Η σκοτεινή πλευρά των Παραολυμπιακών Αγώνων

Παραολυμπιακοί Αγώνεσ

Παραολυμπιακοί Αγώνεσ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ  του BBC  ένας στους τρεις αθλητές των Παραολυμπιακών αυτοτραυματίζονται προκειμένου να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής συχνότητας πριν από τους αγώνες. Αρκετοί από τους αθλητές παραδέχονται ότι αυτοτραυματίζονται για να προκαλέσουν αύξηση της πίεσης, με μια πρακτική γνωστή ως “boosting”.

Σύμφωνα με την  Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή η πρακτική αυτή έχει  απαγορευτεί από το 1994 γιατί ναι μεν μπορεί να  βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις, λόγω καλύτερης αιμάτωσης των μυών, ταυτόχρονα όμως αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο 36χρονος Καναδός παραπληγικός και αθλητής της αναρρίχηση Brad Zdanivsky αναφέρει χαρακτηριστικά “Υπήρχαν φορές που έκανα ένα ή δύο γερά ηλεκτροσόκ στο πόδι μου ή το δάχτυλο του ποδιού”.

Στους Ολυμπιακούς Αγωνες του Πεκίνου το 17% των αθλητών που συμμετείχαν παραδέχτηκαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει την πρακτική «boosting» αναφέρει έκθεση που πραγματοποίησε η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή

Πιο μεγάλο θεωρεί ότι είναι το ποσοστό ο Δρ Andrei Krassioukov, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια  ο οποίος δεν αποκλείει να φτάνει το 30%.

Το πρόβλημα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί δεδομένου ότι το point system που χρησιμοποιείται για την κατάταξη των αθλητών σε κατηγορίες δεν λαμβάνει υπόψη μετρήσεις της πίεσης και της καρδιακής συχνότητας.

Δεδομένου ότι η πίεση των αθλητών δεν μετράται σε κατάσταση ηρεμίας, και μπορεί να παρουσιάζει μεγάλες φυσιολογικές διακυμάνσεις από άτομο σε άτομο, η πρακτική «boosting» φαίνεται ότι θα συνεχιστεί στο παρασκήνιο των Παραολυμπιακών.

email
Πηγή άρθρου: lifo.gr