“Τα Φάρσα Kεφαλονιάς πρωτοτυπούν και γκρεμίζουν τα μνημεία”

Ευχαριστίες από την κ. Στέλλα Βουτσινά

Στέλλα Βουτσινά

ΟΤΑΝ ΓΚΡΕΜΙΖΟΝΤΑΙ  ΜΝΗΜΕΙΑ…

Όταν  ανεύθυνα και ασεβώς, γκρεμίζεται το μνημείο των Υπέρ Πατρίδος πεσόντων και η τοπική κοινωνία σιωπά, τότε και η τελευταία ελπίδα διατήρησης της εθνικής μας αξιοπρέπειας  έχει πεθάνει.

Από αρχαιοτάτων χρόνων, σε κάθε χωριό – σε κάθε πόλη, απ΄ άκρη σ΄ άκρη της Ελλάδας , τοποθετούνται  μνημεία, δηλαδή κενοτάφια , για να τιμηθούν οι ήρωες που αγωνίστηκαν για τη  Τιμή και την Ελευθερία της Πατρίδας μας.

Έτσι, όταν στέκεται κάποιος σιωπηλά και ευλαβικά μπροστά σε ένα τέτοιο μνημείο, σε όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν βρεθεί, κλείνει το γόνυ και Τιμά αυτούς που έπεσαν στις Θερμοπύλες, στον Μαραθώνα, Τιμά τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Κοσμά τον Αιτωλό , τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, τους Ριζοσπάστες, τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης , Τιμά τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη , αλλά και το Στρατηγό  Κατσιμήτρο, το Συνταγματάρχη Δαβάκη και πλήθος άλλων ανώνυμων αγωνιστών ή θυμάτων των πολέμων.

Οιονεί και κατά παράδοση, τα μνημεία αυτά βρίσκονται τοποθετημένα στο προαύλιο της εκκλησίας της κάθε πόλης και κάθε χωριού.

Βρίσκονται πάντα σε διακεκριμένη θέση, ώστε να είναι ορατά και φανερά σε κάθε επισκέπτη .

Στις Εθνικές επετείους, οι Πολιτειακές Αρχές του τόπου, οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα σχολεία, καταθέτουν δάφνινο στεφάνι, ενώ η Εκκλησία τελεί τρισάγιο.

Με όλες αυτές τις τιμές, διατηρείται και διαιωνίζεται νωπή η μνήμη για τους ήρωες της πατρίδας μας.

Τα  Φάρσα όμως πρωτοτυπούν και γκρεμίζουν τα μνημεία!!!!

Κάποιοι, ανεύθυνα και αυθαίρετα γκρέμισαν το απλό αλλά συμβολικό μνημείο του χωριού μας , που ήταν τοποθετημένο στο προαύλιο της εκκλησίας και εξαφάνισαν το κανόνι, κειμήλιο από το παλιό χωριό, ισοπεδώνοντας έτσι ότι  ιερό και όσιο έχει απομείνει.

Μέρος των κατοίκων του χωριού ευαισθητοποιήθηκαν, αλλά ψιθυριστά. Άλλοι αδιαφόρησαν ή σιώπησαν και κάποιοι άλλοι συμμετείχαν στο γκρέμισμα, την ισοπέδωση και την αποκαθήλωση της Τιμής και της Αξιοπρέπειάς  μας.

Εγώ τολμώ και ερωτώ δημόσια:

  • Ο προεξάρχων της Εκκλησίας του νησιού έχει λάβει γνώση του ανίερου συμβάντος;
  • Η Ναοδομία έχει εκδώσει άδεια κατεδάφισής του;
  • Η Δημοτική Αρχή έχει εγκρίνει τέτοιου είδους ιερόσυλη πράξη;
  • Ο Τοπικός εκπρόσωπος του χωριού έχει γνωμοδοτήσει θετικά γι’ αυτό το ανοσιούργημα;

Ακούστηκε ότι το μνημείο είχε γκρεμιστεί από τους σεισμούς . Η αλήθεια είναι οτι είχαν καταστραφεί μερικώς  τα μάρμαρα που το επένδυαν.

Ακούστηκε οτι εμπόδιζε την είσοδο στο «Μουσείο». Εννοούσαν το τσιμεντένιο κουφάρι, που εδώ και χρόνια, ορθώνεται  στο χωριό για να μας θυμίζει την ασυδοσία και την ανευθυνότητα κάποιων;

Κι αν ακόμα ακουστεί ότι το μνημείο ήταν τοποθετημένο σε ιδιόκτητο χώρο της εκκλησίας, η εκκλησία αρνείται πλέον να φιλοξενήσει το Μνημείο των Υπέρ Πατρίδος πεσόντων;

Όμως, το μνημείο δεν παύει να αποτελεί  δημοτική περιούσια, η οποία κατά το παρελθόν είχε τοποθετηθεί στο προαύλιο της εκκλησίας με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Ζητήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς να προβεί σε άρση της αρχικής απόφασης  περί τοποθέτησης  του; Ζητήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η έγκριση καταστροφής αυτού του Δημοτικού περιουσιακού στοιχείου;

Επειδή δεν τολμώ να πιστέψω ότι συμμέτοχοι στο έγκλημα αυτό είναι η Εκκλησία και ο Δήμος , με στόχο και σκοπό την ύβρη  και την απαξίωση των νεκρών ηρώων  της πατρίδας μας , περιμένω την άμεση ευαισθητοποιήσή τους, για την αποκατάσταση αυτής της ιερόσυλης πράξης, με την επιστροφή του Μνημείου στο προαύλιο της εκκλησίας.

Ας μην επιτρέψουν οι νουνεχείς να ριχτούν τα Άγια τοις κυσί….

Μετά  Τιμής,

Στέλλα Βουτσινά

Αντιπρόεδρος Αδελφότητας Κεφαλλήνων 

 και Ιθακησίων  Πειραιά

email