Ποινές για τους δράστες,σε διαθεσιμότητα αστυνομικοί για την υπόθεση με το πούλμαν του Ολυμπιακού

Πούλμαν Ολυμπιακού

Πούλμαν Ολυμπιακού

Το αρχηγείο, δίχως ποτέ κάτι τέτοιο να δημοσιοποιηθεί, έθεσε με συνοπτικές διαδικασίες σε διαθεσιμότητα έναν υπαστυνόμο κι ένα αστυφύλακα, για προφανώς πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους στη συνοδεία και φύλαξη του λεωφορείου της ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, για τον εμπρησμό του οποίου συνελήφθησαν και κατηγορούνται τρεις νεαροί στην Κεφαλλονιά.

Παρότι η ΠΟΑΣΥ επικαλείται το “νεαρό” της υπηρεσιακής θητείας των αστυνομικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, αντίληψη με την οποία δεν συμφωνούμε γιατί εκ των πραγμάτων και εκ των ενόντων με διάθεση υπηρεσιακού ρατσισμού, είναι σα να προσλαμβάνει ως άπειρους, ανεκπαίδευτους και a priori ανεπίδεκτους ακόμη, όλους τους αστυνομικούς μικρής ακόμη θητείας στο Σώμα, προσυπογράφουμε όλο το υπόλοιπο σκέλος της σχετικής επιστολής προς τον κ. αρχηγό, την οποία ευθύς αμέσως παραθέτουμε, καθώς περιγράφονται δυναστικά μεσαιωνικές συνθήκες απασχόλησης.

“Με το επισυναπτόμενο υπ’ αριθμ. 561 από 23-5-2012 έγγραφό της, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κεφαλληνίας και Ιθάκης γνωστοποιεί ότι με απόφαση του Α.Ε.Α. τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ο Υπαστυνόμος Β΄ και ο Αστυφύλακας (1,5 χρόνου υπηρεσίας έκαστος) που βάσει διαταγής της Α.Δ. Κεφαλληνίας, από 16-5-2012 έως 19-5-2012, διατάχθηκαν να εκτελέσουν υπηρεσία Αστυνομικού Συνδέσμου για την ομάδα υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού και τις πρωινές ώρες της 19/05/2012 υπέστη εμπρησμό το λεωφορείο της στο Αργοστόλι.

Η απόφαση του Α.Ε.Α. να εξαντλήσει όλη την αυστηρότητα θέτοντας άμεσα σε διαθεσιμότητα τους συγκεκριμένους συναδέλφους είναι άδικη και μπορούσε εξ’ αρχής να αποφευχθεί εάν προηγούμενα υπήρχε έγκυρη, αντικειμενική και υπεύθυνη ενημέρωση από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Α.Δ. Κεφαλληνίας.

Οφείλουμε να επισημάνουμε, για να μη διαφεύγει της προσοχής, ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι διατάχθηκαν επί ένα 4ήμερο και επί 24 ώρες το 24ώρο σε συνεχή υπηρεσία κατά κατάφορη παράβαση κάθε έννοιας κανονισμού εργασίας αλλά και, αν μη τι άλλο, ανθρώπινης μεταχείρισης για να μπορεί να επιτευχθεί η όποια υποτιθέμενη αποστολή τους.

Η αποστολή του Αστυνομικού Συνδέσμου αναφέρεται στο άρθρο 105 του Π.Δ. 141/1991« Παράσταση σε αθλητικές εκδηλώσεις» ως εξής:

«4. Κατά την τέλεση αθλητικών συναντήσεων που αξιολογούνται από τη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας ως μείζονος σπουδαιότητας, δύναται να ορίζεται αστυνομικός ως Αθλητικός Αστυνομικός Σύνδεσμος, ο οποίος παρίσταται καθόλη τη διάρκεια της αθλητικής συνάντησης, τελεί υπό τις εντολές του επικεφαλής των μέτρων και δημιουργεί σχέσεις επικοινωνίας με τους φιλάθλους των ομάδων που αγωνίζονται, προς το σκοπό αποτροπής εντάσεων και επεισοδίων.

Ο Αθλητικός Αστυνομικός Σύνδεσμος προέρχεται, από το προσωπικό της Υπηρεσίας Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Ελληνικής Αστυνομίας, ορίζεται από τη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης σε εύλογο χρόνο πριν από την τέλεση της αθλητικής συνάντησης και προς το σκοπό εκπλήρωσης της αποστολής του δημιουργεί σχέσεις επικοινωνίας με τους υπευθύνους των ομάδων, τους οργανωμένους Συνδέσμους Φιλάθλων και με τις αρμόδιες για την τέλεση του αγώνα Αρχές και Φορείς. Επίσης μεταφέρει οδηγίες και προτροπές των αρμοδίων αστυνομικών Υπηρεσιών που σχετίζονται με την ομαλή τέλεση των αγώνων και την ανύψωση του αθλητικού πνεύματος”.»

Το γιατί, καθήκοντα που αναλογούν στην Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Ελληνικής Αστυνομίας (ως γνωστόν ο θεσμός ουδέποτε εφαρμόστηκε στην πράξη) «μετακυλήθηκαν» στους δύο (2) νέους συναδέλφους που προφανώς επωμίστηκαν εξωπραγματικά καθήκοντα, φρονούμε ότι πρέπει να γίνει αντικείμενο διερεύνησης. Σίγουρα οι παραπάνω συνάδελφοι δεν ευθύνονται γι’ αυτό και όπως φαίνεται τους αποδόθηκαν ευθύνες που δεν τους αναλογούσαν.

Το όποιο κενό στο σύνολο των αστυνομικών μέτρων και αν εφαρμόστηκε ο κανονισμός ασφάλειας αθλητικών εκδηλώσεων είναι και αυτό αντικείμενο διερεύνησης.

Κύριε Αρχηγέ,

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για την άμεση άρση της διαθεσιμότητας των δύο (2) συνάδελφων και για την διεξαγωγή έρευνας σε βάθος για την αναζήτηση των ευθυνών σ’ όσους και όποιους αυτές ανήκουν, ώστε να μην αφήνεται κανένα περιθώριο για την απόδοση «δικαίου» μέσω της εύκολης οδού των «εξιλαστήριων θυμάτων».

Οι ανήλικοι δράστες ,ένας εκ των οποίων παραδέχθηκε ότι έβαλε φωτιά στην πίσω δεξιά ρόδα του πούλμαν χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλέψει την έκταση που θα έπαιρνε αυτή, επέβαλε την επίβλεψή του από επιμελητή ανηλίκων μέχρι έως ότου ενηλικιωθεί, την παραμονή στο αστυνομικό τμήμα συνοδευμένος από ένα μέλος της οικογένειάς του σε αγώνες του Παναθηναϊκού σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο, την διαγραφή του από τη Λέσχη Φίλων Παναθηναϊκού, την προϋπόθεση να μην ξανασυναντηθεί με τους άλλους δύο νεαρούς και την ολοκλήρωση του υποχρεώσεών του στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ( είναι μαθητής της 1ης Λυκείου).

Στους άλλους δύο κατηγορούμενους στον 21χρονο (ο οποίος φέρεται να οδηγούσε το όχημα με το οποίο έφτασαν στο σημείο που βρισκόταν το πούλμαν) και τον 23χρονο (ο οποίος φέρεται να έδωσε στον ανήλικο το μπουκάλι της βενζίνης), επέβαλε στον κάθε ένα την ποινή φυλάκισης 3ετών με αναστολή. Οι ποινές είναι εφέσιμες.

email
Πηγή άρθρου: bloko.gr