Αποκλιμάκωση της έντασης : Τα πλοία φεύγουν κανονικά

Aναχώρηση πλοίων

Aναχώρηση πλοίων

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων, καθώς μετά τις 6 το πρωί τέθηκε σε ισχύ η πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών, αφού προηγήθηκε μία νύχτα μέσα σε σκηνικό έντασης, με διμοιρίες των ΜΑΤ και απεργούς να στέκονται απέναντι.

Ο πρόεδρος της ΠΝΟ, Αντώνης Νταλακογιώργος, με δηλώσεις του στο Βήμα FM, αφού εξαπέλυσε βολές εναντίον της κυβερνητικής απόφασης για επιστράτευση, είπε ότι οι ναυτεργάτες θα προχωρήσουν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις όταν κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που τους αφορά, ενώ θα λάβουν μέρος στην πανεργατική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, στην πορεία προς το υπουργείο μετά τη συγκέντρωση και τέλος στην απεργία της 20ης Φεβρουαρίου

Από τις 6:00 σε πολλά πλοία είχε ξεκινήσει η φόρτωση τους με προϊόντα, ενώ μετά τις 7:30 έφυγαν και τα πρώτα πλοία προς διάφορους προορισμούς.

Τα ΜΑΤ είχαν σπεύσει στο λιμάνι στις 3.30, χωρίς ωστόσο να προκληθούν επεισόδια, παρά μόνο να επικρατήσει μία ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, με τους απεργούς και μέλη τουΠΑΜΕ, που φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, η ηγεσία των ναυτεργατών δήλωνε ότι θα συνεχιστεί η απεργία και οι απεργοί θα αρνηθούν τα φύλλα της πολιτικής επιστράτευσης, παρά την κυβερνητική απόφαση, η οποία ελήφθη μετά την απόφαση της ΠΝΟ να κηρύξει νέα 48ωρη απεργία-έως τις 6 το πρωί της Παρασκευής- με οριακή πλειοψηφία.

“Η κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ναυτεργατών. Κάναμε εξαντλητικό διάλογο και δώσαμε συγκεκριμένες λύσεις. Όπως φαίνεται από την απόφαση της ΠΝΟ, δυστυχώς μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν δίνουν περιθώρια για διάλογο“, είχε δηλώσει ο υπουργός Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

“Υπό αυτές τις συνθήκες και με γνώμονα την άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, που αποτελεί πνεύμονα ζωής για τη νησιωτική Ελλάδα, με απόφαση του πρωθυπουργού, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κηρύσσεται πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων των δρομολογημένων ακτοπλοϊκών πλοίων και εξουσιοδοτείται ο υπουργός να προβεί σε επίταξη των υπηρεσιών των πληρωμάτων των ανωτέρω πλοίων”.

Τι απαντά η ΠΝΟ

Να αρνηθούν να παραλάβουν τα φύλλα επίταξης, είχε καλέσει -μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης- τους ναυτεργάτες η ΠΝΟ, σημειώνοντας ότι η απεργία θα συνεχιστεί μόνο για το λιμάνι του Πειραιά.

Μιλώντας -το απόγευμα της Τρίτης- στον Real, ο πρόεδρος της Αντώνης Νταλακογιώργος, είπε: “Θα κουρελιάσουμε το χαρτί της επιστράτευσης και θα το στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας”.

Ο ίδιος χαρακτήρισε “μπαρούφες και κουβέντες για το καλάθι των αχρήστων” τις δηλώσεις Μουσουρούλη για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους, επισημαίνοντας ότι “η κυβέρνηση βάζει σε μεγάλη περιπέτεια τη χώρα και το λαό με τον αυταρχισμό που επιδεικνύει”.

“Θα περιφρουρήσουμε τον δίκαιο και νόμιμο αγώνα των εργαζομένων. Η επιστράτευση συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη των πραγμάτων για τη χώρα και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της”, συμπλήρωσε.

“Η απεργία συνεχίζεται κόντρα στην πολιτική επιστράτευση. Όλοι στους καταπέλτες, όλοι οι ναυτεργάτες έξω από τα καράβια”, είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Σάββας Τσιμπόγλου.

Πολιτική αντιπαράθεση

Στο άκουσμα της είδησης για την επιστράτευση, οι ναυτεργάτες πραγματοποίησαν – υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία- συγκέντρωση στον Πειραιά με τη συμπαράσταση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον Πειραιά μετέβη και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης.

Πυρά κατά ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για “παλαιοκομματικές” πρακτικές εξαπέλυσε ο Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος κυβερνητικής σύσκεψη στο Μαξίμου το βράδυ της Τρίτης,

Αντιδράσεις

Ακραίο αντιδημοκρατική μέτρο χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ την επιστράτευση, ενώ κήρυξε παναττική 24ωρη απεργία συμπαράστασης στην ΠΝΟ.

Καταγγέλλουν “την κυβερνητική πρακτική των επιστρατεύσεων που για ακόμη μια φορά χρησιμοποιείται για να σταματήσει μια δίκαιη απεργία όπως αυτή των ναυτεργατών. Είναι πλέον εμφανές ότι ο κυβερνητικός αυταρχισμός δεν έχει τελειωμό”.

“Με εργαζόμενους στο χακί δεν υπάρχουν εργασιακές σχέσεις και δεν έχει μέλλον η οικονομία. Η δημοκρατία με επιστρατευμένους εργαζόμενους είναι μια επιστρατευμένη δημοκρατία.Η κυβέρνηση μετατρέπει σταδιακά την κοινοβουλευτική δημοκρατία σε μία ιδιόμορφη κοινοβουλευτική χούντα του κεφαλαίου σε βάρος του κόσμου της εργασίας. Οι ναυτεργάτες έχουν 100% δίκιο και έχουν κοινό μέτωπο με τον αγροτικό κόσμο. Οι αγώνες δεν σταματάνε με επιστρατεύσεις”, δήλωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης.

“Η απόφαση επιστράτευσης και των ναυτεργατών φανερώνει τον αχαλίνωτο αυταρχισμό της κυβέρνησης, με τον οποίο επιχειρεί να επιβάλλει τις νέες αξιώσεις των εφοπλιστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών στον τουρισμό που είναι σε βάρος και των ναυτεργατών αλλά και των λαϊκών στρωμάτων που μένουν στα νησιά”, σημειώνει το ΚΚΕ.

Τι ζητάνε οι ναυτεργάτες

Οι ναυτεργάτες ζητούν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας που “ξεκληρίζει τον κλάδο τους”.

Επιπλέον ζητούν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων, άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών στα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων, αλλά και αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν στις συντάξεις των απομάχων, κυρίων και επικουρικών.

email
Πηγή άρθρου: nooz.gr