Αποκλειστικές δηλώσεις απο το Earthquakenet.gr

Καταστροφές από σεισμό

Καταστροφές από σεισμό

Μετά από επικοινωνία που είχαμε με τους επιστήμονες της έγκυρης ιστοσελίδας www.earthquakenet.gr σας μεταφέρουμε τις επιστημονικές τους παρατηρήσεις όσον αφορά τον σημερινό σεισμό στην Κεφαλλονιά.

Ο σημερινός σεισμός ήταν σε απόσταση 5-6 χιλιόμετρα από τον προηγούμενο , οπότε δεν μιλάμε για μετανάστευση επικέντρων και ενεργοποίηση νέου ρήγματος. Κατα την κρίση τους πρόκειται για ισχυρό μετασεισμό (μια και μπορεί να φτάσει ακόμα και το μέγεθος του κύριου σεισμού).

Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί από μία τέτοια δόνηση της τάξεως του 5,3-5,4 οι οποίοι πράγματι έλειπαν απο την ακολουθία , και ο σημερινός σεισμός ήταν μια καλή εκτόνωση της ενέργειας. Χαρακτηριστικά μας ανέφεραν ότι με τον πρώτο σεισμό εκτονώθηκε το 40% της ενέργειας και περίπου εκτονώθημε με τον σημερινό άλλα 40%. Το υπόλοιπο θα εκτονωθεί με μία πλούσια μετασεισμική ακολουθία που μπορεί να περιέχει αρκετά 5άρια και που μπορεί να διαρκέσει και ένα χρόνο μειούμενη σταδιακά.

Κατά την γνώμη τους σεισμοί αυτού του μεγέθους δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν διπλανά ρήγματα , μιά και για την ενεργοποίηση χρειάζεται δόνηση 6,5+ και φυσικά τα ρήγματα αυτά να είναι ώριμα να δώσουν τον σεισμό τους.

Η συντακτική ομάδα του Earthquake-now ευχαριστεί για την άμεση , φιλική και απόλυτα κατανοητή ενημέρωση.

email