Τι είναι -τελικά- ο «Ακης»;

A,Τσοχατζόπουλος

A,Τσοχατζόπουλος(Πηγή φωτογραφίας:reporter.gr)

Η εικόνα του ευθυτενούς αλλά γερασμένου και διαπομπευμένου Ακη Τσοχατζόπουλου να περνά τις πύλες του Κορυδαλλού πιο πολύ απογοητεύει γιατί αποτυπώνει τη δική μας αποτυχία να διαμορφώσουμε και να επιβάλουμε ως κοινωνία ένα υγιές πολιτικό σύστημα

Είναι τελικά ο Ακης η «Ιφιγένεια» που, με τη θυσία του, το πολιτικό σύστημα θα ξορκίσει το κακό και θα διαγράψει μονοκονδυλιά τα ανομήματά του; Ή μήπως ο εγκλεισμός του στον Κορυδαλλό θα κατευνάσει τη λαϊκή οργή για τα όσα συμβαίνουν σήμερα και θα αποπροσανατολίσει τελικά την κοινή γνώμη; Ισως δεν είναι τίποτα από τα δυο, αλλά απλώς έστω και τώρα η δικαιοσύνη αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όσα όπλα διαθέτει και να κάνει τη δουλειά της.

Με την κοινή γνώμη εμβρόντητη να παρακολουθεί την απαρίθμηση των πανάκριβων ακινήτων, που μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές του μαύρου χρήματος κατέληγαν στην ιδιοκτησία off shore εταιρειών, που το νήμα τους τυλιγόταν γύρω από το πρόσωπό του. Ενός προσώπου που συμβολίζει τη μεταπολίτευση, αλλά και ολόκληρη την παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος.

Η αλαζονεία της εξουσίας «τάιζε» αυτή την κτηνώδη αυτοπεποίθηση για την οποία ήταν γνωστός ο Ακης Τσοχατζόπουλος, που τον έφερε μια ανάσα από τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου. Ηταν το ίδιο σύνδρομο που έθρεψε τη βεβαιότητα της ατιμωρησίας. Αυτή που τον οδήγησε στο νεοκλασικό της Δ. Αρεοπαγίτου, στο Paris Four Seasons, στη «συλλογή» ακινήτων και τελικά στην 6η πτέρυγα του Κορυδαλλού. Λίγο πολύ όλοι γνωρίζαμε ότι ο Ακης και ο κάθε Ακης ζει πάνω από τις δυνατότητές του, αλλά στην περίοδο της ευημερίας και της ανεμελιάς ποιος νοιαζόταν αν ο Ακης και ο κάθε Ακης έβαζε λίγο παραπάνω το χέρι στο βάζο με το μέλι.

Ηταν η εποχή που ο Ακης συνέπαιρνε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ με το ορμητικό στυλ του, την απόλυτη υποταγή του στον Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτός που πίσω του στοίχιζε τον στρατό των πρασινοφρουρών της πρώτης οκταετίας του ΠΑΣΟΚ, αυτός που αποτελούσε την «πατριωτική» και «σοσιαλιστική» συνείδηση του ΠΑΣΟΚ. Ενας πατριωτισμός που φαίνεται ότι στοίχισε μερικά εκατομμύρια ευρώ παραπάνω στον ελληνικό λαό…

Η εικόνα του ευθυτενούς αλλά γερασμένου και διαπομπευμένου Ακη Τσοχατζόπουλου να περνά τις πύλες του Κορυδαλλού πιο πολύ απογοητεύει γιατί αποτυπώνει τη δική μας αποτυχία να διαμορφώσουμε και να επιβάλουμε ως κοινωνία ένα υγιές πολιτικό σύστημα. Προφανώς ο Ακης δεν ήταν ο μόνος. Σίγουρα ο Ακης δεν ήταν ο πρώτος ούτε ο τελευταίος, αλλά αυτό κάθε άλλο παρά μπορεί να αποτελεί το συγχωροχάρτι που του δίνει εξιτήριο από τον Κορυδαλλό. Αν ο Ακης έκλεψε (αυτό θα το δείξει η δικαστική έρευνα), καλώς βρίσκεται στο κελί του Κορυδαλλού. Και η περίπτωσή του ας μην είναι η τελική πράξη της «κάθαρσης» του πολιτικού μας συστήματος, αλλά μια… καλή αρχή.

Πηγή άρθρου: ethnos.gr