ΣΚΕΨΕΙΣ ενός Επτανήσιου της διασποράς για τα ΕΠΤΑΝΗΣΑ

Σημαίες - Σύμβολα

Σημαίες – Σύμβολα

Στα δυτικά της Ελλάδας,κυριολεκτικά και μεταφορικά βρίσκονται τα Επτάνησα. Στέκουν εκεί γεμάτα αξιοπρέπεια επί αιώνες.Η μοίρα τους δυστυχώς τα τελευταία 150 χρόνια,δεν καθορίζεται από τους κατοίκους τους,αλλά από αποφάσεις της πρωτεύουσας.

Ο,τι δεν πέτυχαν ξένοι κατακτητές τόσους αιώνες,το πετυχαίνει συστηματικά το αθηνοκεντρικό κράτος.

Έλληνες του κόσμου,οι Επτανήσιοι μεταλαμπάδεψαν τον Δυτικό πολιτισμό,αφού πρώτα τον έφεραν στα μέτρα τους,στον ελλαδικό χώρο.

Δημιούργησαν το πρώτο ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, την Επτάνησο Πολιτεία,στις 21 Μαρτίου του 1800,δίνοντας σάλπισμα εθνικής αναγέννησης στoν χειμαζόμενο ελλαδικό χώρο.

Τροφοδότησαν με επιστήμονες το νεοσύστατο παραπαίον ελληνικό κράτος.Εκλεισε το δικό τους Πανεπιστήμιο,η Ιόνιος Ακαδημία,και οι καθηγητές της,συνέχισαν το εκπαιδευτικό έργο τους,

στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Τροφοδότησαν με καλλιτέχνες,λογοτέχνες,μάστορες,τεχνίτες την αναπτυσσόμενη πατρίδα μας. Είχαν και έχουν βέβαια σημαντικές διαφορές στον τρόπο σκέψης από τα υπόλοιπα κομμάτια του Ελληνισμού,χωρίς όμως αυτό το γεγονός να τους κάνει,να μας κάνει,λιγότερο Έλληνες!

Δυστυχώς όμως για πολλούς ελλαδίτες ”το διαφορετικό θεωρήθηκε εχθρός τους”.

Η Επτανησιακή όμως γαλέρα συνέχισε και συνεχίζει εν μέσω συμπληγάδων την πορεία της. Βέβαια η βόγα στις μέρες μας,έγινε δύσκολη. Δύσκολη είναι και η ζωή για ούλους τσου Ελληνες. Προσπαθούμε λοιπόν να κρατηθούμε και εμείς οι Επτανήσιοι,στην καταγωγή αλλά κυρίως στο πνεύμα και στην σκέψη,όρθιοι και να βοηθήσουμε,χωρίς να απεμπολούμε την ντοπιολαλιά μας,την ιστορία μας,τσι παραδόσεις μας.

Δυστυχώς όμως δεχόμαστε συνέχεια χτυπήματα από τ’αδέρφια μας. Το πρώτο όπως είπα και στην εισαγωγή μου,ήταν το κλείσιμο της Ιονίου Ακαδημίας.

Μετά ήρθε το γεωγραφικό ”ψαλίδισμα”.

Μακρυά τα Κύθηρα πέφτουν από τον Επτανησιακό κορμό,είπε η Αθήνα.Δώστα στον Πειραιά! Μακρυά πέφτει η Σάσσωνα από την Κέρκυρα.Δώστη στην Αλβανία!

Καμμία,βέβαια σχέση Πειραιάς με Αλβανία.

Στην πρώτη περίπτωση απλώς άλλαξαν με μια μονοκοντυλιά,την από αιώνων σύνθεση των

Επτανήσων,και τα έκαναν ”Εξάνησα”!

Στην δεύτερη περίπτωση όμως στέρησαν από τον εθνικό κορμό την Σάσσωνα! Στράγγισαν συστηματικά την ιδεολογία του ριζοσπαστισμού που άνθισε στα νησιά μας.

Δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης στον ελλαδικό χώρο,αλλά και παγκοσμίως αφού πλέον καμμιά υποδομή δεν εδημιουργείτο για να κρατήσει τους κατοίκους.

Μετά άρχισε,σαν επακόλουθο της πληθυσμιακής μείωσης,η μείωση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης στο Κοινοβούλιο.

Ετσι κατάντησε η Ζάκυνθος,η Λευκάδα και η Κεφαλονιά,να είναι ΜΟΝΟΕΔΡΙΚΕΣ!

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ελαχιστοποιείται η Επτανησιακή φωνή στο Εθνικό Κέντρο. Τώρα ζούμε την διαγραφή από τον χάρτη της Παιδείας μας,ατέλειωτων τμημάτων Ανωτάτης Τεχνολογικής εκπαίδευσης,που έδιναν ζωή στα νησιά του Ιονίου.

Μελαγχολικές όλες αυτές οι διαπιστώσεις,που όμως μας κάνουν πιο δυνατούς,για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας για την ”Ιθάκη” μας,όπως κάνουν από αιώνες όλες οι γενιές Επτανήσιων.

Γρηγόρης Κων. Μαρκέτος

παιδίατρος

δημιουργός της διαδικτυακής ”Επτανήσου Πολτείας”

Πάτρα

email