Θύμησες Καλοκαιρινές: Εδώ ….Κεφαλονιά

fiskardo

Θύμησες Καλοκαιρινές: Εδώ ….Κεφαλονιά

Ήρθα στην Κεφαλονιά, την ιδιαίτερη πατρίδα του άντρα μου….Πρωί , με δροσιά, καθισμένη στην βεράντα του πατρικού σπιτιού αντικρίζω το καμάρι του νησιού…τον Αίνο !

Αυτή είναι η εικόνα που βλέπω γράφοντας στο λαπτοπ…..ναι ναι το πήρα μαζί και η κινητή σύνδεση μου κάνει τσαλίμια! Πηγαινοέρχομαι δεξιά και αριστερά για να πιάσω σήμα.

Το να ανεβάσω τις φωτογραφίες που θέλω να δείτε είναι μια πραγματική δοκιμασία ! Περιμένω και περιμένω πίνοντας τον καφέ μου και χαζεύοντας τριγύρω.

Η αλήθεια είναι ότι το να κάνω τις διακοπές μου στο πατρικό σπίτι,ήταν πάντα αιτία για γκρίνια……..Να ανοίγεις μια φορά το χρόνο ένα σπίτι ,να πλένεις τα πάντα, να ξαραχνιάζεις ,να ξεχορτιαριάζεις…..δεν τις θεωρώ διακοπές !

Απ ‘την άλλη όμως, οι ομορφιές του νησιού, η φύση, οι θάλασσες ,οι γραφικές πόλεις, τα όμορφα βράδια , τα καταπράσινα βουνά με αποζημιώνουν.

Αίνος

Αίνος

Χθες έκανα και το πρώτο μου μπάνιο εδώ, στο νησί, σε μια υπέροχη παραλία με πεντακάθαρα νερά ,διάφανα , να βλέπεις κάτω το βυθό …να αναγεννιέσαι!!! Στην παραλία του Πόρου!

Θυμάμαι ….όταν πρωτόρθα στην Κεφαλονιά..πόσο αναξιοποίητη ήταν…..Ανεβαίναμε τον στριφογυριστό δρόμο για το χωριό και ήταν ένας χωματόδρομος, στενός, που το λεωφορείο του Κτελ, έπρεπε να κάνει όπισθεν για να πάρει τη στροφή….Οι περισσότερες παραλίες δεν είχαν δρόμους….οι ντόπιοι ζούσαν με τα εμβάσματα των ξενιτεμένων τους–όπως τους κατηγορούσε ο Τρίτσης– και δεν ενδιαφέρονταν για ανάπτυξη και για τουρισμό.

Πόρος

Πόρος

Σήμερα δεν αναγνωρίζεις το νησί….Ο στριφογυριστός δρόμος μας , ο χωματόδρομος ,είναι ένας μεγάλος ασφαλτοστρωμένος διπλής κατεύθυνσης δρόμος…..Οι παραλίες όλες έχουν προσβαση άνετη και ασφαλή με φτιαγμένους δρόμους και ακτές ! Οι πόλεις αξιοποιημένες πλήρως ,γέμισαν τουρίστες. Τα κότερα γεμίζουν τα λιμάνια….και τα μαγαζιά σφίζουν από ζωή ,τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες!

Εχθές άκουσα στις ειδήσεις, ότι Κωs, Ρόδος και Κεφαλονιά είναι πλήρεις. Και καταχάρηκα !

Υπάρχουν πολλοί που δεν θέλουν τον τουρισμό…Εγώ χαίρομαι να βλέπω τουρίστες , να υπάρχει κίνηση, να υπάρχουν δουλειές, να μην ερημώνουν τα νησιά μας , να υπάρχει ανάπτυξη!

Και εξαιτίας της τουριστικής κίνησης , οι ντόπιοι έφτιαξαν ωραιότερα τα σπίτια τους, οι ομογενείς του νησιού–και είναι πολλοί σε όλη τη γη–ήρθαν και ανακαίνισαν ή ξανάχτισαν τα πατρικά τους , φίλοι και επισκέπτες που αγάπησαν την Κεφαλονιά ήρθαν και αγόρασαν γη…Παντού βλέπεις μικρές βιλίτσες ή μεγάλες βίλες , σπίτια γραφικά και σύγχρονα….Παντού ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον ….όπως πρέπει!

Βέβαια ,εκτός από το Φισκάρδο, όλη η Κεφαλονιά έχει νέα σπίτια μετά το σεισμό του 1953…που άφησε ερείπια πίσω του.

Υπάρχουν ακόμη ορισμένα παλιά και ερείπια ,μάρτυρες της αλλοτινής εποχής και του σεισμού που κατέστρεψε ανθρώπους και ακίνητα!

Αυτό που βλέπετε πιο κάτω ,ήταν το σχολείο του χωριού μας , προ σεισμού! Μένει έτσι να θυμίζει.

Μένει έτσι να θυμίζει.

Μένει έτσι να θυμίζει.

Κάποτε παρακολούθησα μια εκπομπή στην τηλεόραση με διάφορους συνομιλητές της Φ.Πιπιλή. Μιλούσαν για νησιά και διακοπές… Αναφέρθηκαν και στην Κεφαλονιά που η κ.Πιπιλή τη χαρακτήρισε μια μικρή Ελλάδα!

Από τότε το παρατηρώ συνεχώς….Ο χαρακτηρισμός της ήταν εύστοχος! Γιατί όντως η Κεφαλονιά είναι μια μικρή Ελλάδα…

Όπου και αν πας βλέπεις διαφορετική φύση, στοιχεία όλης της Ελλάδας….της νησιώτικης ,της ηπειρωτικής, της ορεινής, της πεδινής Ελλάδας !

Καλά να περνάτε και αν η σύνδεση μου το επιτρέψει θα επανέλθω!

email
Πηγή άρθρου: o-kipos.pblogs.gr