Α.Σαμαρας: «Η πρωθυπουργία στην Ελλάδα είναι η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο»

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς

«Εμείς αλλάζουμε, αλλά την ίδια στιγμή εσείς πρέπει να μας βοηθήσετε, πρέπει να βοηθήσετε την κατάσταση», είναι το μήνυμα που έστειλε προς τους δανειστές της Ελλάδας ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Εναλλακτικό σενάριο, πρόσθεσε, θα μπορούσε να σημάνει «το τέλος της Ελλάδας». «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη της την αυξανόμενη κοινωνική ένταση που σαρώνει την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Σαμαράς, χαρακτηρίζοντας την πρωθυπουργία της χώρας ως «την πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο». Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι ευρωπαίοι ηγέτες βλέπουν στον Αντώνη Σαμαρά την τελευταία ελπίδα της Ελλάδας για σταθερότητα. Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, η διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι καθόλου διασκεδαστική υπόθεση.

«Πιστεύετε ότι υπάρχει κανείς που θα χαιρόταν να είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας;» ρώτησε με χαμηλή φωνή ο κ. Σαμαράς τον δημοσιογράφο που τον επισκέφθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είναι η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο. Είναι μόνο μπελάς».

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, αν και υπονόησε ότι οι προϋποθέσεις για την παραμονή της στην ευρωζώνη έχουν αυξανόμενο πολιτικό και οικονομικό κόστος.

Αναφερόμενος στην αυξανόμενη κοινωνική ένταση σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποίησε: «Είναι προϊόν της τεράστιας κρίσης και ύφεσης που ζούμε. Αυτό πρέπει να χτυπήσει καμπανάκια στους εταίρους μας και σε όλο το δυτικό κόσμο. Εάν αυτό συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα και στην Ισπανία και αύριο σε άλλες χώρες, πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα ενταθεί» είπε.

Ερωτηθείς εάν είχε αντιμετωπίσει δυσκολίες σαν αυτές που βιώνουν τώρα πολλοί Ελληνες, απάντησε: «Καθένας από εμάς με τον ένα ή τον άλλα τρόπο έχει αντιμετωπίσει πολύ δοκιμασίες. Είμαι στην πολιτική· έμεινα στο σπίτι μου για 11 χρόνια λόγω της πολιτικής» λέει αναφερόμενος στη δεκαετία του 1990, όταν έφυγε από τη Νέα Δημοκρατία.

«Χάρη στην οικογένειά μου δεν είχα προβλήματα αυτού του είδους» προσθέτει αναφερόμενος σε οικονομικά προβλήματα. Αλλά συμπληρώνει ότι συμπάσχει με τον ελληνικό λαό. «Νιώθω τον πόνο τους κάθε δευτερόλεπτο» λέει.

Αναφερόμενος στην παράνομη μετανάστευση λέει ότι «σαρώνει» τη χώρα και ότι το πρόβλημα μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερο λόγω του κύματος μετανάστευσης από τη Συρία.

«Οι παράνομοι μετανάστες έχουν καταλάβει την Αθήνα» είπε «προκαλώντας πρόβλημα στη δημόσια υγεία» και αύξηση της εγκληματικότητας.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην Χρυσή Αυγή λέγοντας ότι ήταν «μια φούσκα που θα έσκαγε» και ότι τα μέλη της δεν είναι «ιδεολογικοί οπαδοί», αλλά ότι την στήριξαν από μια διάθεση απόγνωσης και «κόντρα στο σύστημα» εξαιτίας της μεγάλης κρίσης.

Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει στην απαγόρευση της Χρυσής Αυγής και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι η Δημοκρατία είναι τόσο δυνατή που δεν χρειάζεται να λαμβάνει υπερβολικά μέτρα».

 

Η συνέντευξη, αναλυτικά:

Περίμενε όλη του τη ζωή γι’ αυτή τη στιγμή και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες τον θεωρούν ως την τελευταία ευκαιρία που έχει η Ελλάδα για σταθερότητα. Αλλά για τον Αντώνη Σαμαρά, η διακυβέρνηση της χώρας του δεν είναι σε καμιά περίπτωση εύκολη υπόθεση. «Πιστεύετε ότι υπάρχει κανείς που θα αισθανόταν ευτυχής να είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας;» ρώτησε με χαμηλή φωνή τον δημοσιογράφο που τον επισκέφτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή, βάζοντας τους αγκώνες στα γόνατά του. «Είναι η πιο σκληρή δουλειά στον κόσμο. Είναι σκέτο βάσανο».

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο μετά από δύο ταραχώδεις εκλογικές αναμετρήσεις, ο κ. Σαμαράς εργάζεται σκληρά προκειμένου να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Ελλάδας και να διαλύσει όλους τους φόβους ότι η χώρα θα μπορούσε να φύγει από το ευρώ, την στιγμή που η σκληρή λιτότητα που θα πρέπει να επιβάλει για να διατηρήσει τη χώρα στο κοινό νόμισμα πυροδοτεί ένα νέο κύμα κοινωνικής αναταραχής.

Καθισμένος στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι ο στόχος έχει σχεδόν επιτευχθεί. «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ», δήλωσε, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι οι προϋποθέσεις για την παραμονή της στην ευρωζώνη έχουν αυξανόμενο πολιτικό και οικονομικό κόστος.

Σε μια εβδομάδα που βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν στην Ελλάδα και την Ισπανία κατά των αυστηρότερων μέτρων λιτότητας και της αυξανόμενης ανεργίας και μετά από άλλες μαζικές διαδηλώσεις σε μια κατά τα άλλα ήρεμη Πορτογαλία, ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί στενά «αυτό το νέο κοινωνικό φαινόμενο» που σαρώνει την Ευρώπη.

«Είναι αποτέλεσμα της τεράστιας κρίσης και της τεράστιας ύφεσης που βιώνουμε», δήλωσε. «Και αυτό είναι που θα πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους εταίρους μας και σε όλον τον δυτικό κόσμο: εάν αυτό συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα  και στην Ισπανία, και αύριο και σε άλλες χώρες, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα ενταθεί».

Ενώ αγωνίζεται να διατηρήσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, ο κ. Σαμαράς δίνει μια δύσκολη μάχη να περιορίσει τη ζημιά στο εσωτερικό. Η ανεργία βρίσκεται στο 24% και ανεβαίνει, ανέρχεται σε πάνω από 50% μεταξύ των νέων, μια κατάσταση που αποκαλεί ως «το νούμερο 1 πρόβλημά του». Το ΑΕΠ της χώρας έχει μειωθεί 25% από το 2009, ενώ εκτιμάται ότι γύρω στις 400.000 μικρές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν τους επόμενους μήνες.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο κ. Σαμαράς πιέζει για περισσότερο χρόνο – μέχρι το 2016 αντί για το 2014 – ώστε να εφαρμόσει ένα νέο πακέτο εξαιρετικά μη δημοφιλών μέτρων λιτότητας ύψους 25 δις δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται περικοπές στον δημόσιο τομέα και στις συντάξεις και νέες φορολογικές κλίμακες, καθώς και 2,6 δις δολάρια σε νέους φόρους. Η Ελλάδα πρέπει να  προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα προκειμένου να λάβει τα 40 δις δολάρια δημοσιονομικής βοήθειας τον επόμενο μήνα από τους διεθνείς δανειστές. Χωρίς αυτή τη ρευστότητα, ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την κατάρρευση.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η Πέμπτη ήταν μια από τις πιο ευτυχισμένες μέρες του από τότε που ανέλαβε την εξουσία, καθώς η κυβέρνησή του κατέληξε σε μια βασική συμφωνία για τα μέτρα λιτότητας. Αλλά η λεγόμενη τρόικα των δανειστών – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό

Ταμείο – είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει κατά πόσο θα εγκρίνει το πακέτο όταν ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Η πρόσφατη ιστορία δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για αισιοδοξία. Η αναχώρηση των διαπραγματευτών της τρόικας προκάλεσε αναβρασμό την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο η χώρα μπορεί πράγματι να τηρήσει τις υποσχέσεις της, τη στιγμή που έχει κατ’ επανάληψη αποτύχει στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών της στόχων.

Περισσότερες διενέξεις αναμένονται επίσης εντός του ταραχώδους πολιτικού συνασπισμού του κ. Σαμαρά, που σε μια σπάνια για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία

περίπτωση ένωσε το κεντρο-δεξιό κόμμα του της Νέας Δημοκρατίας, τους κάποτε ισχυρούς Σοσιαλιστές και ένα μικρότερο κόμμα, τη Δημοκρατική Αριστερά. Το εάν  ο κ. Σαμαράς πετύχει θα καθορίσει και το κατά πόσο η κυβέρνησή του θα μπορέσει να αντέξει τον χειμώνα – πόσο μάλλον να εξαντλήσει την τετραετή της θητεία, όπως ελπίζει ο κ. Σαμαράς. «Είναι μια τετραετής κυβέρνηση», δήλωσε.

Το μήνυμά του στους Έλληνες ήταν ξεκάθαρο: Διατηρήστε την πίστη σας, έρχονται καλύτερες μέρες. «Αυτό που σας λέω είναι ότι ‘υπάρχει ελπίδα’», δήλωσε. «Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να προσφέρω».

Αλλά και το μήνυμά του στη Ευρώπη ήταν εξίσου σαφές: Χωρίς τη βοήθειά της, οι υποσχέσεις του ακούγονται κούφιες. «Αλλάζουμε, αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να μας βοηθήσετε, πρέπει να βοηθήσετε την κατάσταση», δήλωσε. Η εναλλακτική επιλογή, πρόσθεσε, θα μπορούσε να είναι «το τέλος της Ελλάδας».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι αυτός ο γύρος λιτότητας θα είναι και ο τελευταίος. Παρόλο που ελάχιστοι Έλληνες φαίνεται να τον πιστεύουν – και πολλοί εξ αυτών είναι αναστατωμένοι με το σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει αυτές τις μέρες το κόμμα του – ισχυρίζεται ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να είναι διαχειρίσιμα εάν οι πιστωτές της Ελλάδας επέτρεπαν την εφαρμογή τους σταδιακά κατά τη διάρκεια μιας τετραετούς περιόδου αντί για μία και έξω. ΟΙ δανειστές φαίνεται  ότι είναι έτοιμοι να κάνουν δεκτό το αίτημά του.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Σαμαράς εργάζεται προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις πίσω στην Ελλάδα και σκιαγράφησε μια Ευρωπαϊκή ατζέντα που, όπως επισήμανε, έχει ήδη συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στο να βελτιώσει την εικόνα και την αξιοπιστία της Ελλάδας. Περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση των αγορών, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αντικατάσταση  του ισχυρού μέχρι σήμερα συστήματος της ολιγαρχίας, των καρτέλ και της ευνοιοκρατίας με ένα αξιοκρατικό σύστημα.

Σε μία άστατη χώρα, ο κ. Σαμαράς δίνει την εντύπωση ενός ανθρώπου χαμηλών τόνων. Ένας ψηλός και κομψός 61χρονος, ο οποίος γεννήθηκε στην άρχουσα τάξη της χώρας του και πέρασε την ενήλικη ζωή του στην πολιτική. Έχοντας σπουδάσει στο Amherst College, στο οποίο μοιραζόταν τον ίδιο κοιτώνα με τον πρώην Π/Θ, Γιώργο Α. Παπανδρέου, μιλάει σιγά και αργά, ενώ χαμογελάει μόνο περιστασιακά. Φορώντας ένα γκρι κουστούμι με μπλε γραβάτα, την ημέρα της συνέντευξης αποκάλυψε ότι είχε πυρετό.

Στην ερώτηση αν έχει ο ίδιος αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα πολλοί Έλληνες, απάντησε: «Όλοι μας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχουμε αντιμετωπίσει δυσκολίες. Είμαι στην πολιτική, έμεινα σπίτι μου για 11 χρόνια εξαιτίας της πολιτικής». Αναφέρεται στα χρόνια εκείνα στην δεκαετία του ’90, όταν είχε φύγει από την Νέα Δημοκρατία εξαιτίας μίας πολιτικής αντιπαράθεσης. «Χάρη στην οικογένειά μου, δεν έχω τέτοιου είδους προβλήματα», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε οικονομικά ζητήματα. Δήλωσε, ωστόσο, ότι συμπάσχει με τον ελληνικό λαό. «Νιώθω τον πόνο τους κάθε δευτερόλεπτο».

Η Νέα Δημοκρατία ήρθε στην εξουσία εν μέρει εκμεταλλευόμενη το λαϊκό αίσθημα, με τη στάση της στο μεταναστευτικό στις ίδιες εκλογές που οδήγησαν στην είσοδο στη Βουλή, για πρώτη φορά, του νέο-ναζικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, γνωστού για τις επιθέσεις που πραγματοποιεί κατά των μεταναστών. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρνουν την Χρυσή Αυγή στην τρίτη θέση, μετά την Νέα Δημοκρατία και το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ.

Στην συνέντευξη ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «κύματα παράνομων μεταναστών» σαρώνουν την Ελλάδα, συνθέτοντας ένα «μείζον πρόβλημα», το οποίο μπορεί να χειροτερεύσει στην περίπτωση που η Συρία καταρρεύσει με αποτέλεσμα περισσότεροι πρόσφυγες να εισέλθουν στην Τουρκία και μετά στην Ελλάδα. «Οι παράνομοι μετανάστες έχουν καταλάβει την Αθήνα», δήλωσε, προκαλώντας «σοβαρό πρόβλημα στη δημόσια υγεία» και αύξηση της εγκληματικότητας.

Κατά την άποψή του, η Χρυσή Αυγή είναι «μια φούσκα που θα σκάσει», ενώ τα μέλη της δεν είναι «ιδεολογικοί οπαδοί», αλλά έχουν προσχωρήσει σε αυτήν καθοδηγούμενοι από ένα αίσθημα «αντι – συστημικής» απόγνωσης απέναντι στους ολοένα και πιο δυσχερείς οικονομικούς καιρούς.

Όπως υποστήριξε, δεν πιστεύει ότι χρειάζεται να τεθεί εκτός νόμου η  εξτρεμιστική αυτή ομάδα, η οποία έχει λάβει την ψήφο του ελληνικού λαού μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες. «Θεωρώ ότι η δημοκρατία είναι τόσο ισχυρή, ώστε δεν χρειάζεται να ληφθούν ακραία μέτρα», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Βέβαια, οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι σίγουρο ότι θα δοκιμάσουν την

ελληνική δημοκρατία. Αναλογιζόμενος τις προκλήσεις που έρχονται, ο κ. Σαμαράς έδειξε έναν μεγάλο αλληγορικό πίνακα που κρέμεται πάνω από το γραφείο του, ο οποίος απεικονίζει την ελευθερία που οδηγεί τον ελληνικό λαό. «Όταν έρχεσαι το πρωί και βλέπεις αυτό», είπε, στρέφοντας το βλέμμα του ψηλά, «παίρνεις δύναμη».

email
Πηγή άρθρου: tanea.gr