Αποτελεσματικές οι ειδικές αστυνομικές εξορμήσεις – επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα

Ελληνική Αστυνομία

Ελληνική Αστυνομία (Πηγή φωτογραφίας:tovima.gr)

Οι εξορμήσεις πραγματοποιούνται με τη μορφή τακτικών ή έκτακτων αστυνομικών επιχειρήσεων.

Έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά, τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων και ερευνών, την αυξημένη αστυνομική παρουσία και τη συνδυασμένη επιχειρησιακά ανταπόκριση και δράση

Απολογισμός αστυνομικών δράσεων της τελευταίας εβδομάδας (28.05.2012 έως και 03.06.2012)

Στο πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής 2010 2014 και του κεντρικού επιχειρησιακού σχεδιασμού που έχει εκπονήσει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, όλες οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, πραγματοποιούν στις περιοχές αρμοδιότητας τους, γενικές ή ειδικές αστυνομικές εξορμήσεις, με τη μορφή τακτικών ή έκτακτων αστυνομικών επιχειρήσεων.

Οι γενικές αστυνομικές εξορμήσεις έχουν ως στόχο την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, ενώ οι ειδικές την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων που καταγράφονται σε διάφορες περιοχές.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν οι κατά τόπους Υπηρεσίες Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας, καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό των Ομάδων ΔΙ.ΑΣ., Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), Δίωξης Ναρκωτικών κ.λπ. από το προσωπικό της αρμόδιας Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης. Κατά περίπτωση, συνδράμουν και συναρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς (Δημοτική Αστυνομία, ΣΔΟΕ, Πολεοδομία, Διεύθυνση Υγιεινής κ.λπ.).

Οι αστυνομικές αυτές εξορμήσεις επιχειρήσεις, έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων και ερευνών, την αυξημένη αστυνομική παρουσία και τη συνδυασμένη επιχειρησιακά ανταπόκριση και δράση. Παράγουν σημαντικά αποτελέσματα, που έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στο περιβάλλον ασφάλειας, όσο και στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Ενδεικτικά, την τελευταία εβδομάδα, από τη Δευτέρα (28.05.2012) έως και χθες Κυριακή (03.06.2012), πραγματοποιήθηκαν σε όλη την χώρα πολυάριθμες γενικές και ειδικές αστυνομικές εξορμήσεις.

Αποκλειστικά στις εξορμήσεις αυτές:

Διατέθηκαν 10.923 αστυνομικοί και 2.930 οχήματα συνολικά, αποκλειστικά για αστυνομικές δράσεις σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο των σύνθετων δράσεων αστυνομικές δυνάμεις από διάφορες Υπηρεσίες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων της Χώρας και συγκεκριμένα προσωπικό Υπηρεσιών Τάξης, Ασφάλειας, Τροχαίας καθώς και Υπηρεσιών Αλλοδαπών, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της κατά τόπο τακτικής αστυνομικής δύναμης.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών δράσεων και των ελέγχων του τελευταίου επταημέρου σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Ελέγχθηκαν 45.517 άτομα, καθώς και 19.309 οχήματα συνολικά σε όλη την Επικράτεια.

Προσήχθησαν 8.344 άτομα (1.738 ημεδαποί και 6.606 αλλοδαποί).

Διαπιστώθηκαν συνολικά 3.808 παραβάσεις της ποινικής νομοθεσίας, κυρίως πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, για τις οποίες σχηματίσθηκαν οι αντίστοιχες δικογραφίες, ενώ βεβαιώθηκαν πταισματικές και διοικητικές παραβάσεις για τις οποίες ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Διοικητικές Δημοτικές Αρχές.

Συνελήφθησαν 1.185 άτομα για διάφορα αδικήματα από ελέγχους που έγιναν αποκλειστικά στο πλαίσιο των ειδικών αστυνομικών εξορμήσεων στην Επικράτεια. Ενδεικτικά, συνελήφθησαν 84 για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις, 547 για παραβάσεις που αφορούν στη νομοθεσία για τους αλλοδαπούς, 88 διωκόμενοι με διάφορες καταδικαστικές αποφάσεις για πλημμελήματα ή κακουργήματα, 28 για παραβάσεις που αφορούν στο λαθρεμπόριο, 247 για διάφορα ποινικά αδικήματα πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα κλπ.

Συνελήφθησαν 165 άτομα για παραβάσεις που αφορούν στα ναρκωτικά και κατασχέθηκαν 303,7 γραμμάρια κοκαΐνη, 416,79 γραμμάρια ηρωίνη, 34 κιλά και 619,3 γραμμάρια κάνναβη, 1.707 ναρκωτικά χάπια, το ποσό των 18.146,20 ευρώ, καθώς και 65 ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Οι γενικές και ειδικές αστυνομικές δράσεις πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, και οι συλληφθέντες οδηγούνται στις αρμόδιες Υπηρεσίες των 14 Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων της Χώρας.

email
Πηγή άρθρου: ΚefaloniaTodayTeam