Δελτίο Τύπου – Σύλλογος Φοιτητών Εράσμους ESN

Σύλλογος Φοιτητών Εράσμους

Σύλλογος Φοιτητών Εράσμους

Το 11 Πανελλήνιο Συνέδριο του Δικτύου Φοιτητών Εράσμους  (National Platform ESN Greece) θα διοργανωθεί 11- 13 Ιουλιου στη Θεσσαλονίκη από τους τρεις τοπικούς συλλόγους, το ESN AUTH, ESN UOM , ESN ATEITH που υπάγονται στα αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης.

Το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus (ESN) είναι μία από τις μεγαλύτερες, εθελοντικές, φοιτητικές οργανώσεις στην Ευρώπη. «Γεννήθηκε» το 1989, δηλαδή μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη του ομώνυμου προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών. Βασική αρχή του δικτύου που έκτοτε δρα και αναπτύσσεται σε εθελοντική βάση είναι το : «Φοιτητές ΒοηθούνΦοιτητές» (Students helping students). Την αρχή αυτή σήμερα έμπρακτα ακολουθούν 13.500 φοιτητές, σε 450 τοπικούς συλλόγους ESN, σε 37 χώρες της Ευρώπης υποστηρίζοντας τους ίδιους στόχους, την εκπροσώπηση των φοιτητικών προγραμμάτων ανταλλαγής και την ανάπτυξη της ικανότητας κατανόησης μιας διαφορετικής κουλτούρας.

Ενεργό κομμάτι αυτού του διεθνούς δικτύου είναι και οι σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, μερικοί από τους 17 φοιτητικούς συλλόγους που αποτελούν το ESN Greece. Το ESN είναι ένα εθελοντικό, μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό δίκτυο  με στόχο την παροχή βοήθειας και την προσπάθεια ενσωμάτωσης των ξένων φοιτητών στην τοπική κοινωνία . Όσον αφορά το ESN Greece, οι τοπικοί σύλλογοι δραστηριοποιούνται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Κρήτη, Κοζάνη και Κομοτηνή, τόσο σε Πανεπιστήμια όσο και σε Τεχνολογικά Ιδρύματα.

Το Εθνικό Συνέδριο

Οι σύλλογοι ESN AUTH (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο), ESN UOM Thessaloniki (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και ESNATEITH (Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης) έχουν αναλάβει για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 να διοργανώσουν το National Platform.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για τρεις ημέρες, 11-13 Ιουλίου 2014, στη Θεσσαλονίκη. Ο αριθμός των συμμετεχόντων προβλέπεται στα 100 άτομα, τόσο από τους τοπικούς συλλόγους όσο και από χώρες του εξωτερικού.

Στο National Platform (NP, Εθνικό Συνέδριο),συγκεντρώνονται  αντιπρόσωποι του κάθε συλλόγου της Ελλάδας με σκοπό :

  •         την εξεύρεση τρόπων βελτίωσης του δικτύου
  •         την ανάλυση νέων στρατηγικών για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους

εισερχόμενους και εξαρχόμενους φοιτητές

  •         την ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα νέα δεδομένα που προκύπτουν με

την εφαρμογή του προγράμματος Erasmus+

  •         την παρουσίαση των νέων προγραμμάτων του ESN International που

αφορούν την πρακτική άσκηση και την κινητικότητα

  •         την επίβλεψη του τρέχοντος προγράμματος σχετικά με την κινητικότητα ατόμων

με αναπηρία (Exchangeability Project)

  •         τον συντονισμό του πλάνου για την κοινωνική, φιλανθρωπική και

περιβαλλοντολογική ευαισθητοποίηση των φοιτητών Εράσμους (Social Erasmus

Project)

  •         την εκπαίδευση νέων μελών των συλλόγων και τέλος
  •         την ψήφιση νέου Προεδρείου του ESN Greece.

Σε αυτή τους την προσπάθεια οι σύλλογοι της Θεσσαλονίκης δεν ήταν μόνοι. Είχαν τη στήριξη των τριών Πανεπιστημίων, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του European Youth Capital, του Cedefop, του Εurope Direct αλλά και πολλές ιδιωτικές εταιρίες που προσέφεραν τα προϊόντα τους για την περάτωση της διοργάνωσης.

10441171_10152484869654452_1766363005732594651_n

Με εκτίμηση

εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής,

Μαρία Σαμαρά

τηλέφωνο επικοινωνίας: 6951003851

email