα. Μένει να δούμε αν ήταν σεισμός-σωσμός επειδή εκτονώθηκε ο φλοιός και τα ρήγματά του ή επειδή κάποιοι θα χτίσουν νέα τουριστικά καταλύματα με τα χρήματα που έπρεπε να δοθούν για πραγματικές επισκευές σε οικογένειες που έχουν πραγματική ανάγκη. Και αυτό είναι κάτι που αρχίζει να συζητείται από πιο αρμόδιους -σε σχέση με τους δημοσιογράφους- φορείς.

email
Πηγή άρθρου: protagon.gr