Το Σχέδιο “Αθηνά”, το ΤΕΙ και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, φίλοι Επτανήσιοι…

Πτυχιούχοι φοιτητές

Πτυχιούχοι φοιτητές

Μάλλον ως ευλογία θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε εμείς οι Επτανήσιοι το σχέδιο ΑΘΗΝΑ που εμπνεύστηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καθώς, όπως διαπιστώνουμε από τις αντιδράσεις, υπήρξε η αιτία να αφυπνιστεί όλη η περιφέρειά μας και να προβληματιστούμε σοβαρά, όχι μόνο για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Επτάνησα αλλά για το μέλλον της Ιονίου περιφέρειας συνολικά.

Οι τεχνοκράτες της εποχής μας είναι γνωστόν ότι δεν θεωρούν βιώσιμη την περιφέρεια Ιόνιων νησιών με την ίδια ακριβώς λογική που δεν θεωρούν βιώσιμο σήμερα το ΤΕΙ Ιόνιων νησιών και ίσως αύριο το Ιόνιο πανεπιστήμιο.

Εάν δεν θέλουμε να τους αδικήσουμε θα πρέπει να παραδεχτούμε πως όπου δεν ευημερούν οι αριθμοί, είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται ποτέ να ευημερούν και οι άνθρωποι.

Ομως όσοι έχουμε δώσει καλά δείγματα γραφής σε αυτό που λέγεται περιφερειακή ανάπτυξη είμαστε ικανοί να ανατρέψουμε και τη λογική των αριθμών, όπου αυτό απαιτείται, για να εξισορροπήσουμε τα ελλείματα των πρώτων με τα πλεονάσματα των δεύτερων.

Εν΄ολίγοις η περιφερειακή ανάπτυξη σε μια μικρή και νησιωτική χώρα όπως η δική μας, είναι σύμφυτη με την ενίσχυση των υποδομών στο χώρο της παιδείας και νομίζουμε πως αυτό επιτεύχθηκε δυναμικά τα προηγούμενα χρόνια.

Μας μένει σήμερα να ορθολογικοποιήσουμε ορισμένα λειτουργικά ζητήματα και να φέρουμε πιο κοντά τη γνώση με τις ανάγκες της οικονομίας.

Εμείς εδώ στα Επτάνησα, βιώσαμε εξ΄αρχής μια σοβαρή στρέβλωση. Το Ιόνιο πανεπιστήμιο μεταβλήθηκε σε Κερκυραϊκό και δίχως ποτέ να αναπτυχθεί, όπως τα άλλα πανεπιστήμια της γενιάς του, περιέπεσε σε μια εσωστρεφή λειτουργία πλήρως αποκομμένη από τα άλλα Ιόνια νησιά.

Στον αντίποδα αυτών των εξελίξεων και για να κατευναστούν οι αντιδράσεις προωθήθηκε η δημιουργία του ΤΕΙ στα τρία νησιά που Ιονίου.

Για την σκοπιμότητα ίδρυσης του ΤΕΙ στο Ιόνιο, όπως και σε πολλά άλλα μέρη της ελληνικής περιφέρειας, μπορούμε να υποθέσουμε πολλά. Ομως είναι βέβαιο πως δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξής του, εάν το Ιόνιο πανεπιστήμιο έκανε την υπέρβαση που έκαναν όλα τα άλλα περιφερειακά πανεπιστήμια.

Ωστόσο και παρά τις περί αντιθέτου προβλέψεις, το ΤΕΙ Ιόνιων νησιών δεν ατύχησε – όπως ενδεχομένως άλλα ιδρύματα – στην πορεία του χρόνου. Αντίθετα ανέπτυξε λειτουργίες και δραστηριότητες αξιοθαύμαστες και συνδέθηκε με τις τοπικές κοινωνίες κατά τρόπο που σήμερα να έχει ολόπλευρη στήριξη από παντού, περισσότερη από οπουδήποτε άλλο περιφερειακό ΤΕΙ.

Αυτές λοιπόν τις μάλλον κρίσιμες ώρες του διαλόγου είναι μια καλή ευκαιρία να διευθετηθούν μια κι έξω ορισμένα ζητήματα σε επίπεδο περιφέρειας.

Κοινή πεποίθηση όλων των εμπλεκομένων πλευρών είναι ότι πρέπει να αφομοιωθεί το ΤΕΙ από το Ιόνιο πανεπιστήμιο και όχι από το ΤΕΙ της Πάτρας. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται πρώτιστα πολιτική βούληση σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Εάν πράγματι ομοιογενοποιηθεί η ανώτατη εκπαίδευση στα Ιόνια νησιά, η θνησιγενής περιφέρεια Ιόνιων νησιών θα δυναμώσει απέναντι σε όλους αυτούς που επιθυμούν την κατάργησή της και είναι αρκετοί εξ όσων γνωρίζουμε.

Εάν όμως δεν συμβεί αυτό αλλά το ΤΕΙ Ιόνιων νησιών πάει σε Πάτρα και Ηπειρο, αυτό δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από την προαναγγελία της ένταξης των νησιών του Ιονίου στις περιφέρειας Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος με έδρες τα Ιωάννινα και την Πάτρα.

Νομίζουμε ότι τα πράγματα πλέον είναι περισσότερα ευδιάκριτα από ποτέ.

Καλή τύχη αδέλφια Επτανήσιοι!

email
Πηγή άρθρου: corfupress.com