Ζητείται πρόεδρος

Ζητείται πρόεδρος

Ζητείται πρόεδρος

«Ο υπουργός Εθνικής οικονομίας κ. Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέλιου Σταυρίδη».

Τι άλλο έγινε σε σχέση με τον κ. Σταυρίδη; Η δημοσίευση ενός άρθρου που περιλάμβανε μια φωτογραφία του με την αεροσυνοδό από την πτήση του με το τζετ του Δημήτρη Μελισσανίδη προς την Κεφαλονιά, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τη μεταβίβαση του 33% του ΟΠΑΠ, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Η φωτογραφία που τραβήχτηκε από το κινητό του κ. Σταυρίδη δεν αποδεικνύει κάτι ως προς την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ο κ. Σταυρίδης είχε μικρό ρόλο στην ουσία της διαπραγμάτευσης που συντόνιζε ο κ. Γιάννης Εμίρης. Όμως, υπάρχει ένα γενικότερο θέμα. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι ίσως το πιο κρίσιμο πόστο του κράτους στην περίοδο αυτή.

Ο Στέλιος Σταυρίδης είναι ο τρίτος επικεφαλής του οργανισμού που εξαναγκάζεται σε παραίτηση μετά τον κ. Ιωάννη Κουκιάδη και τον κ. Τάκη Αθανασόπουλο που ζήτησε ο ίδιος να φύγει μετά την άσκηση δίωξης εναντίον του. Αυτές οι αποπομπές κάτι δείχνουν. Τεχνικά τις αποκρατικοποιήσεις τις κάνει το ταμείο αλλά η κυβέρνηση αποφασίζει τόσο για το ποιοι θα διορισθούν όσο και για το είδος της διαπραγμάτευσης που θα γίνει. Με απλά λόγια, πολιτικά είναι τα κριτήρια των αποφάσεων που λαμβάνονται. Όμως το γεγονός ότι για να γίνει η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση χρειάσθηκαν τρεις πρόεδροι του ταμείου δεν είναι κάτι αμελητέο.

Ο κ. Σταυρίδης και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ απέφυγαν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του μοναδικού υποψήφιου επενδυτή για το 33%του ΟΠΑΠ. Μάλιστα αυτός έχει λόγους, μερικοί είναι σοβαροί, να είναι δυσαρεστημένος.

Συνολικά ωστόσο υπάρχει ένα θέμα μίας πιο επαγγελματικής επίδοσης σε πολλούς τομείς της δράσης του ταμείου, ενός θεσμού που δεν έχει λειτουργήσει στο παρελθόν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υπηρετείς δημόσιο συμφέρον από κάθε θέση. Μπορεί να το υπηρετείς χωρίς να κάνεις τίποτα. Μπορείς και να το υπηρετείς τιμολογώντας ακριβά περιουσιακά στοιχεία με αποτέλεσμα να μην πετυχαίνεις τον στόχο μίας αποκρατικοποίησης. Είναι επίσης πιθανό να τον πετυχαίνεις, προτάσσοντας τον δικό σου ρόλο έναντι των άλλων. Όμως αυτή τη στιγμή σημασία έχει ότι είναι Δευτέρα και αναζητείται επικεφαλής του οργανισμού που πωλεί δημόσια περιουσία.

email
Πηγή άρθρου: protagon.gr