
Δημόσιοι Υπάλληλοι.
Ενα δημόσιο τομέα που θα αριθμεί 600 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, μικρότερο κατά 1/3 από αυτό του 2009 και έχοντας υπερκαλύψει το στόχο των 150 χιλιάδων αποχωρήσεων ως το 2015 περιέγραψε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης μιλώντας σε Βέλγους επιχειρηματίες. «Χωρίς απολύσεις, αλλά με τις αναγκαίες μετατάξεις και σε συνθήκες εργασιακής ειρήνης και ασφάλειας, η Ελλάδα επιτυγχάνει το στόχο για μικρότερο, λειτουργικό και αποδοτικό κράτος», είπε ο κ. Μανιτάκης, δίνοντας επί της ουσίας το στίγμα του σχεδίου που θα παρουσιάσει εντός των ημερών και στη συνάντησή του με το κλιμάκιο της τρόικας.
Σύμφωνα με τον υπουργό ο στόχος θα επιτευχθεί με τρεις τρόπους:
1. Με την αυστηρή τήρηση του κανόνα μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις, με δεδομένο το κύμα φυγής από το Δημόσιο.
2. Το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι οι αποχωρήσεις θα φτάσουν τις 40.000 μόνο για φέτος και πιθανότατα το ίδιο νούμερο και για τα επόμενα χρόνια. Ετσι, αν υπολογιστεί ότι πέρυσι αποχώρησαν 50.000 υπάλληλοι και για την επόμενη τριετία 120.000 (40.000 κατ’ έτος), το Δημόσιο θα «αδειάσει» κατά 170.000 μόνο από τις αιτήσεις συνταξιοδότησης.
3. Και με την πρόταση του υπουργείου για συνταξιοδοτική ωρίμαση, δηλαδή για πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση συνολικά 35.000 υπαλλήλων με εξαγορά 3 πλασματικών χρόνων υπηρεσίας. Όπως είπε ο κ. Μανιτάκης έτσι «διασφαλίζουμε ότι ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015 υπερκαλύπτεται με φυσιολογικές και οικειοθελείς αποχωρήσεις, υπερβαίνοντας μάλιστα κατά πολύ τον αριθμό των 200.000, με ταυτόχρονη πρόνοια να μην αποψιλωθεί η διοίκηση από έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό». Παράλληλα θα περιορισθεί το μισθολογικό κόστος, ενώ θα απελευθερωθούν θέσεις προκειμένου να ανανεωθεί η Δημόσια Διοίκηση με νέους, καταρτισμένους και ικανούς υπαλλήλους.
Αξιολόγηση
Αναφερόμενος συνολικότερα στη Διοικητική Μεταρρύθμιση, ο κ. Μανιτάκης υπογράμμισε ότι «κλειδί» για τον εξορθολογισμό της Δημόσιας Διοίκησης θα είναι η αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση των δομών ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε από τις αρχές του 2013 να ξεκινήσει η αξιολόγηση των υπαλλήλων. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Θα αποτελέσει οδηγό για το σύνολο της αναδιάρθρωσης σε όλα τα υπουργεία και τη σύνταξη των νέων οργανισμών.
Είναι χαρακτηριστικό πως από την αξιολόγηση στο υπουργείο προκύπτει σημαντική μείωση διοικητικών μονάδων, γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων και τμημάτων, που φθάνει ακόμη και το 50%. Η αξιολόγηση των υπαλλήλων, όπως αποκάλυψε ο κ. Μανιτάκης, θα αρχίσει από την κορυφή προς τα κάτω. Πρώτοι θα αξιολογηθούν οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι τμηματάρχες, οι προϊστάμενοι και θα ακολουθήσει το υπόλοιπο προσωπικό.
Προαναγγελία απολύσεων επίορκων υπαλλήλων
Το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα εκτιμάται στο 6,8% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 14 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Αντ. Μανιτάκης
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης αναφέρθηκε κατά την ομιλία του και στις προσπάθειες που γίνονται για την πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο προαναγγέλλοντας απολύσεις επίορκων υπαλλήλων. «Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι η συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητά τους δεν τους απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις τους ούτε από την πειθαρχική ευθύνη που υπέχουν», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο υπουργός μίλησε και για τη μάχη στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Με τη συνδρομή των μεθόδων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της άρσης των διοικητικών βαρών.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα εκτιμάται στο 6,8% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 14 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με έρευνες μάλιστα, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αναγκάζονται να δαπανούν ετησίως 2 δισ. ευρώ για να καλύψουν το κόστος που προκύπτει από γραφειοκρατικά εμπόδια.