6.000 αστυνομικοί για το θερμό Σαββατοκύριακο

ΜΑΤ

ΜΑΤ(Πηγή φωτογραφίας:radar.gr)

Στο πόδι η ΕΛ.ΑΣ για τις συγκεντρώσεις.

Σε πλήρη εφαρμογή μπαίνει από σήμερα το σχέδιο της Αστυνομίας για το συλλαλητήριο του Συντάγματος, με αυξημένη αστυνόμευση, περιπολίες, αλλά προληπτικούς ελέγχου.

Η κυβέρνηση φοβάται «θερμή υποδοχή» από τους κουκουλοφόρους και γι’ αυτό όλες οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σεκατάσταση κόκκινου συναγερμού.

Δεν θέλουν σε καμία περίπτωση σήμερα το απόγευμα το Σύνταγμα να παρουσιάζει την εικόνα του περασμένου Ιουνίου, όπου για πολλές ώρες διαδραματίζονταν οδομαχίες μεταξύ ΜΑΤατζήδων και νεαρών.

Τότε που έπεσαν 2.000 χημικά και 100άδες βόμβες κρότου-λάμψης.

Στη σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων, που θα ξεπερνά τις 6.000, να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται σε περίπτωση εκτρόπων η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας.

Δηλαδή, να μην υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν, ενώ έλαβαν ρητή εντολή να ριχτούν στη μάχη μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη.

Επίσης έχουν δοθεί σαφείς εντολές να μην πέσουν δακρυγόνα στις εισόδους του μετρό.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. στην κατάληψη (από την περασμένη Πέμπτη) της Νομικής, επί της οδού Σίνα, από ομάδες φοιτητών και πολίτες.

Οι καταληψίες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι η Νομική θα είναι το «κέντρο δράσεων στο πλαίσιο του θερμού τετραημέρου και της γενικής απεργίας που θα γίνει». Και γι’ αυτό εκτιμούν πως πρέπει να δοθεί προσοχή στο «στρατηγείο της Νομικής», όπως χαρακτηριστικά το αποκαλούν, για το ενδεχόμενο να παρεισφρήσουν στον χώρο της κατάληψης «μπαχαλάκηδες» και άτομα που θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια.

Αξίζει να τονιστεί πως η ευρύτερη περιοχή του κέντρου θα είναι απαγορευμένη ζώνη για τα αυτοκίνητα. Ο «αποκλεισμός» των οχημάτων θα απλώνεται από τη Συγγρού μέχρι την Κατεχάκη και από την Πειραιώς μέχρι την Πατησίων .

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει τη φρούρηση με διμοιρίες των ΜΑΤ της Βουλής και εκεί θα ανέβει το τείχος-κάγκελο από πλεξιγκλάς… Για το Κοινοβούλιο σχεδιάστηκε ειδικό πλάνο, καθώς αναμένεται να μπει στο στόχαστρο των διαδηλωτών.

Συγκεκριμένα:

  •  Από νωρίς το μεσημέρι (το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 17:00) θα λαμβάνουν μέτρα 6.000 ένστολοι. Από αυτούς, οι 2.000 θα ανήκουν στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή 20 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (ένα είδος ήπιων ΜΑΤ)) και 25 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης).
  • Ισχυρές δυνάμεις των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ θα ενεργούν περιφερειακά της πλατείας Συντάγματος. Και εκατοντάδες άνδρες της Ασφάλειας, κρατικής και Τροχαίας.
  •  Οχήματα και άνδρες της Πυροσβεστικής θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.
  •  Εισαγγελείς χωρισμένοι σε δύο βάρδιες βρίσκονται σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο.