Ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Λειβαθούς Κεφαλονιάς

 Λύκειο Κεραμειών

Λύκειο Κεραμειών

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Λειβαθούς Κεφαλονιάς, συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα για την ασφάλεια των μαθητών και για ρυθμίσεις και μέτρα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα:

Ουσιαστικά μέτρα ΤΩΡΑ.

Για τη διασφάλιση των σπουδών, της ζωής και της ασφάλειας των μαθητών!!!

Ειδικές ρυθμίσεις και μέτρα για τους μαθητές:

 1. Άμεσα να ρυθμιστεί ότι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, δεν θα δώσουν πανελλαδικές και θα εισαχθούν με ειδικό καθεστώς (πχ ποσόστωση) στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
 2. Να ακυρωθεί η διαδικασία έναρξης εξέτασης των μαθητών της Α΄ Λυκείου στο Νομό με τράπεζα θεμάτων.
 3. Να ρυθμιστεί η διαδικασία προαγωγής των μαθητών δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων στο Νομό, με συγκεκριμένες διευκολύνσεις, βάσει της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί, χωρίς παράταση του διδακτικού έτους και χωρίς περικοπή των πασχαλινών διακοπών.
 4. Την εναπομένουσα χρονιά να διδαχτεί το απολύτως ουσιώδες για τις επόμενες τάξεις, με παιδαγωγική καθοδήγηση. Οι μαθητές βίωσαν και βιώνουν τραγικές συνθήκες, είναι ψυχικά επιβαρυμένοι, έχασαν ένα μήνα μαθήματα λίγο πριν την έναρξη των εξετάσεων. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μαθημάτων με όρους αναπλήρωσης και εντατικοποίησης της μαθησιακής διαδικασίας.
 5. Να υπάρξει πρόνοια για κατασκηνώσεις και δωρεάν διακοπές των μαθητών μετά το τέλος του σχολικού έτους (χωρίς καμία παράτασή του).
 6. Να προβλεφθούν στην Παλική επιπλέον αίθουσες, στις οποίες οι μαθητές που έχασαν τα σπίτια τους θα μπορούν να διαβάζουν. Επίταξη ξενοδοχείων για τη στέγαση των άστεγων μαθητών και των οικογενειών τους. Δωρεάν πρωινό – μεσημεριανό και βραδινό γεύμα για όλους τους μαθητές στην Παλική. Δωρεάν ένα γεύμα για όλους τους μαθητές των σχολείων του Νομού.
 7. 7.    Στήριξη των μαθητών με οργανωμένο επιτελείο ψυχολόγων κλπ, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Πρόσληψη προσωπικού και τακτική αμοιβή εργαζόμενων σε «Απόπλου» και «Μετάβαση» – έχουν απομείνει 3 από τους 19. Δε μπορεί κάθε φερόμενος ως επιστήμονας ή φιλάνθρωπος των ΜΚΟ να μπαινοβγαίνει στα σχολεία.

Για τη θωράκιση των σχολείων και την ασφάλεια των μαθητών:

 1. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο εποπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Να ελεγχθεί και να δημοσιοποιηθεί για πιο λόγο η πλειονότητα των σχολικών συγκροτημάτων στο Νομό δεν έχει ποτέ παραληφθεί. Ο ουσιαστικός – ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει ΑΜΕΣΑ σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια –έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης), με προτεραιότητα σε όσα έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985, δηλαδή σύμφωνα με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς. Για όσα τέτοια κτήρια δεν προκύψει η επάρκεια να αντικατασταθούν άμεσα με σύγχρονα αντισεισμικά κτηριακά συγκροτήματα. Στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας η πολιτεία οφείλει ΟΛΑ τα σχολεία του νομού να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003), που πρέπει να επικαιροποιηθούν, βάσει των δεδομένων του τελευταίου σεισμού (όχι πολυώροφα, επάρκεια σε προαύλια, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις κλπ).
 2. Να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας και να συνταχθεί σχετικό μητρώο που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
 3. Να διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια στις σχολικές μεταφορές, με τεχνικά έργα στα επικίνδυνα σημεία.
 4. Να προχωρήσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τα πέντε νέα σχολικά συγκροτήματα στο Νομό, τα οποία έχουν αποφασιστεί από την τοπική διοίκηση εδώ και δέκα χρόνια. Τα σχολεία να γίνουν από τον ΟΣΚ, με πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.
 5. Να μην υλοποιηθούν τα σχέδια κατάργησης – συγχώνευσης του ΟΣΚ και του ΟΑΣΠ. Να υπάρξει αναβάθμιση και στελέχωσή τους, ώστε να παίξουν το ρόλο τους.
 6. Να επικαιροποιηθούν με ευθύνη του ΟΑΣΠ και σε συνεργασία με τους Συλλόγους διδασκόντων τα σχέδια αντιμετώπισης σεισμού. Να γίνονται γίνουν συστηματικά ασκήσεις και να ενισχυθεί η αντισεισμική αγωγή.
 7. 7.    Όχι στη μονιμοποίηση των κοντέινερς και στη διπλοβάρδια.

Άλλα μέτρα:

 1. Να αρθούν οι διαθεσιμότητες σε εκπαιδευτικούς – φύλακες – επιστάτες.
 2. Προσλήψεις για πρόσθετη – ενισχυτική.
 3. Μέτρα για τους σεισμόπληκτους εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες και προσωπικό κοινωφελούς (οικονομικά, μοριοδότηση για μεταθέσεις, καταβολή δεδουλευμένων σε καθαρίστριες – 5μηνίτες και ΕΣΠΑ που είναι απλήρωτοι, άμεση άρση στα ωράρια οκτώ το πρωί με οκτώ το βράδυ για συμπληρώσεις ωραρίου κλπ).
 4. Μέτρα για τους σπουδαστές των ΑΕΝ και των ΤΕΙ (δωρεάν σίτιση, στέγαση, άμεση αποκατάσταση εξοπλισμού που καταστράφηκε στις σχολές, επιδότηση για οικοσκευή, μέτρα για διευκολύνσεις στις εξετάσεις κλπ). Πλήρης αποκατάσταση κι ενίσχυση των κτιρίων στην ΑΕΝ.
 5. Μέτρα για τους σεισμόπληκτους κεφαλονίτες σπουδαστές που φοιτούν σε άλλες περιοχές (κάλυψη ενοικίου, επιδότηση σπουδών, διευκολύνσεις για μετεγγραφές σε αντίστοιχα τμήματα όταν έχουν αλλού σπίτι ή αδέρφια που σπουδάζουν κλπ).

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Λειβαθούς στηρίζει την κοινή δράση γονέων – εκπαιδευτικών – μαθητών, με αυτό το πλαίσιο, και καλεί:

–          την Κυριακή 23/02/2014 και ώρα 10.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Αργοστόλι), σε μαζική παράσταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την

–          την Πέμπτη 27/02/2014 στην Αθήνα, σε μαζική παράσταση στη Βουλή για επίδοση ψηφίσματος στον Υπουργό Παιδείας και στα πολιτικά κόμματα. Καλούνται η Γενική Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας, η ΑΣΓΜΕ, οι φορείς του λαϊκού κινήματος και οι αδελφότητες Αθήνας – Πειραιά – τα σωματεία και η Ομοσπονδία να συνδράμουν στην διεκδίκηση του επικαιροποιημένου και εμπλουτισμένου πλαισίου.

Κεραμειές 22/2/2014

Για το ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Λειβαθούς

Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας

Γρηγορόπουλος Σταύρος

Μιχαλάτου Μαίρη

email