Ανεβαίνει ο λογαριασμός των μέτρων για το 2013 εν αναμονή «θετικής δήλωσης» από το Eurogroup

Ι.Στουρνάρας

Ο Γ.Στουρνάρας.

Σε συμβιβασμό με την τρόικα για μέτρα ύψους 8,8 δισ. ευρώ το 2013 (έναντι 7,8 δισ. που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού) φαίνεται ότι καταλήγει η κυβέρνηση, αναζητώντας συν τοις άλλοις μία «θετική δήλωση» από το Eurogroup τη Δευτέρα.

Η τρόικα πιέζει για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή του νέου πακέτου μέτρων και για παρεμβάσεις «άμεσης απόδοσης», δηλαδή μεγάλες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και οι επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών θα αναχωρήσουν σήμερα για το Λουξεμβούργο, ώστε αύριο, Δευτέρα, να συμμετέσουν στη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε το πρωί του Σαββάτου με την τρόικα και σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΟΙΚ υπήρξε πρόοδος τόσο στο δημοσιονομικό σκέλος όσο και στο διαρθρωτικό, ενώ συζητήθηκαν και οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και γι’ αυτό στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτης Θωμόπουλος.

«Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Υπάρχουν αποκλίσεις, δεν έχουν κλείσει ακόμα. Θα συνεχίσουμε και την επόμενη εβδομάδα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας: «Ευελπιστούμε στο Eurogroup να έχουμε μια θετική παρουσίαση από την τρόικα».

Σκληρά μέτρα

Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής» μετά από μια εβδομάδα εξαντλητικών διαπραγματεύσεων η τρόικα πέρασε όλα τα σκληρά μέτρα άμεσης απόδοσης που ζητούσε όπως:

– η απόλυση όλων των δημοσίων υπαλλήλων από φορείς, οργανισμούς και θέσεις του δημοσίου που καταργούνται (μετά από ένα χρόνο διαθεσιμότητας),

– η κατάργηση του Κινήτρου Επίτευξης Στόχων που προβλεπόταν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που επεκτείνεται σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ, και

– κυρίως η μείωση των συντάξεων και η κατάργηση των δώρων των συνταξιούχων του ΟΓΑ, με το επιχείρημα ότι «δεν πλήρωσαν ποτέ ούτε εισφορές, ούτε φόρους».

Φόρος στους εφοπλιστές

Κατόπιν τούτων και προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβέρνηση πολιτικά για να περάσει τα μέτρα από το σκόπελο της Βουλής η τρόικα αποδέχθηκε πρόταση του υπουργού Οικονομικών να επιβληθεί φόρος στους εφοπλιστές (με συντελεστή επί του τονάζ των πλοίων) και την πρόταση να θεσμοθετηθεί η πρόταση της ΔΗΜΑΡ, του Φώτη Κουβέλη, για «ρήτρα ισοδύναμων μέτρων» που προβλέπει τα εξής:

-αν επιτευχθεί ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας το πλεονάζον έσοδο από τα προβλεπόμενα, αυτομάτως το επόμενο έτος θα γίνεται ισοδύναμη αφαίρεση από τα κοινωνικά δυσβάστακτα μέτρα όπως η μείωση των χαμηλών συντάξεων (συμπεριλαμβανομένων και του ΟΓΑ), η αύξηση ορίου ηλικίας για την ένταξη στο ΕΚΑΣ, η κατάργηση των ειδικών επιδομάτων ανεργίας για εποχικά απασχολούμενους, η περικοπή δώρων και ο περιορισμός κοινωνικών επιδομάτων.

Το πλέον κρίσιμο ζήτημα κατά τον κ. Στουρνάρα είναι «η έγκριση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου». Διαφορετικά η παράταση της αβεβαιότητας σε συνδυασμό με την κοινωνική αναταραχή που έχει ξεσπάσει, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και εν τέλει στην εφαρμογή των μέτρων αφού υποχωρούν τα έσοδα.

Στο παρασκήνιο η διαφορά των 2,5 δισ. ευρώ που υπήρχε στο πακέτο των μέτρων για τη διετία 2013 – 2014 μοιράστηκε.

Το 1 δισ. ευρώ θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά και κυρίως τους συνταξιούχους το 2013 και το υπόλοιπο ποσό θα πέσει στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες το 2014 με την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που δεν είχαν κλείσει μέχρι το Σάββατο το απόγευμα.

Τα μέτρα του επώδυνου συμβιβασμού

Τα μέτρα με τα οποία κυβέρνηση και τρόικα κατέληξαν σε συμβιβασμό είναι:

– Κατάργηση δώρων στα ταμεία, ΟΑΕΔ, ΟΓΑ 1,715 δισ. ευρώ.

– Μείωση στο άθροισμα συντάξεων (κύριας και επικουρικής) άνω των 1,000 ευρώ σε ποσοστό 3-10% 597 εκατ. ευρώ.

– Μείωση 30 ευρώ συντάξεων του ΟΓΑ 310 εκατ. ευρώ.

– Σύνταξη από τα 65 στα 67 για όλους 449 εκατ. ευρώ.

– Αναστολή κινήτρου επίτευξης στόχων στο Δημόσιο 137 εκατ. ευρώ

– Νέες περικοπές στα φάρμακα 330 εκατ. ευρώ.

– Κατάργηση εποχικών επιδομάτων ΟΑΕΔ 50 εκατ. ευρώ

– Φόρος στους εφοπλιστές 100 εκατ. ευρώ.

email
Πηγή άρθρου: in.gr