Η 11η Σεπτεμβρίου & οι Θεωρίες Συνωμοσίας….

Η 11η Σεπτεμβρίου & οι Θεωρίες Συνωμοσίας

Η 11η Σεπτεμβρίου & οι Θεωρίες Συνωμοσίας

Γιατί παραμένουν στο προσκήνιο οι θεωρίες συνωμοσίας; Ποιες είναι οι πιο πιστευτές;

Η 11η Σεπτεμβρίου άφησε το στίγμα της στην ιστορία του 21ου αιώνα, προτού καλάκαλά ξεκινήσει. Η επίθεση της Αλ Κάιντα στο έδαφος των ΗΠΑ, στην «καρδιά» του δυτικού πολιτισμού, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ήταν η αφετηρία για έναν πόλεμο που συνεχίζεται ακόμη στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, για την αλλαγή του εξωτερικού δόγματος των ΗΠΑ και για την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις του δυτικού κόσμου με τον ισλαμικό.

Την Τρίτη στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, αεροπειρατές κατέλαβαν τέσσερα εμπορικά αεροσκάφη της American Airlines και της United Airlines και έριξαν δύο στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, ένα στο Πεντάγωνο και το ένα έπεσε σε χωράφι στην Πενσιλβάνια, ενώ είχε τελικό προορισμό πιθανότατα το Λευκό Οίκο. Σχεδόν 3.000 νεκροί ήταν τα θύματα της επίθεσης. Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρχικά αρνήθηκε την ανάμιξη στην επίθεση, αλλά το 2004 με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ανέλαβε την ευθύνη, ενώ ήταν ήδη ο ν. 1 στόχος των ΗΠΑ.

Τον Μάιο του 2011, τελικά, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε την εντολή και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε από Αμερικανούς κομάντο στο σπίτι που ζούσε στο Πακιστάν. Παρόλο που πρόκειται για ένα γεγονός που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ζωντανά, τη στιγμή που συνέβαινε και το παρακολούθησαν δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη, οι πρώτες θεωρίες συνομωσίας άρχισαν ώρες μετά την πτώση των Δίδυμων Πύργων. Ας εξετάσουμε τις σημαντικότερες από αυτές:

Κάποιοι στο χρηματιστήριο γνώριζαν εκ των προτέρων

Πριν την επίθεση, παίχτηκαν ασυνήθιστα μεγάλα ποσά στο χρηματιστήριο, πουλώντας μετοχές των δύο αεροπορικών εταιρειών. Το γεγονός ήταν από μόνο του ικανό να προκαλέσει την έρευνα της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, η οποία ερεύνησε ακόμη και την πιθανότητα οι εν λόγω εταιρείες να είχαν σχέση ή πληροφόρηση από τον ίδιο τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έλαβε εντολές να μην σταματήσει τα αεροπλάνα

Η υπηρεσία NORAD περιλαμβάνει και την προστασία κατοικημένων περιοχών σε περίπτωση αεροπειρατείας και θα μπορούσε να έχει διατάξει μαχητικά αεροσκάφη να καταρρίψουν τα δύο αεροπλάνα που έπεσαν στους Δίδυμους Πύργους. Επόμενως, πολλοί πιστεύουν ότι διατάχθηκαν να αφήσουν την επίθεση να συμβεί. Τελικά, η έρευνα που ακολούθησε έδειξε απλά, ότι η NORAD ενημερώθηκε πολύ αργά για το τι συνέβαινε και δεν είχε χρόνο να αντιδράσει.

Έριξαν από μόνοι τους τους Δίδυμους Πύργους

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στη συγκεκριμένη θεωρία. Μία αφορά τους δύο μεγάλους Πύργους και μία κάπως πιο πιστευτή αφορά τον Πύργο 7, ο οποίος έπεσε αρκετές ώρες μετά τους άλλους δύο. Οι έρευνες που ακολούθησαν από ανεξάρτητους ερευνητές κατέδειξαν ότι η θερμοκρασία που προκλήθηκε από τα δύο αεροσκάφη και τις φλόγες που έκαιγαν επί ώρες ήταν υπέραρκετές για να μειώσουν την ανθεκτικότητα του ατσαλιού κατά 70% και ως αποτέλεσμα να μην μπορέσει να στηρίξει το βάρος των Πύργων.

Δεν υπήρξε ποτέ επίθεση στο Πεντάγωνο

Είναι μία αγαπημένη θεωρία για πολλούς, γιατί έτσι αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όχι απλά γνώριζε εκ των προτέρων, αλλά σκότωσε εσκεμμένα 187 ανθρώπους για να κάνει τον κόσμο να πιστέψει ότι δέχθηκε επίθεση και η ίδια η κυβέρνηση. Βέβαια, τα επιχειρήματα μοιάζουν μάλλον παιδικά. Στην αρχή δεν υπήρχε βίντεο να δείχνει το αεροσκάφος, αλλά όταν βρέθηκε, υποστήριξαν ότι ήταν «στημένο». Στη συνέχεια, ότι η τρύπα στο Πεντάγωνο ήταν πολύ μικρή. Δεν ίσχυε. Τέλος, ότι δεν βρέθηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους, που με την ταχύτητα που είχε εισχώρησε σχεδόν στον πέμπτο τομέα του Πενταγώνου. Βρέθηκαν και τα συντρίμμια, όπως το μαύρο κουτί του αεροσκάφους, αλλά φυσικά αυτό δεν ήταν αρκετό για να πείσει τους συνωμοσιολόγους.

Οι Εβραίοι γνώριζαν ή είχαν σχεδιάσει από μόνοι τους τις επιθέσεις

Αυτή η φήμη κυκλοφόρησε από την πρώτη στιγμή, κυρίως σε ισλαμικά τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες. Αλλιώς τι θα ήταν μία θεωρία συνωμοσίας χωρίς λίγο ή πολύ αντισημητισμό; Συγκεκριμένα, μία από τις πρώτες «πληροφορίες» ήταν ότι δεν υπήρχαν Εβραίοι ανάμεσα στα θύματα στους Δίδυμους Πύργους. Στην πραγματικότητα υπήρχαν από 270400 θύματα στους 3.000, που είναι περίπου και η αναλογία του πληθυσμού των Εβραίων στη Νέα Υόρκη. Αυτή η θεωρία είχε και τη… μοναδική συνέπεια να ενώσει ακροδεξιούς Αμερικανούς, φανατικούς Χριστιανούς με τους φανατικούς Ισλαμιστές, κάτι που μάλλον συνέβη μία και μοναδική φορά στην ιστορία.

Η Σαουδική Αραβία βοήθησε τους τρομοκράτες και υπήρξε συγκάλυψη από τον Μπους

Εδώ μπαίνουμε στα βαθιά. Σοβαροί ερευνητές, δημοσιογράφοι και άλλοι υποστηρίζουν με συγκεκριμένα στοιχεία, ότι η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας υποστήριξε με πόρους την Αλ Κάιντα και τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και η οικογένεια Μπους, που είχε στενούς δεσμούς με τους Σαουδάραβες, συγκάλυψε το γεγονός για να μην φανεί η ανικανότητά της. Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα για τις επίσημες έρευνες για τους Δίδυμους Πύργους, 28 σελίδες κρατήθηκαν ως απόρρητες και οι δημοσιογράφοι που ερεύνησαν το θέμα, υποστηρίζουν ότι αυτές ακριβώς οι σελίδες έδειχναν την προέλευση των χρημάτων που ξόδεψαν οι αεροπειρατές. Μία ακόμη ενδιαφέρουσα πλευρά, είναι ότι οι σοβαροί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι παραπάνω «παιδικές» θεωρίες συνωμοσίας βοήθησαν για να στρέψουν τα «πυρά» μακριά από τις πραγματικές ευθύνες της κυβέρνησης Μπους.

Το συμπέρασμα

Ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, όπως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου σίγουρα θα συγκεντρώσει θεωρίες συνωμοσίας από τις πιο παρατραβηγμένες μέχρι τις πιο πιστευτές. Η πηγή των περισσότερων είναι τα όσα ακολούθησαν τις επιθέσεις.

Ο Μπους και η κυβέρνησή του έμοιαζαν σαν «έτοιμοι από καιρό» για να ξεκινήσουν πόλεμο στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Μάλιστα, οι νεοσυντηρητικοί είχαν ήδη ετοιμάσει έκθεση που προέβλεπε ότι ένα δραματικό γεγονός θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σοκ για να δικαιολογηθεί πιο επιθετική εξωτερική πολιτική από τους Αμερικανούς πολίτες.

Απαιτεί όμως μεγάλο λογικό άλμα για να καταλήξει κανείς από το ότι ήταν έτοιμοι να εκμεταλλευτούν μία οποιαδήποτε τέτοια επίθεση, στο ότι σχεδίασαν και εκτέλεσαν μία τέτοια επίθεση.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα “24” στις 25/5/2014.