Απειλή παραίτησης του Γ. Στουρνάρα, σήμερα νέα συνάντηση με την τρόικα

Απειλή παραίτησης του Γ. Στουρνάρα, σήμερα νέα συνάντηση με την τρόικα

Απειλή παραίτησης του Γ. Στουρνάρα, σήμερα νέα συνάντηση με την τρόικα.

Η απειλή παραίτησης του Γιάννη Στουρνάρα φαίνεται πως έβαλε τις διαπραγματεύσεις σε τροχιά συμφωνίας. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η τρόικα έπαψε να πιέζει για νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, μετά και την προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι, «δεν υπογράφω αυτό και θα φύγω».

Ετσι στη νέα συνάντηση με την τρόικα θα έχει το οικονομικό επιτελείο το απόγευμα, μετά τη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1.30 τα μεσάνυχτα, «μπορεί ακόμα και σήμερα να κλείσει το πακέτο των μέτρων», έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και διευκρίνισε λέγοντας ούτως ή άλλως «έχουν οριοθετηθεί οι διαφορές και δεν θα μείνει ανοιχτό κομμάτι μετά την Κυριακή». Πρόσθεσε ωστόσο, ότι αυτή η συμφωνία θα τελεί φυσικά υπό την έγκριση των πολιτικών αρχηγών και των προϊσταμένων της τρόικας. Ο ίδιος παρατήρησε ότι Η έως τώρα συμφωνία αφορά σε μέτρα ύψους 7,5 δισ. Ευρώ (περιλαμβάνονται περικοπές συντάξεων, μισθών, κοινωνικών επιδομάτων και την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη, το τελευταίο μέτρο θα αποδώσει 1,1 δισ. ευρώ

Και 1,5 δισ. Ευρώ από διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα.

Παράλληλα, επιπλέον του συνολικού πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ, πρέπει να εξευρεθούν 2 δισ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, με βάση το Μνημόνιο του Μαρτίου.

Η αισιοδοξία του κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών οφειλόταν στο γεγονός ότι υπάρχουν πρωτότυπες ιδέες και από την ελληνική πλευρά και από την τρόικα, για να καλυφθεί η τρύπα των 2,5 και πλέον δισ. Ευρώ.

Πάντως, η τρόικα έχει απορρίψει κάποιες από αυτές τις ιδέες, θεωρώντας ότι θα αρχίσουν να αποδίδουν μετά το 2014 (π.χ. η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των δημοτικών σχολείων, με όφελος 50 εκατ. ευρώ).

email
Πηγή άρθρου: imerisia.gr