Αλλαγή όρων για τις μικρές καταθέσεις στην Κύπρο τέθηκε στο Eurogroup

Αλλαγή όρων για τις μικρές καταθέσεις στην Κύπρο τέθηκε στο Eurogroup

Αλλαγή όρων για τις μικρές καταθέσεις στην Κύπρο τέθηκε στο Eurogroup

Το πακέτο διάσωσης της Κύπρου και, ειδικότερα, οι όροι για το «κούρεμα» στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών βρέθηκαν στο επίκεντρο έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κ.Δευτέρας.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος.

Στον απόηχο των αντιδράσεων που προέκυψαν -τόσο στην Κύπρο όσο και εκτός- από την απόφαση, εξετάστηκε αλλαγή των όρων με μέριμνα για τους μικροκαταθέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τέθηκε το ζήτημα να διασφαλιστούν οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ και να υπάρξει επιβάρυνση των καταθέσεων πάνω από το ποσό αυτό με αυξημένο συντελεστή (πληροφορίες κάνουν λόγο για 15%) προκειμένου να υπάρξει το ίδιο χρηματοδοτικό αποτέλεσμα.

Το Reuters έχει δημιουργήσει μία εφαρμογή στο Διαδίκτυο, με την οποία μπορεί να πάρει μία ιδέα κανείς πώς η μείωση του ποσοστού φορολόγησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, επηρεάζει προς τα πάνω τους συντελεστές για τα μεγαλύτερα ποσά.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική συμφωνία προέβλεπε επιβολή φόρου 9,9% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% στις κάτω του ποσού αυτού, με βάση τα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών της 15ης Μαρτίου. Το χρηματοδοτικό αποτέλεσμα ήταν 5,87 δισ. ευρώ.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής για τις προτάσεις της κυβέρνησης επί του νομοσχεδίου που κυρώνει τη συμφωνία του Eurogroup για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων θα γίνει -εξ αναβολής- στις 6 το απόγευμα της Τρίτης.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για τη μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε υφιστάμενο ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του οικονομικού επιτελείου, από ελληνικής πλευράς όλα είναι έτοιμα προς την κατεύθυνση αυτή και αναμένονται οι αποφάσεις της κυπριακής πλευράς.

email
Πηγή άρθρου: in.gr